bart207skw Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Witam. Chciałbym ruszyć z nowym warsztatem śmigłowcowym. Padło na westaalnda lynxa. mam model z edycji ZTS Plastyk. Mój pomyśl na ten model będzie trochę pokombinowany. Otórz chciałbym zastąpić w oryginalnym modelu wloty silnika na te z modelu ZTS, ale późniejszego . zmiany dotyczyć będą tez wirnika głównego. Ten w późniejszej wersji jest lepszy. Co wy na to? Łapie się to jeszcze na wątek vintage? Malowanie: żółto- niebieskie. Dodatki- stare kalki Techmodu oraz maski KV Models. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Jasne, że się łapie. Mode nadal jest ze starych frogowskich form. Trzymam kciuki za postępy prac :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 50 minut temu, bart207skw napisał: Otórz chciałbym zastąpić w oryginalnym modelu wloty silnika na te z modelu ZTS, ale późniejszego . zmiany dotyczyć będą tez wirnika głównego. Ten w późniejszej wersji jest lepszy. Co wy na to? Łapie się to jeszcze na wątek vintage? Jak zastosujesz tubkę kleju z modelu ZTS to będzie pure vintage 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 22 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2021 28 minut temu, mirage3 napisał: Jak zastosujesz tubkę kleju z modelu ZTS to będzie pure vintage czy zastępczo może być ten z mistercrafta? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 Trzymam w składziku tego lynxa z zamiarem sklejenia, ponieważ zaprojektował go polak, Leopold Ciastuła http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/14104/126/Westland-WG-13-Lynx2 , ale mój model za pewne jak powstanie to będzie w jakimś bardzo nietypowym malowaniu i oznaczeniach, bo maszyny zagraniczne staram się budować jak najciekawsze i w nietypowych barwach, jako odskocznię od monotonnych polskich kamuflaży. Zasiadam I kibicuję pomyślnego ukończenia modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 22 Sierpnia 2021 Share Napisano 22 Sierpnia 2021 3 minuty temu, bart207skw napisał: czy zastępczo może być ten z mistercrafta? To już chyba pod kategorię OPEN podchodzi Powodzenia z tym ustrojstwem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Czas zabrać się do pracy. Wczoraj trochę podłubałem. Tak ma to wyglądać. I zdjęcie porównawcze wirników. biały z novo - ciemny z ZTS/Mistercraft. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 25 Sierpnia 2021 Share Napisano 25 Sierpnia 2021 Sprawdzałeś, który z wirników jest bliższy rzeczywistemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 W dniu 25.08.2021 o 21:39, Staryfajter1954 napisał: Sprawdzałeś, który z wirników jest bliższy rzeczywistemu ? w sumie nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 No to jedziemy dalej... Dwa zdjęcia z przymiarką dachu. Oszklenie wstawione. Ten kto wymyślił wklejanie tych małych szybek przy samym kadłubie powinien dostać pasem na gołą d... dramat jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 36 minut temu, bart207skw napisał: No to jedziemy dalej... Dwa zdjęcia z przymiarką dachu. Oszklenie wstawione. Ten kto wymyślił wklejanie tych małych szybek przy samym kadłubie powinien dostać pasem na gołą d... dramat jakiś. To jednak sprawdź i się upewnij. To jedno a drugie nie poddajesz się i jedziesz z koksem a ja Ci kibicuję :). Krzysiek dajesz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 31 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2021 No i mamy ciąg dalszy. Po obróbce skrawaniem dach już spasowany i przyklejony. Podobnie oszklenie. Teraz drobne poprawki szpachla i można dłubać dalej. ogólnie mam wrażenie, że model Novo/Frog jest lepiej sparowany od modeli ZTS/Mistercraft (ich Lynxy kleiłem i są nawet na tym forum). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 31 Sierpnia 2021 Share Napisano 31 Sierpnia 2021 Zapowiada się fajny modelik ale teraz maluj go cienkimi warstwami farby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 6 Września 2021 Autor Share Napisano 6 Września 2021 Witam. wrzucam nowe fotki aby mi nikt nie zarzucił, ze nic nie robię w temacie :)... Poniżej fotki z mojego olśnienia modelarskiego, które przyszło w ostatnim momencie. Otóż przypomniałem sobie, ze mam zezłomowany stary model lynxa z airfixa, a raczej dużo części nowych i z demobilu. Jak szaleć to szaleć. Sam model lynxa z Airfixa to tez vintage, wiec jest ok. Tak wiec model-składak wygląda tak: z ZTS dostał tylko sam dach, kadłub i oszklenie i wnętrze jest z novo/frog, natomiast cala reszta będzie z Airfixa, tzn. oba wirniki, podwozia, torpedy. Na pierwszych dwóch zdjęciach porównanie wirników: novo-biały, zts-szary ciemny, airfix-szary jasny. Różnice widać od razu. Sam model jest już cały poszpachlowany... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 Dłubię dalej. Robi się podwozie, zrobiły się torpedy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Trochę pracy jeszcze przed Tobą ale co tam dajesz i jedziesz z koksem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 Mała aktualizacja warsztatu. Model cały posklejany. Części białe- novo, części szare-airfix, części ciemne-zts plastyk. Teraz już tylko malowanie, kalki, lakier i wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 8 Października 2021 Autor Share Napisano 8 Października 2021 Witam. Coś ostatnio mało czasu mam. Ale cos tam podłubałem. Szklarnia była już wstawiona i pomalowana, ale znalazłem jeszcze wnętrze z airfixa i postanowiłem je podmienić w modelu. na chwile obecną wirniki prawie zrobione, wymienione wnętrze na te z airfixa. jest fajniej, choć i tak będzie mało widać mimo dobrego przeszklenia. Powód - oszklenie działa jak soczewka. na zdjęciach stan obecny. Ale widzę już światełko w tunelu. Boje się jeszcze tylko starych kalek techmodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 W dniu 22.08.2021 o 21:07, Kolekcjoner WP napisał: mój model za pewne jak powstanie to będzie w jakimś bardzo nietypowym malowaniu i oznaczeniach Zrób Duńczyka, który rozbił się na pikniku w Góraszce. Będziesz miał podwójnie polski akcent 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 8 Października 2021 Share Napisano 8 Października 2021 24 minuty temu, Grzes napisał: Zrób Duńczyka, który rozbił się na pikniku w Góraszce. Będziesz miał podwójnie polski akcent Dzięki za pomysł! Ciekawe niebieskie malowanie i na szczęście wypadek bez ofiar. Trzeba będzie kalkomanie skompletować, chyba, że mistercraft ma duńskie oznaczenia w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Października 2021 Share Napisano 9 Października 2021 W dniu 8.10.2021 o 13:52, Grzes napisał: Zrób Duńczyka, który rozbił się na pikniku w Góraszce. Będziesz miał podwójnie polski akcent Albo takie, którymi mieli okazję latać Polacy np. brytyjski HAS.3 ZD251 (1992, zdjęcia w Lotnictwo AI 20/92), albo holenderski SH-14 (1998, zdjęcia SP 12/98). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 18 Października 2021 Autor Share Napisano 18 Października 2021 no to jadę dalej. wróciłem do punktu wyjścia - owiewka przyklejona, poszpachlowane. teraz już tylko malowanie zostało. oczywiście tylko pędzel i farby olejne humbrol i revell. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 5 Listopada 2021 Autor Share Napisano 5 Listopada 2021 mały update. cały czas do przodu - już się zaczyna cały malować. i ma już zrobione wirniki. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 5 Listopada 2021 Share Napisano 5 Listopada 2021 Ładnie wygląda w tym malowaniu. W zasadzie model na finiszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 15 Listopada 2021 Autor Share Napisano 15 Listopada 2021 witam. to już koniec warsztatu. model w sumie skończony. w sumie bo maski KV Models zostawiły dużo kleju na szklarni i jak ja czyściłem to wyczyściłem tez trochę pomalowanej części. wiec musze domalować. w merlinie maski tej firmy nie zostawiły śladów kleju - pewnie zależy to od samego oszklenia. kalki z techmodu położone .super mi się je kładło - aż byłem w szoku - fakt posmarowałem je specyfikiem mikroskale liquid decal. czas wiec na poprawę szklarni i zrobienie małego washa wirników i może cos tam jeszcze. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi