LuckyStrike Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Mam pytanie jako ktoś kto nigdy jeszcze nie malował modelu czołgu. Czy da się wykonać solidny i dobrze wyglądający kamuflaż na czołgu bez użycia aerografu tylko przy pomocy pędzla? Czy najlepiej od razu zaopatrzyć się w aerograf? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Cześć! Aerograf to bardzo pożyteczne narzędzie - ale samo nie maluje, wymaga to czasu i pracy żeby się nauczyć korzystać z niego. Pędzlem oczywiście też można, ale twierdzę, że opanowanie pędzla jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku aerografu. Gdybym robił kamuflaż bez aerografu (jeszcze jest pytanie jaki?), to nie wiem, czy nie pokusiłbym się o nanoszenie plam kamuflażowych za pomocą gąbki - coś w rodzaju tamponowania. No i warto pamiętać jeszcze o washach i suchym pędzlu - kiedyś tylko coś takiego się robiło... Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 11 minut temu, pmroczko napisał: Cześć! Aerograf to bardzo pożyteczne narzędzie - ale samo nie maluje, wymaga to czasu i pracy żeby się nauczyć korzystać z niego. Pędzlem oczywiście też można, ale twierdzę, że opanowanie pędzla jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku aerografu. Gdybym robił kamuflaż bez aerografu (jeszcze jest pytanie jaki?), to nie wiem, czy nie pokusiłbym się o nanoszenie plam kamuflażowych za pomocą gąbki - coś w rodzaju tamponowania. No i warto pamiętać jeszcze o washach i suchym pędzlu - kiedyś tylko coś takiego się robiło... Życzę powodzenia i pozdrawiam Paweł Że nie będzie to proste do zrobienia pędzlem to tak podejrzewałem. Zastanawia mnie bardziej czy efekt pędzlem można uzyskać bardzo zbliżony do aerografu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 (edytowane) Uzyskanie mistrzostwa w operowaniu narzędziem jest trudne dla każdego narzędzia. Porównywalny efekt to też nie jest jednoznaczne określenie i kto tam zgadnie co masz na myśli. Ale to, że przyzwoicie pomalować model jest bez porównania łatwiej aerografem niż pędzlem nie ulega wątpliwości. Jedyną przewagą pędzla jest cena i ma to istotne znaczenie, gdy człowiek nie jest pewien, czy wsiąknie w to hobby. Jeśli chce tylko spróbować, to już jest kwestia budżetu i tego (jak w znanym, skeczu) 'Ile można stracić?'. A niektóre, powszechnie stosowane efekty, związane z kamuflażem i weatheringiem są w zasadzie niedostępne dla pędzla. Ale jeśli Twoje ostatnie pytanie to klasyczne 'Yes or No Question', pomijające wszelki kontekst, to odpowiedź na nie brzmi: tak. Edytowane 16 Października 2021 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 Można pyndzlem, można Tu masz kanał „czarodzieja” pędzla - naprawdę robi to wrażenie -> Quick Kits Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 16 Października 2021 Share Napisano 16 Października 2021 18 minut temu, Thalgonis napisał: Można pyndzlem, można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuckyStrike Napisano 16 Października 2021 Autor Share Napisano 16 Października 2021 Dzięki za odpowiedź i polecenie kanałów. To mi daje nadzieję bo przyznam że koszty aerografów powalają 25 minut temu, greatgonzo napisał: 25 minut temu, Thalgonis napisał: Można pyndzlem, można Tu masz kanał „czarodzieja” pędzla - naprawdę robi to wrażenie -> Quick Kits Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedros Napisano 29 Października 2021 Share Napisano 29 Października 2021 W dniu 16.10.2021 o 13:58, LuckyStrike napisał: Dzięki za odpowiedź i polecenie kanałów. To mi daje nadzieję bo przyznam że koszty aerografów powalają To nie kupuj od razu tych markowych. Ja po powrocie do hobby, przez 3-4 lata psiukałem chinolem z allegro za 70PLN. Dopiero jak uznałem, że jakotako mi idzie, wziąłem na raty (sic!) https://www.m-zone.pl/mr-procon-boy-fwa-platinum-0-2-mm.html. A teraz można chinola nawet taniej, niż 7 dyszek, bo na alliexpress są aerki za okolo 40 PLN i to całkiem całkiem (ktoś robił test i stwierdził, że można tego używać ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi