temir 2 Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Witam! Na ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" wybrałem zestaw UMowski BT-7 z wieżą cylindryczną model 1937: Wewnątrz pudełka znajdują się cztery plastikowe ramki z elementami pojazdu: I jedna blaszka z elementami fototrawionymi: Arkusik naklejek: Instrukcja z trzema schematami malowania prezentującymi karierę bojową czołgu od obrony Moskwy (zimowe) i Leningradu do Mandżurii w 1945 (klasyczna zieleń): Zestaw postanowiłem uzupełnić zestawami blaszek PARTa i lufą ABERa: Z gąsienicami PARTa chyba przedobrzyłem - te z zestawu są całkiem niezłe: nie są za grube i mają ładnie odwzorowaną fakturę - muszę przetrybikować które użyć . Prace nad modelem zacząłem od sklejenia kadłuba: Producent pokusił się o odwzorowanie wewnętrznej konstrukcji wanny i amortyzatorów -niestety elementy te znikają z widoku po przyklejeniu burt pojazdu: Kolejny etap to wieszchnia część kadłuba - poddana będzie daleko posuniętym przeróbką z udziałem blach: Tu poraz pierwszy zastosowałem blaszki PARTa (w miejsce orginalnych piekielnie twardych UMowskich): siatki na pokrywie silnika. "Zgoliłem" również plastikowe prostokątne bryły mające imitować wloty powietrza - zostaną (może nawet dziś ) zastąpione partowskim ulepszaczem. Pozdrawiam! Cytuj
rollingstones Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Fajny zestaw - zapowiada się interesuja ca relacja - ale prośba zaloguj sie na photobuckecie. Ten fotosik jest dramatyczny- zanim obejrzałem twój model były trzy reklamy i siedem ankiet Cytuj
Przemos19 Napisano 24 Maja 2008 Napisano 24 Maja 2008 Jeśli mnie pamięć nie myli to w Mandżurii używany był przez jakiegoś dowódcę ten czołg - bo lubiał tą konstrukcję. Cytuj
temir 2 Napisano 24 Maja 2008 Autor Napisano 24 Maja 2008 Witam! prośba zaloguj sie na photobuckecie. Ten fotosik jest dramatyczny- Popróbuję - do tej pory wlepianie zdjęć udawało mi się jedynie na owym nieszczęsnym fotosiku Jeśli mnie pamięć nie myli to w Mandżurii używany był przez jakiegoś dowódcę ten czołg - bo lubiał tą konstrukcję. Bardzo możliwe! - a po za tym sowieci mogli w tym czasie i miejscu pozwolić sobie na luksus użycia sprzętu z jednostek drugo i trzecio liniowych wobec braku ze strony przeciwnika odpowiednich środków ppanc. jak i czołgów. Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Napisano 25 Maja 2008 Witam! Pomimo moich rozpaczliwych wysiłków tzn. rejstracji w ImageShacku,Photobucketcie i Flikrze - nigdzie nie udało mi się przebrnąć etapu wklejenia miniaturek na forum . Może koledzy podpowiedzą jak to zrobić byłbym wielce zobowiązany Póki co muszę pozostać przy nieszczęsnym fotosiku . Wczoraj kontynuowałem obróbki blacharskie kadłuba: Teraz przyszła kolej na błotniki. W celu solidnego przytwierdzenia tych elementów (zrezygnowałem z proponowanej przez PARTa zakładki)wyryłem cieńką bruzdę - czerwone strzałki - a następnie napuściłem tam kleju cjanoakrylwego i umocowałem poszczególne części: Kadłub niemal gotowy - jeszcze tylko parę detali i kolej na wieże: Pozdrawiam! Cytuj
wawrzul Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 Bardzo fajny modelik, ekstra idzie! Sam robilem BT-2 ale to zdeeeecydowanie nie ten poziom Co do zdjec - zaloz konto na gmail (google mail) i uzywaj picasa do ladowaniu zdjec z kompa. Przy okazji w galerii picasa sa podane linki do miniatur. Sam tego uzywam - patrz : moj podpis. Cytuj
SmokHaosu Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 Witam!Pomimo moich rozpaczliwych wysiłków tzn. rejstracji w ImageShacku,Photobucketcie i Flikrze - nigdzie nie udało mi się przebrnąć etapu wklejenia miniaturek na forum . Na Kartonworku takie coś jest napisane: http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=10589 Może pomoże. Cytuj
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Napisano 25 Maja 2008 Witam! Na Kartonworku takie coś jest napisane: Wygląda obiecująco! Wypróbuję! zaloz konto na gmail (google mail) i uzywaj picasa do ladowaniu zdjec z kompa. Założyłem...Też nie udało mi się wmontować miniaturki w wątku na forum. Na każdym z wymienionych hostów bez problemu zrzucałem fotki lecz nie umiałem wkleić miniaturek na forum a jedynie co osiągałem to wklejenie samego linku do zdjęcia bez jego miniatury . Na początek spróbuję przepisu Smoka. Wielkie dzięki panowie za wsparcie Pozdrawiam! Cytuj
wawrzul Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 W picasa kiedy otworzysz album ze zdjeciami, a nastepnie klikniesz na ktorekolwiek zdjecie to po prawej stronie jest opcja : "link do tego zdjecia"i tamze jest tez kod html do wklejenia blablabla... i to Cie interesuje. Przy czym najlepiej nie dawac miniaturek 144 pikseli tylko 800 tak zeby to ladnie wygladalo. Cytuj
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Napisano 25 Maja 2008 (edytowane) Witam! Wieża pojazdu wymagała nieco igerencji szpachlówki (jest to wynik podziału części modelu) a także opiłowania w celu nadania poprawnego kształtu odlewowi jarzma armaty: Po wyszpachlowaniu i zeskrobaniu zbędnych detali wkleiłem lufę ABERa i uzupełniłem blaszkami, wyryłem szczelinę obserwacyjną, wykonałem korek na otwór rakietnicy i osłonę spoiny połówek wieży(chyba tak to trzeba określić?): Wnastępnej kolejności biorę się za koła i gąsienice. Zdjęcia jeszcze ciepłe i są takie sobie SmokuHaosu dzięki za podlinkowanie sposobu na fotosika Pozdrawiam! Edytowane 25 Maja 2008 przez Gość Cytuj
PiterATS Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 P.S. 2: Zdjęcia wkleiłem wg. sposobu który podlinkował mi SmokHaosu. Jeszcze raz wielkie dzięki Pzdr.! Tyle tylko, że się w ogóle nie otwierają. Przez to, z tych lilipucich fotek nie wiele da się wyczytać. A tak chciałem sobie pooglądać kawał solidnej roboty Cytuj
temir 2 Napisano 25 Maja 2008 Autor Napisano 25 Maja 2008 P.S. 2: Zdjęcia wkleiłem wg. sposobu który podlinkował mi SmokHaosu. Jeszcze raz wielkie dzięki Pzdr.! Tyle tylko, że się w ogóle nie otwierają. Przez to, z tych lilipucich fotek nie wiele da się wyczytać. A tak chciałem sobie pooglądać kawał solidnej roboty Witam! Pechowo trafiłeś na moment gdy akurat zmieniałem posta Zorientowałem sie w czym rzecz i w te pędy pozmieniałem co się dało -mam nadzieję że teraz wypadło to lepiej! Pozdrawiam! Cytuj
TankRed1070 Napisano 25 Maja 2008 Napisano 25 Maja 2008 Fajny ten projekt i super wykonanie. Powiedz tylko czy sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Pozdrawiam Cytuj
temir 2 Napisano 26 Maja 2008 Autor Napisano 26 Maja 2008 Witam! sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Kleiłem - najlepszym klejem do paznokci i skóry czyli "kropelką" . Obejmy skrzynek a właściwie zewnętrznych zbiorników paliwa musiałem dorobić z blaszki po bowarze - te PARTa miały za maly obwód. Pozdrawiam! Cytuj
TankRed1070 Napisano 26 Maja 2008 Napisano 26 Maja 2008 Witam!sklejałeś te skrzynki na błotnikach czy lutowałeś? Kleiłem - najlepszym klejem do paznokci i skóry czyli "kropelką" . Obejmy skrzynek a właściwie zewnętrznych zbiorników paliwa musiałem dorobić z blaszki po bowarze - te PARTa miały za maly obwód. No własnie. A ja w moim T-55 lutowałem i miałem potem problemy z usuwaniem wylanej cyny na zewnętrznych powierzchniach. Co do kleju ja się zaopatrzyłem w żelowy Tamyi ale jeszcze nie miałem czasu wypróbować. Podobno zastyga wolniej niż kropelka. Pozdrawiam i czekam na dalsze etapy z prac. Cytuj
temir 2 Napisano 27 Maja 2008 Autor Napisano 27 Maja 2008 Witam! A ja w moim T-55 lutowałem i miałem potem problemy z usuwaniem wylanej cyny na zewnętrznych powierzchniach. Co do kleju ja się zaopatrzyłem w żelowy Tamyi ale jeszcze nie miałem W skali 1/72 większość elementów fototrawionych jest bardzo mała i delikatna - łatwo deformują się pod wpływem wysokiej temperatury, no i dochodzą dodatkowe poblemy z nadmiarem lutowia i ich usuwaniem,moim zdaniem jednak na placu boju pozostaje cjanoakryl. Wypróbowałem już kiedyś żelowy "super atak" (rzekomo wiążący nieco wolniej) ale osobiście nie dostrzegłem jakiejś znaczącej różnicy poza jedną : gęstością i dzięki temu trochę trudniej czyściło mi się elementy z wypływów. Ale to tylko subiektywne zdanie. Pozdrawiam! Cytuj
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Napisano 5 Czerwca 2008 Witam! Zabawy ciąg dalszy: Pierwotnie miałem zamiar użyć wynalzku PARTa: Zrezygnowałem z "blaszanek" z kilku względów: - orginalne gąsienice UMowe są cieńkie, dobrze oddają fakture "wafli", można je ułożyć na kołach uzyskując charakterystyczny dla rodziny pojazdów BT wygląd. - mogłem też zastosować pewne rozwiązanie które z powodzeniem sprawdza się w modelach pojazdów których gąsienice złożone są z pojedyńczych ogniwek: Sposób polega na tym że gotowe koła wciskam bez użycia kleju na ich miejsce i następnie obklejam poszczególnymi ogniwkami - po związaniu kleju można całość zdemontować - ułatwia to później malowanie i brudzenie wanny kadłuba jak i całego zespołu trakcji. Teraz pozostał mi już tylko wybór malowania : klasyczna sowiecka zieleń lub kamuflaż zimowy. . Pozdrawiam! Cytuj
PiterATS Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Genialna robota, ale: - orginalne gąsienice UMowe są cieńkie, dobrze oddają fakture "wafli" ...o jakie wafle Ci chodzi i jaką fakturę, bo nie bardzo rozumiem. Wafle to miał T-34, ale nie BT. Ogniwa BT były płaskie jak stół, nie licząc zębów prowadzących. Cytuj
temir 2 Napisano 5 Czerwca 2008 Autor Napisano 5 Czerwca 2008 Witam! Wafle to miał T-34, ale nie BT. Ogniwa BT były płaskie jak stół Z tym określeniem "wafle" to rzeczywiście przesadziłem ale ogniwa BT też nie są tak całkowicie pozbawione faktury - bezsprzecznie dosyć ubogiej, to fakt. Może uda mi się zrobić zbliżenie detalu modelu by pokazać co miałem na myśli. W końcowym efekcie i tak niewiele z tego będzie widoczne . Pozdrawiam! Cytuj
PiterATS Napisano 5 Czerwca 2008 Napisano 5 Czerwca 2008 Masz rację, że ogniwa BT mają jakąś tam fakturę, ale dotyczy to chyba tylko faktury odlewu ogniwa. Wafla, czy jak kto woli bieżnika, w pełni znaczenia tego słowa, są pozbawione. Te zazębienia to nic innego jak zawiasy, a ten środkowy kwadrat, to wgłębienie pod ząb prowadzący. Trudno więc mówić tutaj o jakiejś konkretnej fakturze. Nie zmienia to faktu, że gąski z zestawu bardzo mi się podobają. Są takie jak być powinny. Blachy tutaj nie pasują. Cytuj
temir 2 Napisano 8 Czerwca 2008 Autor Napisano 8 Czerwca 2008 Witam! Temir bardzo duże Dzięki Zabawa się rozkręca : Wstępne cieniowanie czarną Pactrą: Następnie psikłem sowieckim zielonym Pactry, poprawiłem drugą warstwę Vallejo Russian Green a dolną część kadłuba ziemistym Tamiji: Drobna przymiarka: Następnie rozpocząłem syfienie od szminkowania Tamiya weathering stick "MUD" i "LIGHT EARTH" wanny pojazdu: Cdn.. Pozdrawiam! Cytuj
subgrafik Napisano 9 Czerwca 2008 Napisano 9 Czerwca 2008 Super super / jak Ci sie jeszcze chce to jaśniejszym valejo mocno rozcieńczonym rozjaśniłbym górne płaszczyzny - takie tam co to color modulation nazywają. A błotko ma super fakturę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi