enten Napisano 9 Stycznia 2022 Share Napisano 9 Stycznia 2022 jedno ogniwko mniej zdecydowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 9 Stycznia 2022 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2022 28 minut temu, enten napisał: jedno ogniwko mniej zdecydowanie. Wahacz koła napinającego jest na sucho więc się jeszcze gęsi napnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 5 Października 2022 Autor Share Napisano 5 Października 2022 Coś tam dłubię. Nie poradziłem sobie z spasowaniem górnej płyty kadłuba. Finał był taki ,że musiałem samemu "pospawać" kadłub. Zestawowe spawy o niebo lepsze, ale co zrobić. Druga plama to tylne osłony wentylatorów, a w zasadzie ich brak. Albo w którymś Tygrysie ich nie miałem i pożyczyłem z tego zastawu, albo zgubiłem. Finalnie zamówiłem żywiczny zestaw wentylatorów od M-Model i pożyczyłem kratki. Trochę pracy i udało się znośnie je wpasować. Reszta z górki, denerwuje mnie trochę to pierdyliard elementów w zestawie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 (edytowane) Normalnie Tygrys z tego wychodzi. Metalowa lufa toczona, robi robotę. O gąsienicach nawet nie wspomnę. Spasowanie górnej płyty kadłuba w modelach Dragona jest problematyczne. Nie wolno sklejać tego elementu zgodnie z kolejnością podaną w instrukcji Edytowane 6 Października 2022 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 6 Października 2022 Autor Share Napisano 6 Października 2022 5 godzin temu, robertmodelarz napisał: Normalnie Tygrys z tego wychodzi. Metalowa lufa toczona, robi robotę. O gąsienicach nawet nie wspomnę. Spasowanie górnej płyty kadłuba w modelach Dragona jest problematyczne. Nie wolno sklejać tego elementu zgodnie z kolejnością podaną w instrukcji Ja zawsze zaczynam od sklejenia kadłuba, a dopiero później reszta. Problem w tym, że zawsze zapominam o wizjerach i się później gimnastykuje No w Dragonie ciężko jest z tymi kadłubami. Pudełkowe konstrukcje typu Pz 3,4 i Tygrys idzie to w miarę sprawnie. Ale jak już się weźmiesz za Pantere G , Jagdpantere czy KT to te dwie połówki ciężko zgrać. Chociaż teraz rozgrzebałem KT Menga i nie jest lepiej, a tylko dlatego, że rozbili bez sensu kadłub na parę elementów. Friule dodają sporo sznytu bo pod wpływem swojej masy naturalnie się to wszystko układa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 Czekamy na kolorki. Pewnie zobaczymy gorącą dyskusję w tej sprawie. Ja stawiam na szaro-zółty. Zobaczymy co znawcy powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 W dniu 5.10.2022 o 13:56, produdi napisał: Coś tam dłubię. Nie poradziłem sobie z spasowaniem górnej płyty kadłuba. Finał był taki ,że musiałem samemu "pospawać" kadłub. Zestawowe spawy o niebo lepsze, ale co zrobić. Druga plama to tylne osłony wentylatorów, a w zasadzie ich brak. Albo w którymś Tygrysie ich nie miałem i pożyczyłem z tego zastawu, albo zgubiłem. Finalnie zamówiłem żywiczny zestaw wentylatorów od M-Model i pożyczyłem kratki. Trochę pracy i udało się znośnie je wpasować. Reszta z górki, denerwuje mnie trochę to pierdyliard elementów w zestawie Zbudowałem 15 Tygrysów Dragona i za każdym razem mam problem ze spasowaniem, a powinienem być mądrzejszy o doświadczenia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Hej. A ten zestaw jest bez madżik traków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 5 godzin temu, Knjaz napisał: Hej. A ten zestaw jest bez madżik traków? To jest w standardzie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 Ojoj. Teraz zauważyłem, że Dragon wypuszcza starsze modele i wrzuca tam MT. Tak kupiłem swojego Oshenkopf-a niedawno. I nawet dwa kaktusy dorzucili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 9 Listopada 2022 Share Napisano 9 Listopada 2022 17 godzin temu, Knjaz napisał: Hej. A ten zestaw jest bez madżik traków? MT można sobie wiesz gdzie wsadzić, no chyba że jest się masochistą i zrobi 384 otwory w zębach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Zaraz, zaraz, chcesz powiedzieć, że te MT są z pełnym zębem, a powinny być z dziurką? Czy każde gąsienice od Tiger I powiadały dziurki z zębach prowadzących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Hej. Ostatnio jest sezonowy wysyp kotów to i ja coś podziałałem. Został lewarek i jego mocowanie, tylne błotniki i tu problem bo wczesnych blaszanych nikt nie produkuje oraz reflektory i tu też problem bo wcięło mi te podstawy (blachy spawane do kadłuba) pod podstawę lampy. Linę do gąsek też mi gdzieś wciągnęło a chce wykorzystać dobrze odwzorowane końcówki. I na koniec które gniazdo zasilania lampy będzie odpowiednie K31 czy K32. Pewnie oba są poprawne ale wolę się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Godzinę temu, produdi napisał: I na koniec które gniazdo zasilania lampy będzie odpowiednie K31 czy K32. Pewnie oba są poprawne ale wolę się upewnić. A instrukcja co na to? Jak będziesz miał problem z tłumaczeniem to kolega Tap-czan pomoże 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) 1 godzinę temu, produdi napisał: ... które gniazdo zasilania lampy będzie odpowiednie K31 czy K32. K31 - wynika z rozpiski. Jednak po sprawdzeniu dat to - K31 - stosowany od stycznia 1943 roku. Jednak maszyny w jednostce DR pojawiły się już na początku stycznia 1943 roku (04) . Czyli większość składana była jeszcze w grudniu 1942 roku. Tylko jeden jest datowany na 17 stycznia 1943 roku. Stare części zapewne jeszcze na początku stycznia też się zdarzały. Myślę więc że to jednak K32 będzie właściwym detalem. Pozdrawiam Krzysztof Edytowane 29 Listopada 2022 przez meser262 Po sprawdzeniu dat 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 W dniu 29.11.2022 o 16:07, meser262 napisał: Myślę więc że to jednak K32 będzie właściwym detalem. Akurat jestem w trakcie podobnego wyboru i wg szkicu który wstawiłem wyżej do stycznia 43' stosowano gniazda bardziej spiczaste. I takie gniazda musiały znaleźć się w którymś modelu Dragona bo znalazłem jedno takie luzem. Prawdopodobnie w Tygrysie "Initialu" były takie części do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
produdi Napisano 15 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2023 Po małej przerwie skończyłem lepić Tygrysa. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 16 Sierpnia 2023 Share Napisano 16 Sierpnia 2023 Fajna blacharka, figurki są to i podstawka się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi