krzychu83 Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 (edytowane) Cześć Dłubie sobie ostatnio tego Abramsa: https://www.scalemates.com/pl/kits/panda-hobby-ph-35038-m1-ip-abrams-mbt--1158473 Jak na razie zrobiłem kadłub i gąsienice. Model nie najgorszy - wszystko pasuje; są błędy w instrukcji a elementy fototrawione pokryte są jakimś klejem czy coś, w każdym razie nie chce to schodzić i trzeba mechanicznie to usuwać Pozdrawiam Edytowane 6 Września 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 6 Września 2021 Share Napisano 6 Września 2021 I pierwsze pytanie dotyczące Abramsa IP - czy ta wersja miała już powłokę anti slip? Trzeba nakładać pastę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 6 Września 2021 Autor Share Napisano 6 Września 2021 2 godziny temu, mandrivecs napisał: I pierwsze pytanie dotyczące Abramsa IP - czy ta wersja miała już powłokę anti slip? Trzeba nakładać pastę? chyba nie, przynajmniej ja tu nic takiego nie widzę. Skan z publikacji Tankograd dotyczących Manewrów "Certain Strike" z 1987r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Siadam i oglądam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 7 Września 2021 Share Napisano 7 Września 2021 Te oznaczenia z ostatniego zdjęcia są bodajże w zestawie Pandy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 po tych zdjęciach średnio tak widać ten anti-slip, albo ja nie umiem patrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 7 Września 2021 Autor Share Napisano 7 Września 2021 spoko, być może na dniach będę zamawiał to: https://www.tankograd.com/cms/website.php?id=/en/Cold-War-Warrior-M1-IPM1-Abrams.htm# tam powinno być więcej zdjęć, skoro zebrane są tylko M1 i IP M1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Września 2021 Share Napisano 8 Września 2021 A jakie malowanie przewidujesz - jednokolorowe czy MERDC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 8 Września 2021 Autor Share Napisano 8 Września 2021 47 minut temu, martinello napisał: A jakie malowanie przewidujesz - jednokolorowe czy MERDC ? Jednolite, z turnieju CAT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 8 Września 2021 Autor Share Napisano 8 Września 2021 I takowe zrobiła Panda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 9 Września 2021 Autor Share Napisano 9 Września 2021 Nie mam zielonego pojęcia, być może Panda zapomniała, tu fragment skanu ze Squadrona "M1 in action", tej konkretnej maszyny. Ogólnie Panda ma dużo "baboli" w instrukcji, np.oznaczenia dywizji są źle podane, powinny być po lewej a wg.nich po prawej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 10 Września 2021 Share Napisano 10 Września 2021 Mam takowego na strychu i chyba mu się baczniej przyglądnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 12 Września 2021 Autor Share Napisano 12 Września 2021 Wieża prawie skończona, z jakiegoś "party shop" zamówię takie kolorowe folie do zrobienia powłok antyodblaskowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 12 Września 2021 Share Napisano 12 Września 2021 Możesz jeszcze wypróbować taki wynalazek dostepny w większości sklepów papierniczych / z art. szkolnymi. Myślę, że nawet łatwiejsze bo samoprzylepne. Na żywca wygląda tak Osobiście po przyklejeniu zabezpieczam błyszczącym lakierem nanoszonym z pędzla - dodatkowo przykleja i utwardza powierzchnię. Musi być mało reaktywny np Vallejo, bo na bazie agresywnych rozpuszczalników (Mr Leveling Thinner) rozpuszcza kolor. Choć pewnie po zabezpieczeniu lakierem Vallejo można już potem malować GXami. Możesz też kupić dedykowane stickersy polaryzujące do Abramsa ale tu mogą być rozbieżności w wymiarach szkieł różnych producentów modeli. No i cena też mniej korzystna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 Masz już wybraną potencjalną farbę na kolor bazowy? Jakiś gotowy kolor, czy NatoGreen z domieszką czarnego..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 14 Września 2021 Autor Share Napisano 14 Września 2021 Godzinę temu, mandrivecs napisał: Masz już wybraną potencjalną farbę na kolor bazowy? Jakiś gotowy kolor, czy NatoGreen z domieszką czarnego..? Forest Green z AK Real Colors, jeszcze nie otwierałem nawet, może w tym tygodniu jakąś próbkę zrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 14 Września 2021 Share Napisano 14 Września 2021 A coś z Tamiya będzie pasowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 16 Września 2021 Autor Share Napisano 16 Września 2021 W dniu 14.09.2021 o 23:20, mandrivecs napisał: A coś z Tamiya będzie pasowało? Coś na pewno tak, ale osobiście jeszcze nic nie testowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 Podkłady i wstępne cieniowanie... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 19 Września 2021 Share Napisano 19 Września 2021 Ładny taki... Niemiecki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 19 Września 2021 Autor Share Napisano 19 Września 2021 (edytowane) 5 godzin temu, bulik58 napisał: Wstepnie masz pomysl na podstawke? Jesli nie to moze takie cos? W koncu to ma byc CAT Shoot tak myślałem wstępnie, raczej na jakiejś drodze, w trakcie przejazdu, w każdym razie coś prostego... ewentualnie coś w tym stylu ... Edytowane 19 Września 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 20 Września 2021 Autor Share Napisano 20 Września 2021 (edytowane) 15 godzin temu, bulik58 napisał: Twoj model twoj wybor ... Oczywiście Tak mi się wydaje, że Panda trochę popłynęła w kwestii merytoryki... Jeśli patrząc na numer czołgu w kompanii , czyli D-65 (takowy dała panda) to żaden z tych który ja i koledzy tu wrzucili nie pasuje oprócz tego z broszury Czyli ten: Tym samym bez małych flag kanadyjskich, bez napisu na lufie i systemu MILES, bez dużej litery na koszu wieży. Widocznie każda maszyna w kompanii była trochę inaczej oznaczona, a Panda zrobiła "misz-masz" z tego co miała pod ręką Tu jest maszyna z "Danger zone" ale to już 23 pojazd w kompanii, więc inna Edytowane 20 Września 2021 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 24 Września 2021 Autor Share Napisano 24 Września 2021 dostał kolorku..miał być AK RC "Forest Green", ale nie podobał mi sie finalnie (za mocno w jasną zielień wpadał), ostatecznie pomieszałem Black Green i Olive Drab od Hataki (niebieskiej) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu83 Napisano 29 Września 2021 Autor Share Napisano 29 Września 2021 Kalki na miejscu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 29 Września 2021 Share Napisano 29 Września 2021 Ta flaga amerykańska na rantach chyba lekko się srebrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi