Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie jako ktoś kto nigdy jeszcze nie malował modelu czołgu. Czy da się wykonać solidny i dobrze wyglądający kamuflaż na czołgu bez użycia aerografu tylko przy pomocy pędzla? Czy najlepiej od razu zaopatrzyć się w aerograf?

Napisano

Cześć!

Aerograf to bardzo pożyteczne narzędzie - ale samo nie maluje, wymaga to czasu i pracy żeby się nauczyć korzystać z niego. Pędzlem oczywiście też można, ale twierdzę, że opanowanie pędzla jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku aerografu. Gdybym robił kamuflaż bez aerografu (jeszcze jest pytanie jaki?), to nie wiem, czy nie pokusiłbym się o nanoszenie plam kamuflażowych za pomocą gąbki - coś w rodzaju tamponowania. No i warto pamiętać jeszcze o washach i suchym pędzlu - kiedyś tylko coś takiego się robiło...

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Napisano
11 minut temu, pmroczko napisał:

Cześć!

Aerograf to bardzo pożyteczne narzędzie - ale samo nie maluje, wymaga to czasu i pracy żeby się nauczyć korzystać z niego. Pędzlem oczywiście też można, ale twierdzę, że opanowanie pędzla jest jeszcze trudniejsze niż w przypadku aerografu. Gdybym robił kamuflaż bez aerografu (jeszcze jest pytanie jaki?), to nie wiem, czy nie pokusiłbym się o nanoszenie plam kamuflażowych za pomocą gąbki - coś w rodzaju tamponowania. No i warto pamiętać jeszcze o washach i suchym pędzlu - kiedyś tylko coś takiego się robiło...

Życzę powodzenia i pozdrawiam

Paweł

Że nie będzie to proste do zrobienia pędzlem to tak podejrzewałem. Zastanawia mnie bardziej czy efekt pędzlem można uzyskać bardzo zbliżony do aerografu?

Napisano (edytowane)

Uzyskanie mistrzostwa w operowaniu narzędziem jest trudne dla każdego narzędzia. Porównywalny efekt to też nie jest jednoznaczne określenie i kto tam zgadnie co masz na myśli. Ale to, że przyzwoicie pomalować model jest bez porównania łatwiej aerografem niż pędzlem nie ulega wątpliwości. Jedyną przewagą pędzla jest cena i ma to istotne znaczenie, gdy człowiek nie jest pewien, czy wsiąknie w to hobby. Jeśli chce tylko spróbować, to już jest kwestia budżetu i tego (jak w znanym, skeczu) 'Ile można stracić?'.

A niektóre, powszechnie stosowane efekty, związane z kamuflażem i weatheringiem są w zasadzie niedostępne dla pędzla.

Ale jeśli Twoje  ostatnie pytanie to klasyczne 'Yes or No Question', pomijające wszelki kontekst, to odpowiedź na nie brzmi: tak.

Edytowane przez greatgonzo
Napisano

Dzięki za odpowiedź i polecenie kanałów. To mi daje nadzieję bo przyznam że koszty aerografów powalają

25 minut temu, greatgonzo napisał:

25 minut temu, Thalgonis napisał:

Można pyndzlem, można 🙂

Tu masz kanał „czarodzieja” pędzla - naprawdę robi to wrażenie -> Quick Kits

• 2 weeks later...
Napisano
W dniu 16.10.2021 o 13:58, LuckyStrike napisał:

Dzięki za odpowiedź i polecenie kanałów. To mi daje nadzieję bo przyznam że koszty aerografów powalają

To nie kupuj od razu tych markowych. Ja po powrocie do hobby, przez 3-4 lata psiukałem chinolem z allegro za 70PLN. Dopiero jak uznałem, że jakotako mi idzie, wziąłem na raty (sic!) 😂 https://www.m-zone.pl/mr-procon-boy-fwa-platinum-0-2-mm.html. A teraz można chinola nawet taniej, niż 7 dyszek, bo na alliexpress są aerki za okolo 40 PLN i to całkiem całkiem (ktoś robił test i stwierdził, że można tego używać 😃