laskonogi Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 (edytowane) No dobra dosyć tej partyzantki Na stole tytułowe ruskie cygaro - jako że moje pierwsze to spodziewać sie spektakularnego spartolenia wiec zapraszam do oglądania (co juz sie wydarzyło o czym dalej :)) do zestawu dołączyły blachy mikromira i figuransy Na wstępie rozpocząłem rzezanie dziur, stan obecny wygląda tak aby mi światło przez dziury nie łypało wstawiłem kawałki na czarno pomalowanych pasków plastiku, potem poszedł pokład który należało przyciąc - w to miejsce wchodzi blaszka do kadłuba to mam rozkminkę dot ostratecznej faktury, czy aby nie wykorzystać dremelka i troszke nie porzeźbić miedzy nitami imitujac wklęsłości wynikłe na skutek giecia sie blach pod wodą - na zdjęciach kiosk wygląda .... nierówno :__)_) czekając sobie na rozkminkę dalszą z kadłubem zacząłem walkę z kioskiem musiałem pocienić ścianki kiosku - i zastosowałem koncept flyhowaka czyli pocienić krawędzie L:) ale ze od wewnątrz wyszedł syf i do tego cos tam sie musi dziać - metodą sprawdzoną na kominach exetera wkleiłem paski potraktowanej nitownicą aluminiowej tasmy, wyszło jak wyszło ale napewno lepiej niż gładki plastik jest kilka pytań natury technicznej ale to mam nadzieje z czasem przygladania sie godzinami w foty jakos rozkminie aha plan jest taki aby to to miałó nr 402 - zielona góra i czarny / czerwony dół (ale chyba czarny) - kwitów archiwalnych brak kolorystyka góry w ten deseń / po środku bazowy i odpowiednio rozjaśnienia i cienie aha update juz wiem ze spartoliłem bo wyrzezałem za duzo tak wiec bedzie naprawa MAV dlatego szpachla :)))) no to cdn Edytowane 13 Listopada 2021 przez laskonogi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Listopada 2021 Share Napisano 13 Listopada 2021 no to żeś poleciał z tematem.... powodzenia w budowie - będę zaglądał Co to za soldatów masz - zestaw z artylerzystami? cyknij jakąś dobrą fotę z konkretnym zOOOOmem Ciekawym bardzo jak wyszli inni bo ja mam tych z zestawu "cumowniczego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 14 Listopada 2021 Autor Share Napisano 14 Listopada 2021 11 godzin temu, M.A.V. napisał: Co to za soldatów masz - zestaw z artylerzystami? cyknij jakąś dobrą fotę z konkretnym zOOOOmem no z tym zoom to nie wiem ale jest tak 2 zestawy każdy na 1 działko, w każdym zestawie 5 delikwentów w różnych pozach + 2 działa z różnym poziomem podniesienia lufy jak by co to te poziome mam do odstąpienia => mój będzie w wersji przeciwlotniczej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 20 Listopada 2021 Share Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 14.11.2021 o 10:26, laskonogi napisał: jak by co to te poziome mam do odstąpienia => mój będzie w wersji przeciwlotniczej Ja z przyjemnością przytulę, jeżeli chcesz się pozbyć. Z miksu ich, blaszek mikrodezajnu oraz zestawowych będzie można zrobić coś fajnego... Tak myślę Edytowane 20 Listopada 2021 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 20 Listopada 2021 Autor Share Napisano 20 Listopada 2021 (edytowane) wiadomosc Edytowane 20 Listopada 2021 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 shchuka - czego to ludzie nie wymyślą 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 Bo tera wszyscy sOM tacy kurna AMERYKAŃSCY, więc i traskrypcja angielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 1 godzinę temu, Szydercza Gała napisał: Bo tera wszyscy sOM tacy kurna AMERYKAŃSCY, więc i traskrypcja angielska Ale w Polsce, na polskim forum takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 Rosyjski jest passę, wiec napisanie Szczuka = byciu szpiegiem Putina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 21 Listopada 2021 Share Napisano 21 Listopada 2021 To nie lepiej napisać po prostu "Szczupak" ? przecież tak się nazywa ten typ okrętów.... też czasem mnie razi taka fonetyczna transkrypcja, chyba bym wolał jakby na pudełku tam gdzie po angielsku zamiast jakiś dziwolągów było zwyczajne "Pike". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Listopada 2021 Autor Share Napisano 21 Listopada 2021 (edytowane) 10 godzin temu, _OldMan_ napisał: shchuka - czego to ludzie nie wymyślą 7 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Bo tera wszyscy sOM tacy kurna AMERYKAŃSCY, więc i traskrypcja angielska 5 godzin temu, Szydercza Gała napisał: osyjski jest passę, wiec napisanie Szczuka = byciu szpiegiem Putina 4 godziny temu, M.A.V. napisał: To nie lepiej napisać po prostu "Szczupak" ? przecież tak się nazywa ten typ okrętów.... Oj chopy chopy warsztat nazywa sie tak jak nazywa sie model na pudełku - zawsze tak nazywam warsztaty - ułatwia to niektórym wyszukiwanie wiec mi tu się nadto nie emocjonować ... ja szpiegiem, chyba jakis kontrwywiad tu naślę Edytowane 21 Listopada 2021 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 21 Listopada 2021 Autor Share Napisano 21 Listopada 2021 4 godziny temu, M.A.V. napisał: po angielsku zamiast jakiś dziwolągów było zwyczajne "Pike". tyż prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 (edytowane) Okręt jak okręt, ale nazwa to mi się kojarzy tylko z jednym https://www.koty.pl/wp-content/uploads/2017/03/1435755439_826121004.jpg Edytowane 22 Listopada 2021 przez chudyhunter 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 22 Listopada 2021 Autor Share Napisano 22 Listopada 2021 taką inspiracje znalazłem - na diorame 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 22 Listopada 2021 Share Napisano 22 Listopada 2021 tej dioramki to jeszcze nie widziałem, dla mnie pierwsza klasa za pomysł......, a model .......czekam na dalsze prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 23 Listopada 2021 Share Napisano 23 Listopada 2021 Rewelka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 (edytowane) po chwilowej zdrowotnej przerwie przerobieniu warsztatu i kilku innych wydarzeniach stocznia wznowiła prace na początek poszedł mostek i dokonczenie kiosku, powstała koncepcja jak to to ma wygladać docelowo i takie tam inne rózności ale po koleji 1 złożyłem blaszki półpokładów / burt + wstawiłem blachowanie na całej widocznej powierzchni wewnętrznej kiosku, jakieś skrzynki amunicyjne pod maximy 2 dodałem tubę komunikacyjną - wg mnie cos niby takiego widać na planach, ster oraz ... siatkę - de facto jedyny widoczny element na zdjęciach archiwalnych jesli chodzi o środek jakie udało mi sie znaleźć - co tam było to ja nie wiem jak nic ale ciekaw jestem okrutnie 3 dorobiłem od podstaw właz - pełna wolna amerykanka / kwitów brak - dojdzie jeszcze taki kręciołek na szczycie wiem wiem troszku krzywo ale będzie pod kątem ukryte to może nie będzie widać , podstawę steru, przerobiłem pachołko knagi dziobowo / rufowe na takie bardziej przypominające oryginał aha ostatecznie będzie jakaś winieta wzorowana na zdjęciu archiwalnym i będzie to jakoś takoś no to tyle a no i foty :))) Edytowane 30 Grudnia 2021 przez laskonogi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Panowie co to może być - jakies bojki ? cos od radia ? Edytowane 4 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) W dniu 31.12.2021 o 00:44, laskonogi napisał: ... siatkę - de facto jedyny widoczny element na zdjęciach archiwalnych jesli chodzi o środek jakie udało mi sie znaleźć - co tam było to ja nie wiem jak nic ale ciekaw jestem okrutnie To nie siatka ale ażurowa osłona czerpni powietrza, umiejscowiona wewnątrz obudowy kiosku by ją fale nie zalewały podczas sztormowej pogody : w typie X kanał był umiejscowiony z przodu kiosku i prowadził do centrali, a np w typie V-bis (gdzie był inny kształt kiosku od dziobu) znajdował się z tyłu kiosku i prowadził bezpośrednio do przedziału silnikowego z dieslami. Uwaga ----> on nie miał od góry dziury, tak jak zrobiłeś ! ażur był na bocznych ściankach a od góry była płaska blacha. EDIT --------------------------- 15 godzin temu, laskonogi napisał: Panowie co to może być - jakies bojki ? cos od radia ? wg mnie (ale mogę się mylić) to są drzewce do flag sygnałowych używanych podczas ćwiczeń - normalnie podczas rejsów bojowych ich tam nie było. To zdjęcie jest zresztą robione właśnie podczas ćwiczeń, oczywiście pozowane w celach propagandowych, na co wskazują nakrycia głowy (w warunkach bojowych wg regulaminu artylerzystów obowiązywały hełmy) Edytowane 5 Stycznia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) 6 godzin temu, M.A.V. napisał: nie siatka ale ażurowa osłona czerpni powietrza, Jak miło posłuchać mądrzejszego, dzięki! Edytowane 5 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 6 godzin temu, M.A.V. napisał: to są drzewce do flag sygnałowych używanych podczas ćwiczeń no jasne genialnie dziękuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 6 godzin temu, laskonogi napisał: Jak miło posłuchać mądrzejszego, dzięki! ja tam żaden mądry - po prostu czytam co mądrzy napisali w różnistych manuskryptach Ale muszę Cię zmartwić ----> niestety nie ma tak dobrze jakby się wydawało..... primo - te kanały były po obu stronach kiosku ! secundo - nie jestem w stanie stwierdzić czy ta obudowa była rzeczywiście kolista, wydaje mi się, a w zasadzie jestem pewien że nie..... myślę że kształt w rzucie miały "ćwierćkoła" lub "ćwierćelipsy", na pewno od zewnątrz miał ściankę wspólną z kioskiem, ja to bym poszedł w tym kierunku: za tym nawiewem (wrysowanym na szybko z dziurkami) musiał być fragment "półeczki-zejściówki" bo tam był znaczny uskok w podłodze. A przejście musiało być przy ściance kiosku bo na środku była gruba obudowa peryskopu który można było obejść wyłącznie po bokach by się dostać do przodu. Ale to tylko takie moje prywatne przemyślenia - bo kwitów ani zdjęć na to nie mam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 5 Stycznia 2022 (edytowane) no tak tak bukwy to ja gawarim delikatnie a całych ksiązek google translatem jest cieżko przejechać ale do rzeczy musze pogrzebać jeszcze raz zdjecia - ciekawy pomysł z tym symetrycznym ułożeniem - i kształtem choć na logikę jesli gospodarować miejscem to lepiej przykleić je do bocznej ściany a obłość zrobic po całości ? co do "półeczki" to tego jakoś nie widzę ale to porysuje i pokaże w nocy. dlaczego? - jak dla mnie taka "pólka utrudniała by komunikację ale też patrzę przez pryzmat modelu i jego konstrukcji, wiec moge sie mylić na rysunkach widać iż przed kolumna peryskopu jest ster i "tuba do komunikacji" tak ja interpretuje dzieki jest rozkmina jest zabawa fajowo ... Edytowane 5 Stycznia 2022 przez laskonogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 5 Stycznia 2022 Share Napisano 5 Stycznia 2022 4 godziny temu, laskonogi napisał: dzieki jest rozkmina jest zabawa fajowo ... po to jest forum - w kupie zawsze coś się szybciej wygrzebie a co do tej "półeczki" to ja się nie upieram - może jej nie było (i przejście było wokoło peryskopów tak jak jest na modelu) - wtedy obstawiałbym że osłona nawiewu miała formę półkolistą. Wniosek że tam jednak coś musi być dodatkowego wysnułem na podstawie fotek - na wielu kadrowaniach z zewnątrz widać stojących w tym miejscu marynarzy którzy ewidentnie muszą stać na "czymś" bo gdyby stali na podłodze kiosku to by ich nie było widać zza obudowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi