Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Do projektu zgłosiłem model samolotu F-16C w skali 1/72. Model ten jest w stanie zaczętym co widać na zdjęciach. Jego budowę rozpocząłem jakiś czas temu i teraz wracam do niej. Modyfikacjom poddałem fotel pilota, w łukach podwozia dodałem imitacje akumulatora oraz butli gaśniczej z halonem. Na krawędziach natarcia skrzydeł dodałem wykonane z ramek anteny ostrzegające o opromieniowaniu radarem RWR zwane „puszkami piwa” oraz odgromniki wykonane z żyłki wędkarskiej. Takie same odgromniki trafiły również na krawędzie spływu usterzenia poziomego. Sklejony model planuję pomalować w a jubileuszowy schemat ze 111 FIS na 90 lecie powstania Gwardii Narodowej. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 (edytowane) I to jest jet! To model, który można bezproblemowo i bezstresowo skleić i spokojnie polecić początkującym. Odgromniki jak na tę skalę wydają mi się nieco za grube. Będziesz poprawiał linie podziałowe? Niektóre się rozmywają. Powodzenia w budowie! Edytowane 9 Grudnia 2021 przez burzatg Dodanie myśli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 2 godziny temu, burzatg napisał: I to jest jet! To model, który można bezproblemowo i bezstresowo skleić i spokojnie polecić początkującym. Odgromniki jak na tę skalę wydają mi się nieco za grube. Będziesz poprawiał linie podziałowe? Niektóre się rozmywają. Powodzenia w budowie! Niektóre linie na wlocie powietrza poprawiałem bo się przetarły i jeśli się zatrą inne również to zrobię. Odgromniki na zdjęciach są trochę za grube ale w rzeczywistości wyglądają lepiej. Dotychczasowy montaż nie nastręczał problemów. Jedziemy z koksem dalej :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Będę podpatrywał z ciekawością . Mam do niego sentyment, sklejony gdzieś na początku lat 90tych, oczywiście prosto z pudła: Kalki trochę dają po oczach Pozdrawiam, Jurek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 2 godziny temu, Jery napisał: Będę podpatrywał z ciekawością . Mam do niego sentyment, sklejony gdzieś na początku lat 90tych, oczywiście prosto z pudła: Kalki trochę dają po oczach Pozdrawiam, Jurek Widać, że Twój model ma swoje lata na karku ale powiedz z czego zrobiłeś odgromniki ? Mimo upływu lat wyglądają nadal całkiem dobrze. Kalkomanie pożółkły ale cóż lata zrobiły swoje jednak widzę, że osłonę kabiny zabarwiłeś :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jery Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 11 minut temu, Staryfajter1954 napisał: powiedz z czego zrobiłeś odgromniki ? Teraz to już nie pamiętam dokładnie, myślę że z cienkich włosów z jakiejś miotły żeby się nie łamały. Master robi ładne odgromniki do F-16 i nie tylko. Z osłoną trochę przesadziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Szkoda że z tej haski nie da się wystrugać naszego jaszczombka bo bym się dołączył, może jak skompletuje dewoitina ( chce blaszki i żywice) oraz kalki to spróbuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 Godzinę temu, Jery napisał: Teraz to już nie pamiętam dokładnie, myślę że z cienkich włosów z jakiejś miotły żeby się nie łamały. Master robi ładne odgromniki do F-16 i nie tylko. Z osłoną trochę przesadziłem Ja użyłem żyłki wędkarskiej ale może włosy ze szczoteczki do zębów w 72 byłyby lepsze do zrobienia odgromników w F-16. Kupiłem nawet te odgromniki z Mastera ale odnoszę wrażenie, że mogą odpadać w przypadku jakiegoś przypadkowego zawadzenia. Żyłka się wygnie i kłopotu nie będzie a taki odgromnik tłoczony z metalu czy nawet z ciągniętej nad ogniem ramki odłamie się i będzie trzeba się z nim użerać by go ponownie przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 26 minut temu, myszaty napisał: Szkoda że z tej haski nie da się wystrugać naszego jaszczombka bo bym się dołączył, może jak skompletuje dewoitina ( chce blaszki i żywice) oraz kalki to spróbuje. Dlaczego miałoby się nie dać zbudować z tego zestawu modelu Block 52+ ? Będzie to wymagało nieco pracy ale z pewnością będzie w tej kwestii łatwiej i szybciej niż jakby brać na warsztat celem konwersji zestaw Mister Crafta. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 O tam jest sporo różnic, kiedyś @Solo wszystkie wypisał i o ile jakieś antenki czy dzyndzle mi nie przeszkadzają to jednak są inne silniki, wloty, stateczniki, zasobniki pod spadadochron.. Czyli rzezania w składalnym modelu tyle co w paździerzu z MC... Jedyny f16 w 72 nadający się to solo türk revella. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 12 minut temu, myszaty napisał: O tam jest sporo różnic, kiedyś @Solo wszystkie wypisał i o ile jakieś antenki czy dzyndzle mi nie przeszkadzają to jednak są inne silniki, wloty, stateczniki, zasobniki pod spadadochron.. Czyli rzezania w składalnym modelu tyle co w paździerzu z MC... Jedyny f16 w 72 nadający się to solo türk revella. Owszem jest trochę różnic ale dysza silnika i wlot powietrza są takie same jak w zestawie Hasegawy czyli silnik PW orasz mały wlot powietrza. Pojemnik na spadochron można samodzielnie wykonać wykorzystując plastikowe pręty Plastruck, wybrzuszenia na pokrywach podwozia głównego wykonasz z Greenstuffa albo Miliputta, kola podwozia głównego możesz zastosować żywiczne podobnie jak zbiorniki konforemne ale to możesz zastosować lub nie bo to nie są integralne elementy konstrukcji maszyny i bez nich Jastrzębie też latają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2021 Share Napisano 9 Grudnia 2021 Muszę odkopać ten post...bo teraz to mnie zaciekawiłeś, wtedy to bardziej skomplikowane się wydawało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 9 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2021 45 minut temu, myszaty napisał: Muszę odkopać ten post...bo teraz to mnie zaciekawiłeś, wtedy to bardziej skomplikowane się wydawało. Acha jeszcze jedno na wewnetrzej stronie pokrywy podwozia przedniego warto dodać kawałek bezbarwnej płytki pomalowanej od tylu kolorem srebrnym, która będzie imitować 3 reflektory. O wypełnieniu drobiazgami luków podwozia głównego nie wspominam bo to rozumie się samo przez się. Inaczej wieje w nich pustką. Butla z hallonem i akumulator powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2021 Niestety podczas przenoszenia model wypadł mi z ręki (dziurawe łapy) i musiałem dokonać kilku napraw bieżących w tym skorygować uszkodzoną osłonę radaru, która się nieco zdeformowana a także ponownie wkleić kokpit. Korektę osłony wykonałem kawałkiem masy Greenstuff , która po utwardzeniu się zostanie doszlifowana do właściwego kształtu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Małymi kroczkami i do przodu :). Dziś wreszcie zamocowałem dyszę silnika. Było troszkę zbierania tworzywa od środka kadłuba (idealnie w tym wypadku sprawdziły się skrobaki Trumpetera) a potem szlifowania z zewnątrz by szczelina była jak najmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2022 Osłona radaru naprawiona, kształt odzyskany. Poprawiłem nieco wlot powietrza i pomalowałem obrzeże na szaro ale jeszcze nieco ją rozjaśnię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Skrzydła, usterzenie, wlot powietrza oraz powierzchnie ustateczniające na dolnej części kadłuba na miejscu. Teraz muszę wszystkie połączenia dopieścić poprzez delikatne oszlifowanie i zaszpachlowanie spoin. Osłona kabiny pasuje idealnie. Montaż to przyjemność. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2022 Prace postepują dość powoli ale najważniejsze, że bliżej niż dalej końca. Dziś na warsztat poszło oszklenie, które pomalowałem transparentną mieszanką farb TAMIYA a następnie przepolerowałem i osłonę i poddałem kąpieli w płynie AK dzięki czemu oszklenie nabrało przejrzystości. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 18 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2022 Trochę drobnicy :). Jednym słowem podwozie przednie i główne, pomalowane i delikatnie zwashowane :). 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 10 Lutego 2022 Autor Share Napisano 10 Lutego 2022 Prace nad tym Falconem nieco zahamowały ale podyktowane jest to kończeniem prac nad F-16A z Italeri w skali 1/48 budowanego w ramach projektu Sklejamy modele Mister Crafta. Jednak po zamknięciu prac nad większym Falconem wrocę do niego a póki co dokupiłem w wyprodukowane przez Model Makera zestaw naklejek imitujących wzmocnienia instalowane na niektórych samolotach ze względu na mikropęknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 15 Lutego 2023 Share Napisano 15 Lutego 2023 Co z F 16? Mam nadzieję że dokończysz warsztat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Lutego 2023 Autor Share Napisano 16 Lutego 2023 W dniu 15.02.2023 o 15:11, tomek74 napisał: Co z F 16? Mam nadzieję że dokończysz warsztat. Bardzo dobre pytanie. Stoi moja 16 i czeka na pomalowanie oraz dodanie kilku drobiazgów jednak chwilowo ustąpiła miejsa Tomcatowi w 48 z Monograma ale myślę do ntego projektu wrócić bo w końcu ten projekt rozpoczałem więc powinienem model ukończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi