Skocz do zawartości

Opel Blitz ===> Produkcja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Tym razem na warsztat trafił wykretowany i w miarę możliwości rozebrany Blitz z Italeri. Będzie to modelik robiony na luzie dla oderwania sięod tematów drugowojennych(ale nie za bardzo) więc nie będzie w malowaniu wojskowym. Jednocześnie w miarę możliwości postaram się dorobić to o czym zapomniała Italeri. Jak widać rama już prawie gotowa(dorabiałem śruby na tylnym moście) silnik też w zaawansowanym stadium, osłona chłodnicy ma niewiele wspólnego z oryginałem ale nie mogłem sobie poradzić z wycięciem koła w blaszce więc zrobiłem coś takiego. Dorobiłem też pasek klinowy i wiatraczek ale tego nie ma na zdjęciach.

th_IMAG1255.jpg

th_IMAG1254.jpg

th_IMAG1253.jpg

Pzdr

Artek

• Odpowiedzi 91
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

tez kiedys tego opla montowalem byl to jeden z moich pierwszych moodeli zrobionych na powaznie, ale teraz sluzy mi jako poligon doswiadczalny dla nowych technik...

Napisano

uważaj na jedną rzecz: kształt przegrody między szoferką a komorą silnika Italeri skopała dokumentnie. ja niestety dowiedziałem się o tym już po skończeniu mojego Blitza, ale Ty jeszcze zdążysz poprawić. to, co w modelu jest delikatną obłością (w środkowej części) powinno być kanciastym "słupkiem" - mam gdzieś zdjęcia i rysunki, wieczorem postaram się wrzucić.

Napisano

No miłoby było gdybyś wrzucił te foty. Może uda mi sięto poprawić jeszcze chociaż z moimi "zdolnościami" maualnymi to wątpie. Ale spróbuje w każdym razie.

Napisano

to jest stosunkowo proste do poprawy - jak się wie, że trzeba poprawić.

mnie to nawet do łba nie przylazło, a wyszło dopiero niedawno, w dość nieciekawych okolicznościach.

przy okazji pamiętaj też o grubości drzwi (też tego nie poprawiłem - ale to już przez własną głupotę najpierw, a potem lenistwo. może jeszcze się złamię...

Napisano

no, to masz.

zdjęcia niestety takie sobie - lepsze byłyby skany, ale skanera swojego ciągle jakoś nie uruchomiłem.

najpierw ta nieszczęsna ścianka:

ccc1fdcfe45e8b9fm.jpg

a teraz masz jeszcze podłogę i budowę drzwi:

c44e9c5cdbf789f2m.jpg 0c04d11a6e043b01m.jpg

Napisano

Witam

Wielkie dzięki za fotki. Bardzo sięprzydadzą. Mam nadzieje że uda mi sięjakoś poprawić tą przegrodę chociaż od strony kabiny. Drzwi też będą bardzo pomocne.

Napisano

No i silnik juzna swoim miejscu. niestety musiałem pozbyć sięstarej osłony chłodnicy i zrobić nową bo stara była za gruba ...

th_IMAG1257.jpg

th_IMAG1256.jpg

Napisano

powiem tylko jedno......MY MASTEr te obdrapania to Ci naprawde extra wychodza jestem pod wrazeniem

Napisano

Witam. prace posuwają się do przodu. Doszło kilka rurek przy silniku, rura wydechowa i wał napędowy. Działam też równocześnie z innymi elemantami pojazdu, ale najsampierw chcę skończyć kabinę żeby podłączyć resztę przewodów do silnika.

th_IMAG1258.jpg

Napisano

Widzę że zapowiada sie kolejny wyeksploatowany pojazd, a może skusiłbyś się na ładny lśniący lakirek No i oczywiście przeniósłbyś całą relację do Cywili

Napisano

Tornado spokojnie. To tylko silnik.. wiesz ma juz swoje lata. A lakierek będzie lśniący (mam nadzieje) i pięknie kremowy z granatowymi i czerwonymi wstawkami.

Napisano
Tornado spokojnie. To tylko silnik.. wiesz ma juz swoje lata. A lakierek będzie lśniący (mam nadzieje) i pięknie kremowy z granatowymi i czerwonymi wstawkami.

To mi się podoba

Napisano

Jak widać nie obijam się ale ten Opel jest niemożliwy. Duze ilości szpachlowania szlifowania itp itd i tak do zaj.. ehm do usranej śmierci.

th_IMAG1260.jpg

Jak widać na fotce części poszlifowane, wycięty też kawałek przodu który będzie otwarty z jednej strony. Paka poszpachlowana, wyciąłem też te pseudozamknięcia i powyginam z drucika takie jak mają być (mama nadzieje że mi sięuda). Intensywnie powstaje też wnętrze kabiny ale pokaże juz finalny efekt.

Pzdr

Artur

Napisano

dramatyzujecie. model jest zupełnie niezły, jeśli chodzi o sklejalność. jednej wielkiej szpachli to Wy jeszcze jak przypuszczam nie widzieliście - dla nabrania dystansu polecam dowolny model na podwoziu Pz.I z MasterBox...

co do skrzyni - warto zainwestować w Italerowskiego Maultiera. są tam dwie wersje burt ze ślicznie odwzorowaną fakturą drewna (w przeciwieństwie do Blitza, w którym burty są gładkie jak pupa niemowlaka)

Napisano

Artek......nie zalamuj mnie robisz go w cywilu ma byc wojskowy, najlepiej polnocna afryka, duzo rdzy i kurzu nie nie zartuje ale troche mnie to zaskoczylo

Napisano
Emm... No to czemu relacja jest w dziale pojazdow wojskowych?

No właśnie Niech moderator ale to szybciutko przenosi temat do cywili coby Artek się nie romyslił i nie popełnił z Opla coś wojskowego

Napisano

ja już na to wcześniej zwracałem uwage

ale kurde szkoda że ten opelek w cywilu będzie

chociaż... Artek odpocznie troche od frontu i będzie miał więcej chęci by zrobić fajny poządny wojskowy modelik

pozdr