Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bardz cię prosze o inbox chodzi mi o podstawę i droge wiejską bo pojazdy znam

u-boot jak byś mugł mniejwięcej powiedzieć jak podstawa wygląda

Napisano

w mirage'owskich dioramach ta podstawa to nic innego jak wytłoczka wakuformowa. Wiejska droga jest tam dodatkiem, któy można kupić oddzielnie.

Napisano (edytowane)

wiec4-13dzięki wielkie

Ale po moich dośw. (nieudanych) z robieniem dioram doszedłem do wniosku że tak będzie prościej.A co do tego to wiedziałem że podstawa to wakuforma i że wszystko prócz niej można kupić oddzielnie ale bedzie to moja pierwsza diorama więc wole mieć podstawę

Edytowane przez Gość
Napisano
wiec4-13dzięki wielkie

Ale po moich dośw (nieudanych) z robieniem dioram doszłem do wniosku że tak będzie prościej.A co do tego to wiedziałem że podstawa to wakuforma i że wszystko prócz niej można kupić oddzielnie ale bedzie to moja pierwsza diorama więc wole mieć podstawę

Jak będziesz chciał użyć tego zestawu, to warto tę wytłoczkę czyś od środka wypełnić, by nie była zbyt miękka i giętka

Napisano

Raczej polecałbym piankę montażową - po "wyrośnięciu" można ją łatwo dociąć - bryła gipsu wyjdzie dość ciężka i może wypaczyć tę wytłoczkę.

Napisano

Gips będzie nieustannie pękać i sie wykruszy, pianka montażowa to lepszy pomysł ale dobry nóż trzeba mieć. Osobiście polecam styrodur. Jeśli stary kupiłeś tą dio miraga czy rpm to masz co robic nie ma co

Powodzenia !

Napisano

Znam, unigrunt jak sama nazwa wskazuje to farba (emulsja zdaje się) która służy do zabezpieczania podłoża przed malowaniem, szczególnie jeśli jest chłonne lub nietrwałe.Nie wiem jak to sie ma do wacuformy, która z pewnością nie jest materiałem chłonnym ?! To jakiś egzamin ?

Tak sie składa, że miałem mam na szafie jeszcze wakuformę z zestawu pt "Smoleńsk" i wiem jak to wygląda i jak działa.

Napisano

Jendrass1 zarzucasz, że gips się kruszy, widać mało wiesz o gipsie. Unigrunt nie śłuży tylko to impregnowania ścian, ale i do innych celów.

Napisano

Być może w mniejszych dioramach się sprawdza, nie wdaje się tu w polemikę bo zakładam, że jako praktyk masz rację. Wiem, że na mojej (dużej) dioramie, mimo kilku warstw farby gruntowej gips pękał, tyle. Ale wracając do tematu, bo trochę odbiegamy - jakoś zestawów omawianych pozostawia sporo do życzenia.

Napisano

A co panowie powiecie na silikon

A jakieś informacje o dioramce rpm podobno są tam 2 wakuformy 2 zestawy torów ba 20 tks i działo czy to prawda ?