bart207skw Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 poniżej zdjęcia modelu skończonego w święta. model prosto z pudla, malowany pędzlem. kalki zestawowe, ale nigdzie nie znalazłem modelu w tym malowaniu wiec postanowiłem zrobić. kalki super, ale ciężko się nakładały, z uwagi na skomplikowane kształty i wielkość(np. kalkę na dziobie musiałem nacinać i kłaść na zakładkę). zapraszam do oglądanie i komentowania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Wyszło nieźle. Dwie uwagi: 1. zerknij na wątek warsztatowy z budowy mojego UH - zobaczysz, że popełniłeś taki sam błąd jak ja w moim modelu; skleiłeś jak kazała instrukcja Italeri 2. wg mnie skleiłeś UH-1H Italeri daje na pudle podpis UH-1D, ale rurka Pitota na górze kabiny wskazuje jednak na wersję H 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Jak się ma Italeri do MC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Warto zwrócić uwagę, że niemieckie Hueye były budowane na licencji w Niemczech (przez Dorniera!), i wiele źródeł podaje, że oficjalnie oznaczane były jako UH-1D, ale budowane według standardu UH-1H To zdjęcie: Jest podpisane jako UH-1D. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 55 minut temu, Kon_Bar napisał: Wyszło nieźle. Dwie uwagi: 1. zerknij na wątek warsztatowy z budowy mojego UH - zobaczysz, że popełniłeś taki sam błąd jak ja w moim modelu; skleiłeś jak kazała instrukcja Italeri 2. wg mnie skleiłeś UH-1H Italeri daje na pudle podpis UH-1D, ale rurka Pitota na górze kabiny wskazuje jednak na wersję H dzięki za ocenę. będę pamiętał następnym razem o zmianie. i taka mała zagwozdka. nigdzie tego nie zlazłem na żadnym zdjęciu z neta, ale w moim modelu szyby w drzwiach przesuwanych jedna jest delikatnie szersza od drugiej. natomiast w modelu uh-1d iraquis tez italki z tymi samymi kalkami już w drzwiach są dwie takie same szybki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 6 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2021 59 minut temu, mandrivecs napisał: Jak się ma Italeri do MC? ma się wcale... wnętrze zupełnie inne - w mc fantasmagoria. w italeri tak jak powinno być. (chodzi o kształt tablicy rozdzielczej, ławek, foteli),. w mc jest uproszczony tylny i przedni wirnik. uproszczona osłonalona silnika - np brak kratek na bokach. zły kąt ugięcia przedniego oszklenia w modelu mc, dziubek trochę inny. i model mc stoi prosto na płozach a italka niżej siedzi na tylnej części płóż jak z wymiarami nie wiem , ale oba model sa chyba identyczne w długości. jednak te wszystkie minusy mimo wszystko jakoś nie powodują i mnie niechęci do modelu mc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Nieźle wyszedł. A brystolu dalej nie nabyłeś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Kwietnia 2021 Share Napisano 6 Kwietnia 2021 Cześć! Chętnie wierzę, że model MC raczej dobry nie jest... Ale ma on jedną dosyć ciekawą cechę - koncepcję wykonania oszklenia. Jego okna nie są wklejane w pasujące otwory, tylko są elementami większych fragmentów, które się odpowiednio maskuje i maluje. Uważam, że jest to jedyne podejście które w Hueyu może się sprawdzić - inaczej krawędzie okien zawsze wyglądają podejrzanie - tylko, ze oczywiście kształty muszą się zgadzać. Np. w modelu MC kształt dolnych okien - bąbli - jest taki jak w UH-1N Ale drzwi wykonane w jednym kawałku z przezroczystego tworzywa to jest dobry patent i ich przeszczepienie do modelu Italeri poprawi wygląd takiego modelu. Jak będę robił Hueya to włąśnie tak zrobię. Pozdrawiam! Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 7 Kwietnia 2021 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2021 10 godzin temu, pmroczko napisał: Cześć! Chętnie wierzę, że model MC raczej dobry nie jest... Ale ma on jedną dosyć ciekawą cechę - koncepcję wykonania oszklenia. Jego okna nie są wklejane w pasujące otwory, tylko są elementami większych fragmentów, które się odpowiednio maskuje i maluje. Uważam, że jest to jedyne podejście które w Hueyu może się sprawdzić - inaczej krawędzie okien zawsze wyglądają podejrzanie - tylko, ze oczywiście kształty muszą się zgadzać. Np. w modelu MC kształt dolnych okien - bąbli - jest taki jak w UH-1N Ale drzwi wykonane w jednym kawałku z przezroczystego tworzywa to jest dobry patent i ich przeszczepienie do modelu Italeri poprawi wygląd takiego modelu. Jak będę robił Hueya to włąśnie tak zrobię. Pozdrawiam! Paweł Fakt pomysł aeroplastu/MC z tymi dziwami bocznymi jest faktycznie fajny. Ale: drzwi italki dają się przesuwać i poza tym maja nity, a drzwi w MC są płaskie. Sam robiłem takie przymiarki w tym modelu. Drzwi z Mc są grubsze i nie wygląda to zbyt dobrze na modelu Italki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi