Klapouch Napisano 11 Grudnia 2021 Share Napisano 11 Grudnia 2021 Po seehundzie wypływam na głębsze wody - tym razem Bronco i "long range submarine". Chciałbym z niego wykonać U123, ze względu na ciekawe malowanie. Skleiłem już kadłub i układ sterów oraz śruby, czas więc zabrać się za podkładowanie. Na wstępie dwa pytania : 1. Na powyższej grafice widać podział poszycia części podwodnej. Na modelu ani śladu. Czy rzeczywiście taki podział występował? Nie znalazłem zdjęć dość wyraźnych, by to potwierdzić lub obalić. 2. Rozumiem, że linię łączenia spodu kadłuba z górną częścią należy zaszpachlować, natomiast co to za wypukłość nad nią? Kabel demagnetyzujący? On w całości powinien być w części podwodnej? Na końcu pnie się w górę i na moje oko wyłazi na część nawodną (ponad kotwicę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 W dniu 11.12.2021 o 14:47, Klapouch napisał: 1. Na powyższej grafice widać podział poszycia części podwodnej. Na modelu ani śladu. Czy rzeczywiście taki podział występował? Nie znalazłem zdjęć dość wyraźnych, by to potwierdzić lub obalić. Ten podział to są spawy, one były wykonywane bardzo delikatnie i w tej skali to raczej nie byłoby ich widać. Co do poprawności podziału to musiałbym zajrzeć do papierów - ale to dopiero jutro wieczorem znajdę czas, bo do 18ej siedzę w robocie W dniu 11.12.2021 o 14:47, Klapouch napisał: 2. Rozumiem, że linię łączenia spodu kadłuba z górną częścią należy zaszpachlować, natomiast co to za wypukłość nad nią? Kabel demagnetyzujący? On w całości powinien być w części podwodnej? Na końcu pnie się w górę i na moje oko wyłazi na część nawodną (ponad kotwicę) łączenia elementów trzeba zrobić na gładko, a co do tej wypukłości to nie bardzo wiem co masz na myśli - nie kojarzę żeby tam było coś "liniowego i grubego" - tez musiałbym zagrzebać w materiałach.... Tu masz tego swojego kajaka (na pierwszym planie) - jak widać plamy kamuflażu nie miały takich ostrych przejść jak na tej grafice co umieściłeś : fotka robiona w czerwcu 1941 w Lorient - z tyłu widać U-210 który też miał taki charakterystyczny pasiasty kamuflaż 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 7 godzin temu, M.A.V. napisał: Ten podział to są spawy, one były wykonywane bardzo delikatnie i w tej skali to raczej nie byłoby ich widać. Co do poprawności podziału to musiałbym zajrzeć do papierów - ale to dopiero jutro wieczorem znajdę czas, bo do 18ej siedzę w robocie łączenia elementów trzeba zrobić na gładko, a co do tej wypukłości to nie bardzo wiem co masz na myśli - nie kojarzę żeby tam było coś "liniowego i grubego" - tez musiałbym zagrzebać w materiałach.... Dzięki @M.A.V. - na Ciebie zawsze można liczyć Dla pewności zaznaczyłem te linie - niebieska to jest to dziwne zgrubienie. Nie mam pojęcia co to jest. Natomiast czerwona to szpara po łączeniu kadłuba. Rozumiem, że zaszpachlować Co do podziału blach - po przygodach z seehund'em nie mam zamiaru nic naklejać, bo znowu będzie katastrofa. Mogę natomiast spróbować je namalować. Podpatrzyłem u chłopaków z wątku o niszczycielach typu Hunt i tam odzworowywali w 1/700 poszycie dając warstwy podkładu. Ja bym zrobił podobnie różnicując po prostu kolorystycznie sekcje białym i szarym nie idąc jednak warstwami w górę. Pomiędzy można delikatny preshading ciemnym szarym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) trochę fotek które myślę że rozjaśnią sytuację : rzeczywiście był taki element liniowy montowany do kadłuba ale był dość delikatny, na modelu jest wg mnie stanowczo za wypukły. Nie wiem co to było ale realnie to wyglądało tak : gdy się spojrzy bliżej ten płaskownik był nitowany dwurzędowo : co więcej raczej jakaś instalacja demagnetyzująca to nie była bo element nie biegł przed całą długość kadłuba - na odcinku gdzie jest kiosk go nie było : na tym powyższym zdjęciu widać również że te pionowe spawane łączenia kadłuba były bardzo delikatne i prawie niezauważalne. Powyższe fotki przedstawiają U-505 zachowany w muzeum w Chicago - wiem że to typ IXC, ale kadłub był ten sam co z IXB EDIT --------------------------- Tu masz w ogóle przykładowy filmik gdzie można się przyjrzeć kadłubowi i wychwycić sporo szczegółów : Edytowane 13 Grudnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 13 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2021 Dzięki @M.A.V. , rzeczywiście sporo widać. Zeszlifuję trochę to coś. W zasadzie samo się szlifuje przy szpachlowaniu łączenia kadłuba. Zrobię mimo wszystko ten podział różnicując kolorem podkładu. Efekt powinien wyjść delikatny, w najgorszym razie po prostu nie będzie tego widać. Zastanawia mnie też ten niebieski kolor. W muzeum jest podciągnięty w zasadzie pod linię wody, która przebiega zaraz pod tymi „bulajami”. To, że tam właśnie jest nie ulega wątpliwości - widać na zdjęciu z portu, wyżej w wątku. Jednak instrukcja i schemat, który wkleiłem pokazują malowanie sporo poniżej lini wodnej. To jak powinno być ? Czarna linia (w przypadku U123) powinna być na linii wody, czyli zaraz pod bulajami, poniżej czerwono? Czy jak w instrukcji pod bulajami jeszcze kamuflaż i dopiero poniżej czarny i czerwony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 13 Grudnia 2021 Share Napisano 13 Grudnia 2021 7 minut temu, Klapouch napisał: W muzeum jest podciągnięty w zasadzie pod linię wody... malowaniem muzealnym się absolutnie nie sugeruj ! zagrzebię w wolnej chwili za jakimiś dobrymi fotkami U-123 to może się coś wyjaśni w kwestii tego malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 14 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2021 Jeszcze jedno szlifowanie kadłuba i powinno być si: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 (edytowane) To co prawda U37, ale malowany jak się wydaje podobnie - kolorowa część podwodna z kontrastową linią oddzielającą od części nawodnej. Malowanie dna zaraz poniżej linii bulajów. Wydaje się, że muzealny egzemplarz jest w porządku. Kolega poniżej podobnie A tu mam z 1946 z Lorient po przekazaniu Francji. Malowanie już inne, ale oddzielenie części podwodnej i nawodnej wyraźne - po co mieliby to zmieniać ? Edytowane 15 Grudnia 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 15 Grudnia 2021 Share Napisano 15 Grudnia 2021 Czytałem "gdzieś kiedyś", że śruby napędowe w U-bootach nie były z brązu, tylko z jakiegoś stopu stali i bardziej należy iść z ich malowaniem w tym kierunku. Czy ktoś to jeszcze potwierdza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 15 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2021 38 minut temu, socjo1 napisał: Czytałem "gdzieś kiedyś", że śruby napędowe w U-bootach nie były z brązu, tylko z jakiegoś stopu stali i bardziej należy iść z ich malowaniem w tym kierunku. Czy ktoś to jeszcze potwierdza? Nie mam pojęcia, ale da się zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 16 godzin temu, socjo1 napisał: Czytałem "gdzieś kiedyś", że śruby napędowe w U-bootach nie były z brązu, tylko z jakiegoś stopu stali i bardziej należy iść z ich malowaniem w tym kierunku. Czy ktoś to jeszcze potwierdza? Tak jest od czasów przedwojennych w zasadzie do końca 1942 był mosiądz, potem już tylko stalowe śruby montowali. Przyczyna była prozaiczna = braki materiałowe. W związku z Barbarossą Stalin wstrzymał zaopatrywanie Hitlera w miedź, a zgromadzone zapasy i liche dostawy z innych źródeł były wykorzystywane do ważniejszych celów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) Jakieś malunki zrobione. Nie wiem czy dawać jakiś większy kontrast? Edytowane 16 Grudnia 2021 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Grudnia 2021 Share Napisano 16 Grudnia 2021 (edytowane) w końcu miałem trochę więcej czasu więc wrzucam trochę rzeczy co mogą być pomocne : a co do U-123 to jeśli chcesz go robić w pasiastym camo to pasuje tylko okres luty - grudzień 1941 (na początku 1941 nie miał żadnych malunków a potem pod koniec roku przechodził generalny remont i po tym remoncie już kamuflażu nie posiadał) Dodatkowo na kiosku miał emblmacik (po obu stronach kiosku był !) : gabaryty i umiejscowienie widać dobrze na tej fotce co wrzucałem wcześniej : W dniu 13.12.2021 o 01:16, M.A.V. napisał: EDIT --------------- jakbyś chciał lepsze wersje tych planów to daj znać na PW Edytowane 16 Grudnia 2021 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 16 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2021 Czyli śruby mosiądz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 10 godzin temu, Klapouch napisał: Jakieś malunki zrobione. Nie wiem czy dawać jakiś większy kontrast? A tu w ogóle jakiś kontrast jest???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 2 godziny temu, Szydercza Gała napisał: A tu w ogóle jakiś kontrast jest???? Ale że dodać takich jakby „wodnych refleksów” ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 17 Grudnia 2021 Share Napisano 17 Grudnia 2021 (edytowane) A to zależy od tego jaki jest plan? Na czym on ma stać? Czy dno ma byc obrośnięte? Takie rzeczy trzeba wiedzieć ZANIM się zacznie malować. Edytowane 17 Grudnia 2021 przez Szydercza Gała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 17 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2021 51 minut temu, Szydercza Gała napisał: A to zależy od tego jaki jest plan? Na czym on ma stać? Czy dno ma byc obrośnięte? Takie rzeczy trzeba wiedzieć ZANIM się zacznie malować. No właśnie - obrośnięte raczej nie. Trochę zacieków, może trochę białego nalotu, to wszystko. Generalnie chciałbym okręt używany, ale nie zużyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 Długa była przerwa ale coś się w stoczni ruszyło. Dojdzie wash, dojdzie olej, ale baza malarska wyglada tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 Te pasy raczej chyba "luźno zainspirowane" zdjęciem, niż je naśladujące. Na zdjęciu widać o wiele mniejszy kontrast obu kolorów, a także większe rozmycie krawędzi. Co do szerokości nie wypowiadam się, bo nie mam pewności. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 1 minutę temu, socjo1 napisał: Te pasy raczej chyba "luźno zainspirowane" zdjęciem, niż je naśladujące. Na zdjęciu widać o wiele mniejszy kontrast obu kolorów, a także większe rozmycie krawędzi. Co do szerokości nie wypowiadam się, bo nie mam pewności. Michał Luźno. Jak tu u mnie. Co do koloru, to kontrast zmaleje z powodu „wyblaknięcia” panzer grey (bo takie są pasy), i nasycenia szarego kadłuba. Tak zadziałają oleje które będę chciał użyć. Mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Stycznia 2022 Share Napisano 1 Stycznia 2022 Zalecam płyn hamulcowy.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 1 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2022 To konkret… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 2 Stycznia 2022 Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) może trochę pomogę..... to są wszystkie zdjęcia jakie mam U-123 w tym camo co nosił w '41 <-------- niestety nie mam większej rozdzielczości bo to wycinek z 2 planu większego zdjęcia <---- propagandowe, na kiosku wypisany rekordowy "tonaż" <----- to też jest z gazetki propagandowej , "koloryzowane" jeszcze barwny schemacik z rosyjskiej publikacji : jeszcze ciekawostka - w jednej książce niemieckojęzycznej jest wzmianka że ten kamuflaż wcale nie był zielony ale szaro-szary (jasno szary - pasy ciemnoszare). Ale to publikacja z końca lat 80tych więc może być nieaktualna i autor zwyczajnie zasugerował się czarnobiałymi zdjęciami. cóż jeszcze..... mam publikację Borowiaka o typie IX (z wyd. Napoleon V) ale przejrzałem ją dziś b.dokładnie i o mimo że jest sporo informacji o U-123 , to o tym pasiastym kamuflażu nie ma ani słowa Edytowane 2 Stycznia 2022 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klapouch Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Dzięki koledzy. Co do barw - mój jest szaro-szary. Jasno szara baza z pasami panzer grey. Wzorowałem się tym „rosyjskim” schematem, najłatwiej chyba dostępnym w internecie. Nie miałem dostępu do treści, na oko był właśnie szary. Patrząc rano rzeczywiście pasy są jakieś takie dziwne. Niby intensywne, ale jakby źle przeskalowane. Zastanowię się czy nie przejechać jeszcze po nich „z ręki” ciemnym szarym, rozmyje to krawędzie, pogrubi całość i kolor będzie bardziej „wyblakły”. Może się uda. Póki jest jakaś nadzieja nie będę mył - raz, że nie mam nic pod ręką, dwa - wolę dokończyć ten i zrobić lepiej następny. edit: a najbardziej mi żal tej tony szpachli użytej na kadłubie Edytowane 2 Stycznia 2022 przez Klapouch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi