robertmodelarz Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 Geneza Dawno temu, w czasie jednego z pierwszych Black Fridey-ów, nabiłem spontanicznie (pod wpływem emocji) dwa modele firmy Miniart w skali 1/35. Cena była atrakcyjna - mniej niż 100 zł/szt.: - T-54B Soviet Medium Tank Review nr katalogowy 37019 https://miniart-models.com/products/37019-t-54b-early-production/ - TIRAN 4 LATE TYPE nr katalogowy 37041 https://miniart-models.com/products/37041-tiran-4-late-type/ Po rozpakowaniu paczki, złapałem się za głowę - co ja najlepszego zrobiłem. Dwa pudła szczelnie wypakowane ramkami (zero wolnej przestrzeni). Analiza instrukcji spowodowała, odłożenie w/w modeli na półkę na okres bezterminowy. Po kilku latach (pudełka miały już wyraźne ślady odleżyn) zabrałem się za sklejanie Izraelity Tirana, Wersja późna czyli T-54 (z pejsami, w kapeluszu i obrzezany z DSzK). W między czasie dostałem do sklejenia model T-55A EARLY Mod. 1965 Miniart- robiony na prezent dla ojca kolegi, który brał udział w czasie zasadniczej służby wojskowej w gościnnych występach w Czechosłowacji w 1968 roku (Operacja Dunaj). Po dłuższym odpoczynku od modeli firmy Miniart, zdecydowałem się na budowę modelu T-54. Nabyłem na tę okoliczność lufę od SU-100 firmy RbModel. Model czołgu miał być egzemplarzem T-54, który jest eksponowany w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu . Sprawa wydawała się prosta: - wymiana kół na wczesne - takie jak w T-34 (są w zestawie jako wariant do wyboru) - wymiana lufy na wczesną od SU-100 (RbModel) - wymiana osłony brezentowej jarzma armaty - likwidacja przyrządu obserwacyjnego dowódcy (takiego jak w T-55A) - przeszczep przyrządu obserwacyjnego dowódcy czołgu TPKU-2B Lenistwo wzięło jednak w górę, w międzyczasie ukazał się model Takom 2069 Chinese Medium Type 59/69 2 in 1 (prawie idealny model naszej wersji muzealnej 54). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Fakty Mocno zainspirowało mnie zdjęcie czołgu T-54 znajdującego się w Armeemuseum Thun w Szwajcarii. Piękna maszyna sfotografowana na tle majestatycznych ALP. W linku więcej fotek tego zachowanego egzemplarza: Model planuję wykonać z zestawu Miniart T-54B Soviet Medium Tank Review nr katalogowy 37019 Pudełko po otwarciu: In-box modelu: https://dnmodels.com/all/miniart-t-54b-37019-soviet-medium-tank-review/ Planowane do użycia w budowie dodatki: Beczki niemieckie z zestawu Tamiya - potrzebne 3 szt. są identyczne jak używane w LWP współcześnie. Metalowa lufa armaty D-10 T RbModel- 5B41 Metalowe plecione liny Eureka XXL- ER-3506 Żywiczna osłona jarzma armaty- Mig Współczesne anteny RbModel-35A13 Elementy konstrukcyjne PLASTRUCT (rurka 3 mm i pręt sześciokątny 1mm) Arkusze Hips o różnych grubościach Kalkomanie TroModel (szachownice) i nr taktyczny od modelu Type 59. Edytowane 22 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Maja 2021 Autor Share Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) Budowa Model w budowie jest bardzo skomplikowany. 801 części to bardzo dużo w porównaniu np. do modeli TAKOM, MENG, TASCA itp. Elementy jednego sklejanego zespołu są rozsiane po wielu różnych ramkach. Duża cześć czasu modelowania to szukanie pasujących elementów. Najlepiej wykonać xero tej części instrukcji z wykazem ramek, wtedy można na bieżąco ich szukać (bez kartkowania instrukcji). Kolejność sklejania wanny kadłuba i zawieszenia, podana w instrukcji nie jest optymalna, Warto przeczytać zalecenia i informacje zamieszczone na: https://www.kfs-miniatures.com/1-35-chinese-medium-tank-type-59-budowa/ https://www.kfs-miniatures.com/1-35-bmr-1-with-kmt-5m-budowa/ Znakomicie ułatwi to budowę tego pojazdu. Startujemy: Na początek okrutnie nużąca czynność: Wycinanie z ramek ogniwek gąsienic i kół. i tyle jeszcze zostało..... Edytowane 29 Maja 2021 przez robertmodelarz 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 29 Maja 2021 Share Napisano 29 Maja 2021 (edytowane) 3 godziny temu, robertmodelarz napisał: Geneza Dawno temu, w czasie jednego z pierwszych Black Fridey-ów, nabiłem spontanicznie (pod wpływem emocji) dwa modele firmy Miniart w skali 1/35. Cena była atrakcyjna - mniej niż 100 zł/szt.: - T-54B Soviet Medium Tank Review nr katalogowy 37019 https://miniart-models.com/products/37019-t-54b-early-production/ - TIRAN 4 LATE TYPE nr katalogowy 37041 https://miniart-models.com/products/37041-tiran-4-late-type/ Po rozpakowaniu paczki, złapałem się za głowę - co ja najlepszego zrobiłem. Dwa pudła szczelnie wypakowane ramkami (zero wolnej przestrzeni). Analiza instrukcji spowodowała, odłożenie w/w modeli na półkę na