TerraIncognita Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Dzień dobry. Może nie jest to najlepszy dział na takie pytania, ale wiem, że jest tu wielu specjalistów od umundurowania. Otóż czy ktoś mógłby mi napisać do jakiej formacji należy mundur jegomościa ze zdjęcia? Czy są to Legiony Polskie w armii Austro-Węgierskiej? Zdjęcie przedstawia moich prapradziadków, zostało wykonane w Wieliczce, najdalej w 1923. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 1 Listopada 2021 Share Napisano 1 Listopada 2021 Nie wiem na ile wiarygodne jest to wydawnictwo ale może tam znajdzie się odpowiednie informacje.Ogólnie poszukaj jakieś fora rekonstruktorów z okresu Pierwszej wojny.Tam powinni pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 To jakiś mix umundurowania armii CK i błękitnych gen. Hallera. Stawiam bliżej na "błękitnych". Na zdjęciu żołnierze CK. Błękitna armia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 2 Listopada 2021 Share Napisano 2 Listopada 2021 (edytowane) Według znajomego, który interesuje się tym przedziałem czasowym, jest to niskiej szarży piechur z Armii Hallera. Uważa ponadto, że bardziej prawdopodobne jest, iż zdjęcie to wykonano w latach 1919-20. Edytowane 2 Listopada 2021 przez Rafał B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 2 Listopada 2021 Autor Share Napisano 2 Listopada 2021 Dziękuję wam za odpowiedzi. Sam również poszperałem co nieco i znalazłem zdjęcie podobne, wykonane w 1914. Przedstawia ono dowódcę wielickich "Sokołów" przed wyruszeniem do Legionów. Scenografia jest ta sama. Rafał B, czy mógłbyś zapytać znajomego dlaczego uważa że zdjęcie jest z lat 1919-1920? Co na to wskazuje? i Czy patki na kołnierzu nie są czarne może (na pewno są ciemniejsze od wąsów) Pozdrawiam Załączone zdjęcie z odmętów internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Listopada 2021 Share Napisano 7 Listopada 2021 Na 1 zdjęciu wykrój kieszeni na piersiach bardziej pasuje do ,,błękitej", austriackie są bardziej fikuśnie wycięte, mundur bardziej ,,zmęczony niż pozostałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Trochę mi nie pasuje godło na czapce (charakterystyczne wygięcie skrzydeł do środka, nie na zewnątrz), ale nie wiem, do czego je przykleić, więc niezbyt się czepiam... . Trochę pasuje jednak do odznaki mieczy hallerowskich, ale to było odznaczenie, a nie godło na czapkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi