arhtus Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 Jakbyś nie miał tej uszczelki, to tym aerografem by się nie dało w ogóle malować, farba by cały czas spływała w stronę komory spustu itd.. A sam aerograf był praktycznie nowy, dosłownie parę razy użyty, bardziej na próbę i nigdy nie rozkręcony do tego stopnia. Może Ci uszczelka została w korpusie. Cytuj
tlb Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Możliwe, że została, muszę przeczyścić raz jeszcze. Jak jest w środku farba to niewiele widać. No nic, kupię te uszczelki i zobaczymy co będzie. Ogólnie tym aero mi się dobrze maluję, tylko ta farba podchodzi pod spust, a wczoraj było apogeum. Możliwe, że ja cis spierdzielilem. Edytowane 2 Maja 2022 przez tlb Cytuj
arhtus Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 (edytowane) Ta uszczelka to jeden z ważniejszych elementów w aerografie i bez niej farba by się po prostu żywcem wylewała ze zbiornika, zwłaszcza podczas podciągania iglicy do tyłu. Z czasem ta uszczelka się wyrabia i może przepuszczać już farbę i wtedy trzeba tą nakrętkę, którą pokazałeś na zdjęciu nieco bardziej dokręcić, ale oczywiście też z wyczuciem. Uszczelka się wtedy nieco zgniata i lepiej uszczelnia iglice. Generalnie nie powinno się dopuszczać do momentu gdy za tą uszczelką pojawia się farba, a raczej od razu na taki sygnał reagować bo farba wtedy może dostać się do zaworu powietrznego pod spustem i wywołać kolejne problemy z aerografem. PS Obstawiam, że jeśli miałeś to miejsce zalane farbą to ta uszczelka przykleiła się do korpusu i tam sobie już została. Po jej odzyskaniu bądź dokupieniu nowej dobrze wyczyść ten aerograf wewnątrz do "gołej blachy" i dopiero zacznij go na nowo skręcać i regulować. Przy czym wrzucenie aerografu do acetonu nie będzie dobrym pomysłem. Patyczki higieniczne, wykałaczki oraz trochę waty lepiej się sprawdzi. Edytowane 2 Maja 2022 przez arhtus 1 Cytuj
Psar77 Napisano 18 Września 2022 Napisano 18 Września 2022 (edytowane) Wreszcie znalqzlem powód cofania sie farby aż do zaworu powietrza i u mnie. No i koniecznie muszę wypróbować tą mieszankę. A powiedzcie mi jeszcze czy mogę bezkarnie wymienić osłonę dyszy w Ultrze na taką dzieloną jak w Infinity ? To są te same średnice? Chciałem swoją trochę w ten sposób stjuningować Edytowane 18 Września 2022 przez Psar77 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi