Skocz do zawartości

Rwd-6, ZTS Plastyk, 1/72

sianko

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór

Taki wymęczony modelik z moich lat dziecięcych, oczywiście pierwszy raz jak go sklejałem, robota szła ekspresowo i w jeden wieczór stał na półce. Ponownie się za niego wziąłem ok. 2 m-cy temu z wielkim zapałem, ale pod koniec budowy miałem go serdecznie dość, więc wyszedł jak widać poniżej.

Waloryzacje przeprowadziłem we własnym zakresie plus blaszka Part. Od nowa wykonałem cały przód wraz z silnikiem, golenie podwozia i zastrzały (metalowe). Poprawienia wymagał statecznik poziomy, gdyż zestawowy jest zdecydowanie za krótki. Malowanie  powierzchni głównych to: AMMO MIG metal acrylic i AK red

rwd_6_01.jpg

rwd_6_02.jpg

rwd_6_03.jpg

rwd_6_04.jpg

rwd_6_05.jpg

rwd_6_06.jpg

rwd_6_07.jpg

• Like 18

Fantastyczny rezultat, gratuluję samozaparcia, 4 lata temu też podjąłem się lecz nie dałem wtedy rady, zbyt małe doświadczenie

Edytowane przez Pstryk

Podoba się :super:

Mój (orginalny S-06 ZTS-u; jak to mówią: Z pierwszego wypustu) na drugie podejście (po "smarkaczym" lepieniu na ilość) czeka na swoja kolej wink3

Siema,
ciekaw jestem, co byś zrobił po przeczytaniu tego: https://hangarfranza.blogspot.com/2021/04/czerwone-czy-czarne.html

Znak STANAVO ma kolorystykę raczej bezdyskusyjnie inną niż zestawowe kalki.

Natomiast jest jeden dość zasadniczy "odstępek" od wyglądu samolotu. Klapy (z obu stron) i lotki (od góry) miały szczelinę zakrytą paskiem cienkiej skóry, ponoć z wieprzka. W związku z tym te głębokie rowy, które w każdym innym samolocie byłyby OK - tutaj nie mają prawa bytu. Od góry w zasadzie powinno tam być gładko, nawet przy WYCHYLONYCH lotkach czy klapach.

2 godziny temu, zaruk napisał:

Wygląda na to, że niełatwa to była walka.  Podziwiam.

2 godziny temu, Pstryk napisał:

Fantastyczny rezultat, gratuluję samozaparcia, 4 lata temu też podjąłem się lecz nie dałem wtedy rady, zbyt małe doświadczenie

Jak wspomniałem model wykonałem z sentymentu i jak najmniejszym nakładem finansowym, a więc: zestaw, blacha, dwie książki jako dokumentacja.  Rezultat mógłby być lepszy, ale też odpowiedniego doświadczenia brak.

1 godzinę temu, KayFranz napisał:

Siema,
ciekaw jestem, co byś zrobił po przeczytaniu tego: https://hangarfranza.blogspot.com/2021/04/czerwone-czy-czarne.html

Znak STANAVO ma kolorystykę raczej bezdyskusyjnie inną niż zestawowe kalki.

Natomiast jest jeden dość zasadniczy "odstępek" od wyglądu samolotu. Klapy (z obu stron) i lotki (od góry) miały szczelinę zakrytą paskiem cienkiej skóry, ponoć z wieprzka. W związku z tym te głębokie rowy, które w każdym innym samolocie byłyby OK - tutaj nie mają prawa bytu. Od góry w zasadzie powinno tam być gładko, nawet przy WYCHYLONYCH lotkach czy klapach.

1 godzinę temu, KayFranz napisał:

Fajny artykuł, po przeczytaniu którego model powinien iść w kubeł🥴, aczkolwiek nastawiam się jeszcze pozytywnie, że może doczekam wydania porządnego modelu tego kultowego letadelka, a wyżej prezentowanego przeniosę do działu " kiedyś się może poprawi"😀