OLO Napisano 27 Marca 2021 Napisano 27 Marca 2021 Witam naszła mnie ochota na zrobienie Fińskiego Panzera IV. Wiadomo ,że jest to wczesna wersja ,,J"z dużym tłumikiem i bez silnika pomocniczego. Kłopot zaczyna się z pastą magnetyczną. Na zdjęciach wygląda to tak ,że pasta jest na przodzie wieży i przodzie kadłuba a nie widać czy jest na wannie i osłonie kadłuba. Pytanie czy magła tam być czy nie została położona , z góry dziekuję za pomoc pozdrawiam OLO. Cytuj
meser262 Napisano 27 Marca 2021 Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, OLO napisał: Witam naszła mnie ochota na zrobienie Fińskiego Panzera IV. Na czterech zdjęciach powyżej są pojazdy - Ps.221-6 ; nieznany ; Ps.221-1 ; Ps.221-5 4 godziny temu, OLO napisał: Wiadomo ,że jest to wczesna wersja ,,J"... . Produkcja lipiec 1944 roku - montownia Nibelungenwerk Do Finlandii wysłano 15 sztuk ( z zakupionych 20 sztuk) - 16 i 19 sierpnia 1944 roku. Numery Fgst.Nr. w przedziale od 91572 do 91859. Numeracja Fińska to od Ps.221-1 ~ Ps.221-15. Do dzisiejszego dnia przetrwały Ps.221-3 ; Ps.221-6 ; Ps.221-12 4 godziny temu, OLO napisał: ... z dużym tłumikiem... . Właściwym dla tej wersji - 4 godziny temu, OLO napisał: Kłopot zaczyna się z pastą magnetyczną. Na zdjęciach wygląda to tak ,że pasta jest na przodzie wieży i przodzie kadłuba a nie widać czy jest na wannie i osłonie kadłuba. Pytanie czy magła tam być czy nie została położona Pasta była nakładana w montowni Nibelungenwerk : wieża - tylko przód + osłona jarzma + osłona oporopowrotnika kadłub - przód (tam gdzie MG i wizjer kierowcy) + boki do zapasowych gąsek z prawej strony (ten skos) i do zapasowych kół z lewej strony (ten skos) + tylna płyta + boki wanny błotniki z przodu do narzędzi (prawa strona i do lampy (lewa strona) + tył błotników (tylko skosy) Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 27 Marca 2021 przez meser262 literówka Cytuj
robertmodelarz Napisano 27 Marca 2021 Napisano 27 Marca 2021 Znalazłem fotkę fińskich IV J: Tu powojenna, ale zimmerit widać dosyć dobrze: Cytuj
robertmodelarz Napisano 27 Marca 2021 Napisano 27 Marca 2021 Kalki do IV J robi STAR DECALS 35-C1042 - 1:35 Finnish Tanks in WW2. Cytuj
OLO Napisano 27 Marca 2021 Autor Napisano 27 Marca 2021 Dzięki Panowie za pomoc model będę budował z zestawu Revell 1:72.Duży tłumik miałem na myśli ten od spalin, a z lufą to wyboru nie ma jest dostępna z Abera ale do wersji H . Jest o niebo lepsza od zestawowej . Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Cytuj
PrzemekW Napisano 27 Marca 2021 Napisano 27 Marca 2021 49 minut temu, OLO napisał: ... Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Mam. Mogę podesłać. Pozdrawiam, Przemek 1 Cytuj
FLECZER Napisano 28 Marca 2021 Napisano 28 Marca 2021 16 godzin temu, OLO napisał: Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Zawsze możesz pobawić się w scratch To dobra okazja. Polecam bo to świetna zabawa. Ja aktualnie dorabiam sobie wieżę do cromwella Cytuj
OLO Napisano 28 Marca 2021 Autor Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Też o tym myślałem bo niby brakuje mi tylko góry wieży ,ale nie te umiejętności ,oczy w okularach oszukują i czas na zabawę tylko w niedzielę i to nie każdą .Dwa razy już prubowałem i to za dużo jak na mnie nigdy nie umiałem dobrze dorabiać części a im człek starszy tym ręce częściej zawodzą to wolę gotowca . A wieża zacnie wyszła pozdrawiam OLO. Edytowane 28 Marca 2021 przez OLO Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi