Skocz do zawartości

Mil Mi-4A Mistercraft ex.KP

Kolekcjoner WP

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, myszaty napisał:

Akurat na TVP 1 leci program ALARM! o Borewiczu - było widać wyraźnie milicyjny śmigłowiec w kolorze

Mi-4 w "07 zgłoś się"? :hmmm:

Kurcze, nie ustaliłem co to za wiatraczek, tylko szchownica mi się rzuciła w oczy...na bank było coś w 20 odcinku ... 1:23:51 ale to nie ten był pokazany, w tym fragmencie który mnie zaciekawił Borewicz na statku wsiadał do krzesełka na linie...

• Like 1

Mała aktualizacja po długiej przerwie. 

Muszę już go kończyć, bo po mału tracę wenę na niego... A w kolejce czeka kolejny mistercraft wink3

20210711_232645.thumb.jpg.63adf256621811dd7d23df9eb84e3238.jpg

Śmigło sklejone i pomalowane na czarno oraz gun metal.

Za ciepło na sklejanie modeli. Ja chcę deszcz i chłodek :mrgreen:

• Like 2

W dniu 11.07.2021 o 23:34, Kolekcjoner WP napisał:

Śmigło sklejone i pomalowane na czarno

Z tym czarnym to ja bym się zastanowił. Łopaty  powinny być  raczej zielone.

22 minuty temu, abtb napisał:

Z tym czarnym to ja bym się zastanowił. Łopaty  powinny być  raczej zielone.

A na innych zdjęciach były nawet szare...

Tak jak wiadomo już, że na spodzie szachownica była, tak teraz pytanie o łopaty, bo co zdjęcie to innego koloru są...

Mi-4 dostał w końcu kabinę.

Jak widać na załączonym zdjęciu wymaga ona szpachlowania lub wklejenia wąskiego paska cienkiej płytki plastikowej, którą na szczęście mam w kilku grubościach. Kabina będzie ostatecznie pomalowana i nałożę lakier.

Po tym pora na kalki, lakier i zabawę z podwoziem.

20210714_211709.thumb.jpg.1d3988e04a0a248308d999feaab6b68c.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. Otóż wloty powietrza do silnika powinny być wyróżnione, jak na zdjęciu poniżej. I teraz nie wiem, czy pomalować je po prostu na czarno, czy np miejscowo dać washa akrylowego lub olejnego. :sos:

image.png.a6130e0b3da8fda2560d61ed7aceab60.png

To niestety słaby punkt tego modelu, bo te siatki są bardzo słabo zaznaczone.

Spróbuj dać washa (choć płytkie linie podziałowe w tych miejscach nie ułatwią jego nakładania), a jak efekt nie będzie zadowalający to maluj na czarno.

• Like 1

• 1 month later...

Wreszcie znalazłem trochę czasu i zapału do dokończenia Mi-4. Upał jednak nie jest dobry na sklejanie, bo ciężko wysiedzieć przy biurku wink3, a liczyłem na minimum jeden model tygodniowo w wakacje... No ale co by nie marudzić dwa zdjęcia z prawie finiszu.

A żeby było jeszcze lepiej Flickr nagle stwierdził, że mam złe hasło i te dwa zdjęcia musiałem na szybko wstawić na postimages.org

20210815-153859.jpg

Kalkomanie nałożone wg zdjęcia z samej góry drugiej strony relacji. Podmalowałem również tu i ówdzie zielonym. Muszę jeszcze tylko zatkać dziurę między oszkleniem, a kadłubem.

20210815-153924.jpg

Tak jak miały być, czyli łopaty śmigła i rotoru zzieleniały :mrgreen:.

Teraz to już wykończeniówka i chciałbym go w końcu skończyć i zacząć następnego zabytka od mistercrafta :szczerbol:

• Like 3

No to podwozie sklejone. Nie było tak źle jak myślałem. Mocny gęsty klej to jednak podstawa. Klej Wamodu z igłą odstawiłem w zeszłym roku na korzyść Tamiya Extra Thin. Od dziś Wamod wraca do mojego warsztatu :D i będzie dumnie stać obok Tamiyi.

Do przyklejenia została drobnica i można montować śmigło i rotor. Jak wieczorem go skończę, to myślę że jutro rano , ewentualnie około południa zrobię mu sesję zdjęciową i galerię końcową. 

20210817_184955.thumb.jpg.0f5beaa5dc4356171941914864a5140e.jpg117_rd.jpg.f37fcff12c309395aa329bb15ef0d467.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP
  • Like 1

Śmigłowiec pomyślnie przeszedł próby podwozia i stoi bez przewracania się. 

Wydaje mi się, że już mogę zacząć drugi model z tego projektu grupowego, także jeszcze dziś postaram się utworzyć nowy wątek i wkleić inboxa.

20210817_211240.thumb.jpg.73ae225946e9f9e7e8ecbc656fd224d4.jpg

Edytowane przez Kolekcjoner WP
  • Like 2