Skocz do zawartości

Model T RNAS - Armoured car 1/35

prefix

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem który to Twój model w życiu. Pytam, bo model jest zrobiony tak jakby przez dwóch modelarzy. Drewno na podłodze i kolby karabinów wyszły ci bardzo dobrze, natomiast koła i błoto tak już słabiej.  Jak coś na modelu ma biały kolor to aby to odwzorować nie stosowałbym czysto białego tylko złamanego przynajmniej do poziomu kości słoniowej lub buff.  Karabin  maszynowy powinien mieć takie przetarcia jak karabiny leżące na podłodze.  Krawędzie też bym przejechał metalizerem lub chociaż ołówkiem.

Fajnie że znowu jest coś z 1 wojny światowej. Super wygląda to drewno i te karabiny, ale się trochę zbyt mocno błyszczą czy coś. Koła by się przydało poprawić oraz błoto choć nie jest najgorsze. Cały model wygląda całkiem spoko jakby był podczas deszczu. Nie jestem pewien czy były takie długie, sztywne taśmy amunicyjne do tego km.

Dzięki za uwagi, karabiny do matowienia, koła faktycznie mi nie wyszły ( mea culpa - mogłem poprawić ). Co do tej sztywnej taśmy amunicyjnej zrobiłem zgodnie z instrukcja, nie byłem pewien czy to celowy zabieg ze sztywną prowadnicą. Jeśli to tylko wymysł producenta modelu to jak najbardziej element do poprawki - może ktoś bardziej światły w temacie karabinów z tamtego okresu coś mi podpowie ??

Z podłogi drewnianej też jestem zadowolony :)

2 godziny temu, prefix napisał:

Co do tej sztywnej taśmy amunicyjnej

Jeśli to jest Vickers to powinien chyba mieć taśmę parcianą. Taśmy sztywne wykonane z arkusza blachy z 24 lub 30 nabojami stosowane były we francuskim karabinie maszynowym St. Etienne wz. 1907 używanym do początków pierwszej wojny światowej i zastępowanym później, też wyposażonym w taką taśmę, karabinem Hotchkiss wz. 1914. Ten ostatni był na wyposażeniu francuskich wozów bojowych, przy czym korzystano także z wariantu z taśmą elastyczną ciągłą na około 250 naboi. Jak coś pokręciłem to proszę mnie poprawić.

Model po poprawkach, o których wyżej wspomniano będzie wyglądał całkiem ciekawie.

W dniu 23.05.2021 o 10:03, Piotr_W napisał:

Nie wiem który to Twój model w życiu. Pytam, bo model jest zrobiony tak jakby przez dwóch modelarzy. Drewno na podłodze i kolby karabinów wyszły ci bardzo dobrze, natomiast koła i błoto tak już słabiej.  Jak coś na modelu ma biały kolor to aby to odwzorować nie stosowałbym czysto białego tylko złamanego przynajmniej do poziomu kości słoniowej lub buff.  Karabin  maszynowy powinien mieć takie przetarcia jak karabiny leżące na podłodze.  Krawędzie też bym przejechał metalizerem lub chociaż ołówkiem.

Dzięki za uwagę co do koloru białego. Karabin jest z elementami przetarcia, na zdjęciu tego nie widać dokładnie. Krawędzie też są przetarte, może zbyt delikatnie - do poprawki i będę miał na uwadze na przyszłość.

17 godzin temu, Rafał B napisał:

Może obrazek coś podpowie.

642412.jpg

Zdjęcie z netu w celach poglądowych.

Fajne zdjęcie, faktycznie taśma wygląda kompletnie inaczej - do zmiany w modelu. Widzę że jest dodatkowy zasobnik na taśmę i taśma swobodnie spływa w dół. Wygląda to zdecydowanie naturalniej niż taki sztywny element.

Ten " maxim" na zdjęciu jest też zdecydowanie niżej, Firma dodała ten ckm z podstawka piechoty z innego zestawu. Nie czepiam się, bo pewnie w różnych położeniach go używali, to tylko komentarz do fajnego zdjęcia :)

Mogło być lepiej ale dramatu niema.

W temacie taśmy amunicyjnej dodam jeszcze jedno spostrzeżenie, wydaje mi się, że zamontowałeś ją odwrotnie, naboje  masz skierowane spłonką do przodu.

• Thanks 1