okres bezterminowy. Po kilku latach (pudełka miały już wyraźne ślady odleżyn) zabrałem się za sklejanie Izraelity Tirana, Wersja późna czyli T-54 (z pejsami, w kapeluszu i obrzezany z DSzK). W między czasie dostałem do sklejenia model T-55A EARLY Mod. 1965 Miniart- robiony na prezent dla ojca kolegi, który brał udział w czasie zasadniczej służby wojskowej w gościnnych występach w Czechosłowacji w 1968 roku (Operacja Dunaj). Po dłuższym odpoczynku od modeli firmy Miniart, zdecydowałem się na budowę modelu T-54. Nabyłem na tę okoliczność lufę od SU-100 firmy RbModel. Model czołgu miał być egzemplarzem T-54, który jest eksponowany w Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu . Sprawa wydawała się prosta: - wymiana kół na wczesne - takie jak w T-34 (są w zestawie jako wariant do wyboru) - wymiana lufy na wczesną od SU-100 (RbModel) - wymiana osłony brezentowej jarzma armaty - likwidacja przyrządu obserwacyjnego dowódcy (takiego jak w T-55A) - przeszczep przyrządu obserwacyjnego dowódcy czołgu TPKU-2B Lenistwo wzięło jednak w górę, w międzyczasie ukazał się model Takom 2069 Chinese Medium Type 59/69 2 in 1 (prawie idealny model naszej wersji muzealnej 54). Dawno temu, w czasie jednego z pierwszych Black Fridey-ów, nabiłem spontanicznie (pod wpływem emocji) dwa modele firmy Miniart w skali 1/35. Cena była atrakcyjna - mniej niż 100 zł/szt.:, no wypisz wymaluj sukces na warsztat, ja bym dodał Dawno, dawno temu..., no zobaczymy co tu nakminisz Edytowane 29 Maja 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakov Napisano 30 Maja 2021 Share Napisano 30 Maja 2021 Życzę wytrwałości w budowie, zapowiada się ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Maja 2021 Autor Share Napisano 30 Maja 2021 (edytowane) Plastik jest bardzo wiotki i przez to mało sztywny. Żadne ściski nie wchodzą w grę, pozostaje metoda "gumkowa". Leniwe składanie po niedzielnym obiedzie: Edytowane 30 Maja 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Maja 2021 Autor Share Napisano 31 Maja 2021 (edytowane) Zawieszenie rozdrobnione i zdetalowane jak w prawdziwym czołgu. Po nałożeniu kół i gąsienic, nic z tego nie będzie widać. Rozwiązania mocowania kół do półosi wahaczy są tragicznie rozwiązane, ale w piaście koła jest nawet łożysko. Działam dalej: Edytowane 31 Maja 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 1 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2021 (edytowane) Ze strony Miniartu pobrałem erratę do instrukcji modelu T-54 (elementy fototrawione). Dobra podpowiedź dla wszystkich kolejnych sklejaczy tego wypustu T-54. Zaoszczędzi to nam trochę czasu i nerwów!!!! Edytowane 1 Czerwca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2021 Zawieszenie skończone. Dla mniej wprawnych modelarzy, którzy nie służyli w jednostkach czołgów- wizualizacja zawieszenia czołgu T-54/55. Niemal w 100% tak to wyglada w modelu Miniart. Po długim weekendzie czas wrócić do modelowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2021 Powoli do przodu, nudno i mozolnie......jak to w Miniarcie, Pomalowane koła i górny pancerz przyłożony na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 (edytowane) Powoli do przodu, na roboczo. Części do przyklejenia została jeszcze cała masa. Do tego dorobić trzeba, cały tył do mocowania beczek oraz górną pokrywę wlotów powietrza. Edytowane 16 Czerwca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 16 Czerwca 2021 Share Napisano 16 Czerwca 2021 Jeżeli robisz czeską wersję to te klapy nad silnikiem powinny się otwierać w tą samą stronę czyli do tyłu , otwieranie na bok Czesi wprowadzili dopiero w T55 pozdrawiam OLO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2021 5 minut temu, OLO napisał: Jeżeli robisz czeską wersję to te klapy nad silnikiem powinny się otwierać w tą samą stronę czyli do tyłu , otwieranie na bok Czesi wprowadzili dopiero w T55 pozdrawiam OLO Fotka innego T-54 wersja czeska, inną fotą płyty nadsilnikowej -niestety nie dysponuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OLO Napisano 17 Czerwca 2021 Share Napisano 17 Czerwca 2021 Dobrze widać te płyty na drugim i piątym zdjęciu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 17 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2021 16 godzin temu, OLO napisał: Dobrze widać te płyty na drugim i piątym zdjęciu . Zawiasy muszę "skołować" od jakiegoś starego T-34. Gorąc okropny się robi, sklejać się nie chce. T-54 Miniart zaczyna już przypominać czołg, elementy spasowane na sucho. Brezentowa osłona jarzma armaty- żywica od Mig-a. wymaga dopasowania. Lufa RbModel prawie pasuje. Zamocuję ją na "amen" za pomocą szpachli dwuskładnikowej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 20 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2021 (edytowane) Do interesu dokupiłem następny aftermarket: AMMO MIG 8086 - 1:35 T54/55/62 headlights & guard- tanio nie jest maleńki wydruk 3D za 28 PLN. Tak to wygląda w realu: Porównanie z elementem jaki dał Miniart w swoim modelu. Edytowane 20 Czerwca 2021 przez robertmodelarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Czerwca 2021 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2021 (edytowane) Trochę więcej czołga w czołgu. Metalowa lufa RbModel obsadzona na szpachlę dwuskładnikową. Osłona jarzma armaty poszpachlowana- jak wyschnie to wyszlifuję drobnym papierem ściernym. Edytowane 26 Czerwca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 Paręnaście przyklejonych elementów- cały czas, jak to z modelami Miniartu, powoli-ale do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 4 Lipca 2021 Share Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) Lewy przedni hak jest wklejony ( od kierowcy )?. Bo wygląda jakby był za nisko, chyba, że tak na zdjęciach tylko wygląda. Edytowane 4 Lipca 2021 przez Rack 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 4 Lipca 2021 Autor Share Napisano 4 Lipca 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, Rack napisał: Lewy przedni hak jest wklejony ( od kierowcy )?. Bo wygląda jakby był za nisko, chyba, że tak na zdjęciach tylko wygląda. Przykleiłem tak jak jest w instrukcji. Nawet założyłem okulary. Edytowane 4 Lipca 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 4 Lipca 2021 Share Napisano 4 Lipca 2021 Wiem, że zestaw Miniartu jest bardzo wymagający i pomimo, że budowa zabiera dużo czasu i chciałoby się iść dalej to paru miejscom trzeba by jeszcze poświecić trochę uwagi. A- drucik wydaje się za cienki w porównaiu ze zdjęciem referencyjnym. Można by użyć grubszy drut lub profil plastikowy. 1. Element do ponownego wklejenia bo wszedł bokiem. 2. Hak nie wszedł w otwór mocujący i jest szpara. 3. Trzeba "pospawać". W miejscu łączenia płyt nie powinno być szpary. 4. Elementy z siatkami nie są położone równo. Same siatki tez za dobrze nie przyległy. 5. Wydech wklejony krzywo. 6. Przez krzywe wklejenie wydechu powstała tutaj szpara. 7. Krzywo położony zbiornik. Trochę chyba nawet wystaje poza obrys błotnika. 8. Tutaj trzeba by podszpachlować lub docisnąć przy użyciu cienkiego kleju. 9. Wydaje mi się, że uszy do podnoszenia też nie siadły dobrze w otwory mocujące. Najlepiej byłoby dorobić spawy to i zyska na detalu. Mam jeszcze pytanie o te lampy Miga czy są wykonane z przezroczystego tworzywa bo na zdjęciu trochę jakby mleczne? Czy jeśli pomaluje się je na srebrno od tyłu to czy będzie to widać z przodu? Różnią się też rozmiarem od zestawowych. Czy przymierzałeś je do modelu i których zamierzasz użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekmalysek Napisano 5 Lipca 2021 Share Napisano 5 Lipca 2021 3 godziny temu, bulik58 napisał: Odnoszę wrażenie że cała wanna jakby sklejona na szybko i niechlujnie, siatka zalana Ca .... malowanie jeszcze bardziej podkreśli te błędy....popraw to o czym już wyżej wspominali koledzy i powoli bez pośpiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Dziękuję bardzo za słuszne uwagi. Dopiero na zdjęciach widać niedoróbki i inne niechlujstwa. Zbiornik wyprostowany, siatka przeczyszczona debonderem. Powoli do przodu: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 Wizyta w Panzermuseum Thun niestety nie doszła do skutku, gdyż jest ono na terenie jednostki wojskowej, Nigdzie w Internecie nie ma informacji, że trzeba się umawiać na wejście do muzeum. Informacja taka znajduję się na bramie. Wycieczka ponad 200 km w jedną stronę z Genewy w celu obejrzenia T-54 i innych wozów zakończyła się przejażdżką kolejką linową. Po przymiarce beczek kolejny zonk. zakupione Wehrmachtowe są za długie i mają za małą średnicę. Mam dwie, które zostały mi po czołgu T-62. Muszę poczekać jak modelarze kopiści powrócą z budowy płotu drucianego z granicy polsko-białoruskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 8 Września 2021 Autor Share Napisano 8 Września 2021 12 godzin temu, bulik58 napisał: Jesli znasz wymiary beczki jaka potrzebujesz to podpytaj Przemka Przybulewskiego on odlewa takie i wiele innych rzeczy , jakosc gwarantowana Są jeszcze takie Panzerarta, niestety nie znam wymiarów, w ciemno kupować to ryzyko. https://panzerart.pl/product/re35-037-wwii-soviet-fuel-drums-200l/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi