krzychu83 Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 (edited) Cześć Dłubie sobie ostatnio tego Abramsa: https://www.scalemates.com/pl/kits/panda-hobby-ph-35038-m1-ip-abrams-mbt--1158473 Jak na razie zrobiłem kadłub i gąsienice. Model nie najgorszy - wszystko pasuje; są błędy w instrukcji a elementy fototrawione pokryte są jakimś klejem czy coś, w każdym razie nie chce to schodzić i trzeba mechanicznie to usuwać Pozdrawiam Edited September 6, 2021 by krzychu83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 6, 2021 Share Posted September 6, 2021 I pierwsze pytanie dotyczące Abramsa IP - czy ta wersja miała już powłokę anti slip? Trzeba nakładać pastę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 6, 2021 Author Share Posted September 6, 2021 2 godziny temu, mandrivecs napisał: I pierwsze pytanie dotyczące Abramsa IP - czy ta wersja miała już powłokę anti slip? Trzeba nakładać pastę? chyba nie, przynajmniej ja tu nic takiego nie widzę. Skan z publikacji Tankograd dotyczących Manewrów "Certain Strike" z 1987r Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 Siadam i oglądam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 7, 2021 Share Posted September 7, 2021 Te oznaczenia z ostatniego zdjęcia są bodajże w zestawie Pandy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 7, 2021 Author Share Posted September 7, 2021 po tych zdjęciach średnio tak widać ten anti-slip, albo ja nie umiem patrzeć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 7, 2021 Author Share Posted September 7, 2021 spoko, być może na dniach będę zamawiał to: https://www.tankograd.com/cms/website.php?id=/en/Cold-War-Warrior-M1-IPM1-Abrams.htm# tam powinno być więcej zdjęć, skoro zebrane są tylko M1 i IP M1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martinello Posted September 8, 2021 Share Posted September 8, 2021 A jakie malowanie przewidujesz - jednokolorowe czy MERDC ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 8, 2021 Author Share Posted September 8, 2021 47 minut temu, martinello napisał: A jakie malowanie przewidujesz - jednokolorowe czy MERDC ? Jednolite, z turnieju CAT 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 8, 2021 Author Share Posted September 8, 2021 I takowe zrobiła Panda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 9, 2021 Author Share Posted September 9, 2021 Nie mam zielonego pojęcia, być może Panda zapomniała, tu fragment skanu ze Squadrona "M1 in action", tej konkretnej maszyny. Ogólnie Panda ma dużo "baboli" w instrukcji, np.oznaczenia dywizji są źle podane, powinny być po lewej a wg.nich po prawej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 10, 2021 Share Posted September 10, 2021 Mam takowego na strychu i chyba mu się baczniej przyglądnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 12, 2021 Author Share Posted September 12, 2021 Wieża prawie skończona, z jakiegoś "party shop" zamówię takie kolorowe folie do zrobienia powłok antyodblaskowych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted September 12, 2021 Share Posted September 12, 2021 Możesz jeszcze wypróbować taki wynalazek dostepny w większości sklepów papierniczych / z art. szkolnymi. Myślę, że nawet łatwiejsze bo samoprzylepne. Na żywca wygląda tak Osobiście po przyklejeniu zabezpieczam błyszczącym lakierem nanoszonym z pędzla - dodatkowo przykleja i utwardza powierzchnię. Musi być mało reaktywny np Vallejo, bo na bazie agresywnych rozpuszczalników (Mr Leveling Thinner) rozpuszcza kolor. Choć pewnie po zabezpieczeniu lakierem Vallejo można już potem malować GXami. Możesz też kupić dedykowane stickersy polaryzujące do Abramsa ale tu mogą być rozbieżności w wymiarach szkieł różnych producentów modeli. No i cena też mniej korzystna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 14, 2021 Share Posted September 14, 2021 Masz już wybraną potencjalną farbę na kolor bazowy? Jakiś gotowy kolor, czy NatoGreen z domieszką czarnego..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 14, 2021 Author Share Posted September 14, 2021 Godzinę temu, mandrivecs napisał: Masz już wybraną potencjalną farbę na kolor bazowy? Jakiś gotowy kolor, czy NatoGreen z domieszką czarnego..? Forest Green z AK Real Colors, jeszcze nie otwierałem nawet, może w tym tygodniu jakąś próbkę zrobie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 14, 2021 Share Posted September 14, 2021 A coś z Tamiya będzie pasowało? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 16, 2021 Author Share Posted September 16, 2021 W dniu 14.09.2021 o 23:20, mandrivecs napisał: A coś z Tamiya będzie pasowało? Coś na pewno tak, ale osobiście jeszcze nic nie testowałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 Podkłady i wstępne cieniowanie... 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mandrivecs Posted September 19, 2021 Share Posted September 19, 2021 Ładny taki... Niemiecki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 19, 2021 Author Share Posted September 19, 2021 (edited) 5 godzin temu, bulik58 napisał: Wstepnie masz pomysl na podstawke? Jesli nie to moze takie cos? W koncu to ma byc CAT Shoot tak myślałem wstępnie, raczej na jakiejś drodze, w trakcie przejazdu, w każdym razie coś prostego... ewentualnie coś w tym stylu ... Edited September 19, 2021 by krzychu83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 20, 2021 Author Share Posted September 20, 2021 (edited) 15 godzin temu, bulik58 napisał: Twoj model twoj wybor ... Oczywiście Tak mi się wydaje, że Panda trochę popłynęła w kwestii merytoryki... Jeśli patrząc na numer czołgu w kompanii , czyli D-65 (takowy dała panda) to żaden z tych który ja i koledzy tu wrzucili nie pasuje oprócz tego z broszury Czyli ten: Tym samym bez małych flag kanadyjskich, bez napisu na lufie i systemu MILES, bez dużej litery na koszu wieży. Widocznie każda maszyna w kompanii była trochę inaczej oznaczona, a Panda zrobiła "misz-masz" z tego co miała pod ręką Tu jest maszyna z "Danger zone" ale to już 23 pojazd w kompanii, więc inna Edited September 20, 2021 by krzychu83 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 24, 2021 Author Share Posted September 24, 2021 dostał kolorku..miał być AK RC "Forest Green", ale nie podobał mi sie finalnie (za mocno w jasną zielień wpadał), ostatecznie pomieszałem Black Green i Olive Drab od Hataki (niebieskiej) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzychu83 Posted September 29, 2021 Author Share Posted September 29, 2021 Kalki na miejscu.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patrykd Posted September 29, 2021 Share Posted September 29, 2021 Ta flaga amerykańska na rantach chyba lekko się srebrzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts