Skocz do zawartości

M1 IP Abrams, Panda 1/35

krzychu83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Dłubie sobie ostatnio tego Abramsa:

https://www.scalemates.com/pl/kits/panda-hobby-ph-35038-m1-ip-abrams-mbt--1158473

Jak na razie zrobiłem kadłub i gąsienice.  Model nie najgorszy - wszystko pasuje;  są błędy w instrukcji a elementy fototrawione pokryte są jakimś klejem czy coś, w każdym razie nie chce to schodzić i trzeba mechanicznie to usuwać 🤔

Pozdrawiam

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

Edytowane przez krzychu83

• krzychu83 changed the title to M1 IP Abrams, Panda 1/35
2 godziny temu, mandrivecs napisał:

I pierwsze pytanie dotyczące Abramsa IP - czy ta wersja miała już powłokę anti slip? Trzeba nakładać pastę?

chyba nie, przynajmniej ja tu nic takiego nie widzę.  Skan z publikacji Tankograd dotyczących Manewrów "Certain Strike" z 1987r

Scan.jpg

Nie mam zielonego pojęcia, być może Panda zapomniała, tu fragment skanu ze Squadrona "M1 in action", tej konkretnej maszyny.

Ogólnie Panda ma dużo "baboli" w instrukcji, np.oznaczenia dywizji są źle podane, powinny być po lewej a wg.nich po prawej.

Clipboard02.jpg

abrams_cat.jpg

scan_2_2.jpg

Możesz jeszcze wypróbować taki wynalazek dostepny  w większości sklepów papierniczych / z art. szkolnymi. Myślę, że nawet łatwiejsze bo samoprzylepne.

637f6476a17d3c0d0b47102c321a7d70.jpg

Na żywca wygląda tak

8b92a7de34c6e076511826e24fd78029.jpg

Osobiście po przyklejeniu zabezpieczam błyszczącym lakierem nanoszonym z pędzla - dodatkowo przykleja i utwardza powierzchnię. Musi być mało reaktywny np Vallejo, bo na bazie agresywnych rozpuszczalników (Mr Leveling Thinner) rozpuszcza kolor. Choć pewnie po zabezpieczeniu lakierem Vallejo można już potem malować GXami. Możesz też kupić dedykowane stickersy polaryzujące do Abramsa ale tu mogą być rozbieżności w wymiarach szkieł różnych producentów modeli. No i cena też mniej korzystna.

• Thanks 1

Godzinę temu, mandrivecs napisał:

Masz już wybraną potencjalną farbę na kolor bazowy? Jakiś gotowy kolor, czy NatoGreen z domieszką czarnego..?

Forest Green z AK Real Colors, jeszcze nie otwierałem nawet, może w tym tygodniu jakąś próbkę zrobie...

5 godzin temu, bulik58 napisał:

Wstepnie masz pomysl na podstawke?

Jesli nie to moze takie cos? W  koncu to ma byc CAT Shoot 

2078786848_Francja.LECLERC.model(27).jpg.678f2744cfb35ad5bc74270e973bb72b.jpg

:)  tak myślałem wstępnie, raczej na jakiejś drodze, w trakcie przejazdu, w każdym razie coś prostego...

ewentualnie  coś w tym stylu ...

cat_competition_2.jpg

15 godzin temu, bulik58 napisał:

Twoj model twoj wybor ...

Oczywiście 😀

Tak mi się wydaje, że Panda trochę popłynęła w kwestii merytoryki...

Jeśli patrząc na numer czołgu w kompanii , czyli D-65 (takowy dała panda) to żaden z tych który ja i koledzy tu wrzucili nie pasuje oprócz tego z broszury

Czyli ten:

Tym samym bez małych flag kanadyjskich,  bez napisu na lufie i systemu MILES, bez dużej litery na koszu wieży. Widocznie każda maszyna w kompanii była trochę inaczej oznaczona, a Panda zrobiła "misz-masz" z tego co miała pod ręką 😉

cat_competition_3.jpg

Tu jest maszyna z  "Danger zone" ale to już 23 pojazd w kompanii, więc inna

DNYhcMKU8AI3IHC.jpg