_OldMan_ Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 1 minutę temu, bulik58 napisał: Macieju moglbys poszerzyc skrot MLT? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 11 Listopada 2021 Share Napisano 11 Listopada 2021 4 minuty temu, bulik58 napisał: Macieju moglbys poszerzyc skrot MLT? Ja slyszlem o rozpuszczalniku z Revella, rozcienczasz szpachlowke na raty czy tez za jednym razem na caly pojazd ? Jak szybko musisz dzialac pendzlem aby nie schlo ? Dzieki Gunze Mr Color Thinner: Izopropanol (IPA) - 20-30% Izobutanol - 20-30% Izopropyloaceton - 20-30% Alkohol diacetonowy - 5-10% (retarder) Gunze Mr Color Levelling Thinner: Zwiększona zawartość -Alkohol diacetonowy (20%) i do tego opóźniacz (retader) Dowanol (dimetoksypropanol) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 11 Listopada 2021 Autor Share Napisano 11 Listopada 2021 5 minut temu, bulik58 napisał: rozcienczasz szpachlowke na raty czy tez za jednym razem na caly pojazd ? Jak szybko musisz dzialac pendzlem aby nie schlo ? Rozcieńczalnik dosyć szybko odparowuje więc działam powoli sekcjami, proporcji nie mam szczególnych wszystko na oko, jak zaczyna przysychać dolewam troszkę MLT i można działać dalej. Rozcieńczona szpachla jest dobra w obróbce przez około 10 minut (dane mocno poglądowe nigdy nie kleiłem z zegarkiem w ręku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 No i tyle było z klejenia ... Z ciekawszych przeróbek dorobiłem śruby na przedniej płycie i przy okazji był mały wypadek przy pracy, mianowicie upadła mi wieża i powstało małe pęknięcie w fakturze odlewu jednakże spodobało mi się i myślę, że będzie fajnym smaczkiem. (nikogo nie zachęcam do rzucania modelami). Dobra starczy już tego bezsensownego pisania i tak pewnie 3/4 przeglądających nawet tego nie przeczyta 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 22 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2021 2 godziny temu, bulik58 napisał: Teraz chyba zbliza sie czas na mieszanie farby ? Tak, tak ten moment wreszcie nadszedł 2 godziny temu, bulik58 napisał: Czy to pekniecie widoczne jest na 8 zdjeciu? Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 (edytowane) Zalecam szklaneczkę dobrej whiskey z lodem na rozdygotane nerwy. W ramach przygotowania do świąt energiczne mieszamy potrząsając wybrane kolory i przystępujemy działania. Mądry nic nie powie, a głupi będzie się na tej rysie habilitował. Moje mydło z Hellera ma 100 x więcej wad niż twój nowy model. Tamiya Edytowane 22 Grudnia 2021 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 22 Grudnia 2021 Share Napisano 22 Grudnia 2021 Jako przedstawiciel tej 1/4 przeczytałem ( może to z racji wieku, lat prawie 52 ). Dobrze, że napisałeś o tym pęknięciu, bo inaczej tego na pewno bym nie zauważył . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Model już po kolorkach ALE niestety nie obyło się bez problemów, przy odrywaniu taśmy maskującej min, w okolicy pęknięcia na wieży taśma zrywała dość sporymi płatami fakturę ... Dziury w fakturze załatałem ale to już nie to samo, następnie musiałem pomalować każdy kolor od nowa oczywiście nie na całym modelu jednak straty były dość spore. Za drugim razem stwierdziłem, że pomaluję wszystko z ręki i o dziwo wyszło bardzo fajnie praktycznie bez odkurzu, a na dodatek udało mi się jako tako zmodulować bryłę. Wniosek jest prosty gdybym od razu malował kamuflaż z ręki zaoszczędziłbym sporo nerwów no ale trudno stało się. W internecie znalazłem taki schemat malowania którym się zainspirowałem Kolory wyszły hmm .... Fikuśnie ale mi się podobają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 Jest tu pewnie kilku znawców od francuskich czołgów z wielką wiedzą, co pewnie się wypowiedzą, ale jako dla laika i nie znawcy takiego jak ja, to te kolory wyglądają jakoś dziwnie blade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Może to kwestia zdjęć, ale kolor powinien jeszcze się zmienić po wszystkich zabiegach i chyba jeszcze model dostanie filtrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) 37 minut temu, MaciejW napisał: Może to kwestia zdjęć, ale kolor powinien jeszcze się zmienić po wszystkich zabiegach i chyba jeszcze model dostanie filtrem Może tak być , pewnie będzie konkret finalnie , wiesz co robisz Edytowane 30 Grudnia 2021 przez Evildead Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciejW Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 6 minut temu, bulik58 napisał: ale czy te kolory sa odpowiednie? Nawet jeśli nie to nic się nie stało, model jest bez napinki kolorki mi się podobają i takie napewno już zostaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AchtungCancer Napisano 30 Grudnia 2021 Share Napisano 30 Grudnia 2021 2 minuty temu, MaciejW napisał: Nawet jeśli nie to nic się nie stało, model jest bez napinki kolorki mi się podobają i takie napewno już zostaną Roma locuta, causa finita. Pozwolę sobie jednak na obserwację co do rozłożenia kolorów, bo to jest dość intrygujące. Z Histopiciem problem jest taki, że na Le Buffle schemat poza wieżą jest czysto przykładowy. Zwracam uwagę, że rozłożenie plam na kadłubie jest identyczne w ich Le Faucon i Le Buffle, różnią się tylko kolory. I zresztą sami w opisie schematu to przyznają - "plus approximatif". Jeżeli porówna się ze zdjęciami, to rozłożenie plam na schemacie Tamki jest o wiele lepsze. Zabawne, że Japończycy są wiarygodniejszym źródłem niż Francuzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Kolorki wyglądają jakby pedałkom dano do pomalowania czołg na wojnę i nie mogli się zdecydować jaki odcień różu pierdyknąć sobie Edytowane 31 Grudnia 2021 przez patrykd 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 Rzeczywiście trochę jak wyprane w perwolu. Ale oleje mają magiczną moc Ja swój róż wyprowadziłem to i Ty dasz radę. Wierze że to jeszcze będzie czołg dla prawdziwych francuskich twardzieli! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi