ksc Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 Ten warsztat to będzie bardziej przeglądanie ramek niż sklejanie. Sam zestaw to w tej chwili chyba najlepszy model Jaka-1 w skali 1/48. Jak już pisałem w innym warsztacie model jest dość glutowaty, a tworzywo dość kruche, jednak wymiarowo jest bardzo dobry i dlatego się odważyłem z nim zmierzyć. Jak zwykle rozpoczynam budowę od złożenia skrzydeł. Standardowo odchudziłem wnęki podwozia i wyciąłem elementy ruchome. Niestety, delikatna krawędź osłony klapy pękła podczas obróbki. Projektant zestawu zdecydował się na łączenie krawędź spływu z dwóch dość grubych elementów, czego nie widziałem w innych modelach jaków. Krawędź oczywiście zeszlifowałem na ile się dało, ale taki podział technologiczny spowoduje problemy podczas sklejania - dwa cienkie elementy mogą się roztopić pod wpływem kleju. Kolejny krok przede mną to pseudo dźwigary, które wymuszą prawidłowy wznios skrzydeł. A i jeszcze odnośnie kamuflażu to chyba zdecyduję się na nietypowe malowanie powojennego jaka n.b. 107 z warszawskiego muzeum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 Hej, co to jest za zestaw UM, mógłbyś wrzucić jakąś fotkę chociaż pudełka albo nawet inboxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 https://www.scalemates.com/kits/um-505-airfield-starter-as-1-with-soviet-fighter-yak-1b--262935 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 23 Maja 2021 Autor Share Napisano 23 Maja 2021 15 minut temu, jmx62 napisał: Hej, co to jest za zestaw UM, mógłbyś wrzucić jakąś fotkę chociaż pudełka albo nawet inboxa? To jest modelsvit z dołączonym zestawem od UM. Jest i zdjęcie pudełka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 23 Maja 2021 Share Napisano 23 Maja 2021 No jeżeli to jest przepak Modelsvita to fajnie, chociaż myślałem że to jest jakiś nowy wynalazek. Tą "korbę do rozruchu" na kółkach też będziesz dłubał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 23 Maja 2021 Autor Share Napisano 23 Maja 2021 Godzinę temu, jmx62 napisał: No jeżeli to jest przepak Modelsvita to fajnie, chociaż myślałem że to jest jakiś nowy wynalazek. Tą "korbę do rozruchu" na kółkach też będziesz dłubał? Raczej nie do tego modelu. Na razie trafiła "na strych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 28 Maja 2021 Autor Share Napisano 28 Maja 2021 Nachwaliłem ten zestaw, ale obróciło się to przeciwko mnie. Po całej serii modelarskich przekleństw już był bliski spotkania z młotkiem. Skrzydła wyglądają w miarę ok, ale kadłub to porażka. Jedna połówka jest poprawna, ale druga nieźle skręcona. Próbowałem moczyć części we wrzątku i naginać, ale bez większych efektów. Zastanawiam się nad reklamacją u producenta, bo szanse zawsze jakieś są. Poprawna połówka - przylega do podłoża: Skręcona połówka - jak wystrugana z bananowca: Tak to wygląda jak się je zestawi ze sobą: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Nie, no nie jest tak tragicznie zwłaszcza że oryginał (1:1) też nie był najlepszy. Można poczytać, że w pierwszych seriach produkcyjnych trafiały się egzemplarze u których odpadało w locie poszycie skrzydeł, odpadały owiewki kabin albo miały kłopoty utrzymania kierunku lotu, znaczy się nie umiały latać prosto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 ` 2 godziny temu, jmx62 napisał: Nie, no nie jest tak tragicznie zwłaszcza że oryginał (1:1) też nie był najlepszy. Można poczytać, że w pierwszych seriach produkcyjnych trafiały się egzemplarze u których odpadało w locie poszycie skrzydeł, odpadały owiewki kabin albo miały kłopoty utrzymania kierunku lotu, znaczy się nie umiały latać prosto Jest tragicznie, nie da się tego skrzywienia naciągnąć. Chciałem trochę pootwierać w tym modelu i to po stronie, która jest prawidłowa Gdyby to druga połówka była zwichrowana, to byłoby trochę łatwiej. Zgłosiłem reklamację, ciekawe czy coś z tego wyniknie. Na razie zajmuję się skrzydłami - te u mnie są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Nie pasuje mi do Ciebie to biadolenie... Naprawdę dziś wszyscy musimy dostawać tylko spasowane zestawy..? Wierz mi - w Jaku ZTS było gorzej, a pootwierałem co chciałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 11 godzin temu, Mikolaj75 napisał: Nie pasuje mi do Ciebie to biadolenie... Naprawdę dziś wszyscy musimy dostawać tylko spasowane zestawy..? Wierz mi - w Jaku ZTS było gorzej, a pootwierałem co chciałem Ale ja nie narzekam na ten zestaw, tylko egzemplarz, który mi się trafił. Jaki jest jak z ZTS to wiemy, a tutaj w zestawie jest loteria. Czytałem że ktoś wylosował powyginane skrzydła - te są u mnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 4 Września 2021 Autor Share Napisano 4 Września 2021 Niespodzianka... wczoraj dotarł do mnie list wysłany z Warszawy, a w środku nowa wypraska z poprawnym kadłubem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 To świetna wiadomość Czekamy zatem na kontynuację relacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi