Vieh_san Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 (edytowane) Dzień dobry, witam wszystkich w to przedpołudnie. Brystol dojechał i mogłem zrobić kilka zdjęć ukończonemu modelowi. Zdjęcia robiłem telefonem z braku jakiegokolwiek aparatu fotograficznego. Z tego względu proszę za bardzo nie powiększać zdjęć przy oglądaniu Starałem się jak mogłem, na statywie z różnymi ustawieniami balansu bieli, ostrości, długości naświetlania etc. (cyfrowy zoom to zuo). Zdjęcia wrzucam wszystkie, które na telefonie wydawały się znośne ;D. Troszkę historii (źródło: samoloty.pl) "Boeing 720 – samolot pasażerski będący mniejszym bratem wersji 707. Posiada mniejszy zasięg, ma mniejszą ładowność i jest lżejszy. B720 został wprowadzony w 1959 (wstępnie jako 707-020) posiadał taką samą podstawową strukturę jak 707-120, lecz był o 2,54 m krótszy, co skutkowało zmniejszeniem liczby miejsc pasażerskich do 112 (38+74) w typowym układzie dwóch klas. Inne zmiany dotyczyły skrzydeł, które stały się bardziej aerodynamiczne, przez co samolot charakteryzował się mniejszą prędkością minimalną oraz większą prędkością przelotową. Modele 720 zabierały mniej paliwa i miały mniejszą maksymalną masę startową. Jednakże wiele komponentów było takich samych w obu modelach – w 720 oraz 707-120. Pierwszy samolot wzbił się 23 listopada 1959 roku, a wszedł do służby 5 lipca 1960 roku. Pierwszym odbiorcą zostały linie United Airlines. 29 września 2010 Boeing 720 odbył swój ostatni lot. Wyprodukowano 1010 sztuk 720-tki. Podobnie jak wczesne 707, pierwsze egzemplarze wersji 720 wyposażane były w silniki turboodrzutowe typu JT3C." Historii tego konkretnego modelu nigdzie nie znalazłem niestety, ale są 2 zdjęcia w internecie (troszeczkę się różni, niestety późno je znalazłem i malowałem wg. najczęściej powtarzającego się schematu na tych samolotach, wybaczcie). Zapraszam serdecznie. Link do warsztatu: Edytowane 27 Sierpnia 2021 przez Vieh_san 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Bardzo legancki jak dla mnie No i to malowanie zawsze kojarzy mi się z B-727 z Plasticartu 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pstryk Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Bardzo ładny, klasyczny liniowiec, 707 to must have dla modelarzy pasażerskich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Mnie również się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Może to pytanie trochę śmieszne, ale jakie ten model ma wymiary? Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem w tej skali i w modelach pasażerskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 27 Sierpnia 2021 Share Napisano 27 Sierpnia 2021 Piękny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 27 Sierpnia 2021 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2021 3 godziny temu, kozborn napisał: Może to pytanie trochę śmieszne, ale jakie ten model ma wymiary? Przepraszam, ale jestem kompletnym laikiem w tej skali i w modelach pasażerskich Mniej więcej 30x30cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi