OLO Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Witam naszła mnie ochota na zrobienie Fińskiego Panzera IV. Wiadomo ,że jest to wczesna wersja ,,J"z dużym tłumikiem i bez silnika pomocniczego. Kłopot zaczyna się z pastą magnetyczną. Na zdjęciach wygląda to tak ,że pasta jest na przodzie wieży i przodzie kadłuba a nie widać czy jest na wannie i osłonie kadłuba. Pytanie czy magła tam być czy nie została położona , z góry dziekuję za pomoc pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, OLO napisał: Witam naszła mnie ochota na zrobienie Fińskiego Panzera IV. Na czterech zdjęciach powyżej są pojazdy - Ps.221-6 ; nieznany ; Ps.221-1 ; Ps.221-5 4 godziny temu, OLO napisał: Wiadomo ,że jest to wczesna wersja ,,J"... . Produkcja lipiec 1944 roku - montownia Nibelungenwerk Do Finlandii wysłano 15 sztuk ( z zakupionych 20 sztuk) - 16 i 19 sierpnia 1944 roku. Numery Fgst.Nr. w przedziale od 91572 do 91859. Numeracja Fińska to od Ps.221-1 ~ Ps.221-15. Do dzisiejszego dnia przetrwały Ps.221-3 ; Ps.221-6 ; Ps.221-12 4 godziny temu, OLO napisał: ... z dużym tłumikiem... . Właściwym dla tej wersji - 4 godziny temu, OLO napisał: Kłopot zaczyna się z pastą magnetyczną. Na zdjęciach wygląda to tak ,że pasta jest na przodzie wieży i przodzie kadłuba a nie widać czy jest na wannie i osłonie kadłuba. Pytanie czy magła tam być czy nie została położona Pasta była nakładana w montowni Nibelungenwerk : wieża - tylko przód + osłona jarzma + osłona oporopowrotnika kadłub - przód (tam gdzie MG i wizjer kierowcy) + boki do zapasowych gąsek z prawej strony (ten skos) i do zapasowych kół z lewej strony (ten skos) + tylna płyta + boki wanny błotniki z przodu do narzędzi (prawa strona i do lampy (lewa strona) + tył błotników (tylko skosy) Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 27 Marca 2021 przez meser262 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Znalazłem fotkę fińskich IV J: Tu powojenna, ale zimmerit widać dosyć dobrze: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 Kalki do IV J robi STAR DECALS 35-C1042 - 1:35 Finnish Tanks in WW2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 Dzięki Panowie za pomoc model będę budował z zestawu Revell 1:72.Duży tłumik miałem na myśli ten od spalin, a z lufą to wyboru nie ma jest dostępna z Abera ale do wersji H . Jest o niebo lepsza od zestawowej . Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekW Napisano 27 Marca 2021 Share Napisano 27 Marca 2021 49 minut temu, OLO napisał: ... Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Mam. Mogę podesłać. Pozdrawiam, Przemek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 27 Marca 2021 Autor Share Napisano 27 Marca 2021 Wiadomość na privie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 28 Marca 2021 Share Napisano 28 Marca 2021 16 godzin temu, OLO napisał: Jeszcze pytanie czy posiada któryś z kolegów zbędną wieżę do IV z Revlla 1:72 albo samą górę wierzy bo ja swoją gdzieś przesiałem pozdrawiam OLO. Zawsze możesz pobawić się w scratch To dobra okazja. Polecam bo to świetna zabawa. Ja aktualnie dorabiam sobie wieżę do cromwella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 28 Marca 2021 Autor Share Napisano 28 Marca 2021 (edytowane) Też o tym myślałem bo niby brakuje mi tylko góry wieży ,ale nie te umiejętności ,oczy w okularach oszukują i czas na zabawę tylko w niedzielę i to nie każdą .Dwa razy już prubowałem i to za dużo jak na mnie nigdy nie umiałem dobrze dorabiać części a im człek starszy tym ręce częściej zawodzą to wolę gotowca . A wieża zacnie wyszła pozdrawiam OLO. Edytowane 28 Marca 2021 przez OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi