osmial Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) Cześć, dołączam do forum:) Modele kleiłem jako nastolatek potem jakieś 25+ lat przerwy i stwierdziałem, że mam ochotę wrócić do hobby. Modelarstwa uczę sie praktycznie na nowo, więc proszę o wyrozumiałość. Ponizej mój tyrzeci model (po przerwie), drugi zrobionmy aerografem i pierwszy gdzie próbowałem min. preshaingu i washa. I tak naprawdę wciąż ucze się malowa aero. MOdel to P39-Q1:48 eduard weekend edition. Wykonany model to Q-5 z marca '44 US Army Air Force stacjonujacy na Nowej Gwiei. Pomalowany Tamyia (podkłąd i akryle) z dodatkiem Vallejo tam gdzie pędzelkiem. Preshading nie wyszedł (za słabo nałożyłem + zamalowałem). Wykonane bardzo delikatne brudzenie - nie chciałem zepsuć modelu któy bardzo mi się podoba i nie mam doświadczenia także: - tamyia accent panel brown - okopcenia grafitem z ołówka + tamyia accent black - sidolux + na koniec tamyia bezbarwny matt Mimo wszystkich swoich wad, sprawił mi dużo frajdy i cieszy mnie efekt końcowy. Nastęny pomaluję jednak delikatniej:) Co do modelu: - przyjmnie się składa, jednak umieszczenie wanny kokpitu w kadłubie wymaga trochę kombinowania zeby dobrze wszytko pasowało - oszklenie (w postaci jednego elementu) jest troche za wąski na szerokość w stsounku do kadłuba - drzwiczki nie bardzo pasują do oszklenia - część z szybą powinna być zakrzywiona u góy a nie jest. dlatego lewe zostawiłem otwarte (wiem że w realu były zazwyczaj zamknięte na głucho) bo ich przymocowanie wymagałoby pewnie tony kleju lub kombinowania. Pytania: 1) ktoś sie orientuje czy aero sparmax 35 posiada teflonową uszczelkę? Bo po myciu w aceton +oktan butylu jakoś słabo ona wygląda... 2) po malowaniu sidoluxem i tamyia matt oszklenie straciło częściowo przezroczystość. Czy trzeba zostawiać maski aż do końca, czy za grubo nakłądałem czy jak? 3) okopcenia - malujcie bezpośrednio ołówkiem czy kruszycie grafit z ołówka i nakładacie pędzlem? 4) jak wstawiać zdjecia z flick? Nie przyjmuje mi linków Edytowane 15 Listopada 2021 przez osmial 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Cześć! Bardzo ładnie wyszedł. Te białe fragmenty robią wrażenie, najbardziej mi się podoba, jak linie podziałów na nich zaznaczyłeś - widzę tu talent! Na zielonym też bardzo ładnie. Co mi się mniej podoba to szkło, które wygląda jakoś tak mało przezroczyście - pociągnąłeś je matem? Na białym pasku z przodu też farba jakby trochę podciekła... Niezależnie od tego jest się już czym pochwalić - dziękuję, ze się podzieliłeś zdjęciami i życzę powodzenia w następnych projektach, pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 15 Listopada 2021 Autor Share Napisano 15 Listopada 2021 2 minuty temu, pmroczko napisał: Co mi się mniej podoba to szkło, które wygląda jakoś tak mało przezroczyście - pociągnąłeś je matem? Paweł Tak, straciło przeroczystość chyba po malowaniu matem. Następnym razem do malowania matem zamaskuję. Do sidoluxa nie trzeba maskować tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Ja bym maskował do wszystkiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 11 godzin temu, osmial napisał: Tak, straciło przeroczystość chyba po malowaniu matem. Następnym razem do malowania matem zamaskuję. Do sidoluxa nie trzeba maskować tak? Jak zamaskujesz to ściągasz maski po ukończeniu prac ale musisz dobrze owiewkę przykleić żeby nic pod nią nie podeszlo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Nie wiem jak to jest z sidoluksem, ale mnie kiedyś matowy lakier całkiem skutecznie udało się zeskrobać z oszklenia wykałaczką. Oczywiście robiłem to delikatnie. Efekt nie jest może IDEALNY, ale to już nie jest takie zamglenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Cześć! Tak jak zaruk napisał, ja osobiście zdejmuję maski ze szkła dopiero przed samym końcem, już po ostatnim malowaniu natryskowym. I w momencie kiedy u Ciebie na modelu już wszystko jest suche, to można próbować to szkło przepolerować - albo pastą polerską, albo tymi śmiesznymi pilniczkami do paznokci wielostopniowymi - tylko nie używaj tego najgrubszego stopnia, żeby bez potrzeby nie rysować tworzywa. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
osmial Napisano 15 Listopada 2021 Autor Share Napisano 15 Listopada 2021 Dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MajorStachu Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 Ładny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) Jeżeli chcesz wkleić link z flickr to po prostu skopiuj kod BBCode ale tylko z zakresu [img]link[/img]. (Pod zdjęciem jest strzałka do udostępniania, tam jest ten kod.) Ja kopiuję kilka kodów do notatnika i potem wszystkie na raz wklejam do posta i się zdjęcia wklejają wszystkie na raz. A model bardzo ładny Edytowane 15 Listopada 2021 przez Kolekcjoner WP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 15 Listopada 2021 Share Napisano 15 Listopada 2021 fajnie wyszedł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 18 Listopada 2021 Share Napisano 18 Listopada 2021 Czysto, schludnie. Po prostu porządnie. Co do sido, to akurat mocno nabłyszcza, można nawet zamoczyć kabinkę przed doklejeniem, poczekać aż wyschnie, będzie mocno się błyszczeć (jak wypolerowana). Kabiny doklejam zazwyczaj na końcu, już po obróbce malarskiej, maluję je często osobno, chyba że jest jakiś bardzo skomplikowany schemat kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi