jmx62 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 (edytowane) Pierwszy model z serii KP który pokazał się u nas w SH około 1975r. Słabe szczegóły w kokpicie, wnęki podwozia ziejące pustką, pancerne nity i wypukłe linie. Za to bronił się egzotycznym schematem malowania z Ugandy(pewnie niewielu ówczesnych modelarzy wiedziało, że taki kraj w ogóle istnieje). Pierwsze "tłoczenie" modelu było około 1970r. ale nie wiem czy był u nas dostępny. To edycja z 1975 i takiego kleiłem oczywiście w afrykańskim kamo. A to z 1996(około, dokładnie nie pamiętam), i taki model mi się gdzieś tam jeszcze zachował. Zobaczcie jak już po upadku komuny Czesi odwalali chałę co widać chociażby jak "równo" obcięty jest arkusik kalkomanii. Dołączam też instrukcję znalezioną w necie co ciekawe w wersji niemieckojęzycznej. Model chociaż słaby dostępny dalej jest w ofercie np. naszego MisteCrafta. Edytowane 3 Września 2021 przez jmx62 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Bardzo lubię tę konstrukcję i oczywiście kleiłem wersję ugandyjską, Teraz w temacie Delfinów przesiadłem się na 1:144 u powolutku buduje stadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 3 Września 2021 Share Napisano 3 Września 2021 Mam pirwszą edycję tego modelu. Z 30-35 lat temu sklejałem go jako nastolatek w szkole podstawowej. Całkiem przyjemnie się go sklejało. Może do tematu jeszcze wrócę i zrobię go w jakimś fajnym okolicznościowym malowaniu :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 4 Września 2021 Share Napisano 4 Września 2021 Obawiam się, że wtedy więcej modelarzy wskazałoby Ugandę na mapie niż teraz:)) 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 21 Września 2021 Share Napisano 21 Września 2021 Pozwolę sobie dorzucić zdjęcia mojego egzemplarza. Nawet nie pamiętałem że miałem jeszcze jednego nie zrobionego. Przy okazji przypomniałem sobie ceny modeli KP z początku lat osiemdziesiątych. Te w mniejszych pudełkach jak Delfin, Avia B534, Ła-7 kosztowały 45zł, większe jak Ił-10, Letov 328 były po 55zł, a największy Aero C-3A kosztował 75zł. A tym czasem piękny, łososiowy Delfin: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Września 2021 Autor Share Napisano 21 Września 2021 No! Łosoś pełną gębą. A niby Delfin. Też pływa a nie ryba 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 22 Września 2021 Share Napisano 22 Września 2021 Kupiłem ponownie ten zestaw jakieś 2-3 lata temu i może ponownie się za niego wezmę po jakiś 40 latach od sklejenia pierwszego Delfinka :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi