Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Wsyępnie pomalowany nashor : Chętnie wysłucham komentarzy i prosił bym o rady co mam zmienić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Chyba się trochę pośpieszyłeś z tym malowaniem. Co z montażem reszty modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matthew Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Jak nakładałeś biały kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Co z montażem reszty modelu? Gąsienice w malowaniu, błotniki zdjęte żeby można było nałożyć gąsienice, a osłona działa zdjęta bo nie wiem czy potem wloże działo. Ogólnie wszystko jest pod kontrolą Jak nakładałeś biały kolor? Malowałem model białą farbą (pędzlem), a nstępnie płaskim pędzlem "udeżałem" w świeżą farbe i powstał taki efekt. Ta technika to chyba topowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DBauer Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 Czy pod białym nie powinien być panzergrau? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Z tego co wyczytałem bazowym na nashornach był dunkelgelb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Działo gotowe do zamątowania Tylko jedno pytanko: czy celownik ma myś w bazowym czy jakims innym kolorem go pomalowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Po dłuższej przerwie zabrałem się do roboty. I o to efekty dzisiejszego wieczoru Postaram się jutro rano o jakies lepsze zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Kolor gąsienic delikatnie mówiąc średnio mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Szczerze mówiąc, on wygląda o wiele lepiej bo teraz błoto czyli sidolux jest swieży. Mam nadzieje że jak wsychnie to takie nie będą, najwyżej się cos zmieni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Temat błota był wałkowany na tym i innych forach już z 1000 razy. Od projektów minimalistycznych kosztowo typu ziemia glinki itp. np. Rafał Jankowski pokazywał taką Panzer IV z suchym błotem tylko i wyłącznie zastosowaniem darów matki natury, poprzez projekty mieszane – jeden z kolegów wykorzystał ostatnio z bardzo fajnym efektem bułkę tartą i pigmenty aż po błoto z wykorzystaniem najnowszej chemii modelarskiej –np. mój tygrys zimowy (max błoto ) Reggiego tygrys błoto średnie. Pokazuje to ze efekty można uzyskać bardzo dobre ze wszystkiego i opisy jak to zrobić w większości przypadków się znalazły. Sposobów na błoto jest dużo, czasem decyduje o tym zasobność portfela, czasem własna pomysłowość, innym razem kwestia wygody. Nie uważam że błoto zrobione z ziemi z doniczek od kwiatek będzie gorsze o d magicznych preparatów miga czy vallejo. Ja na przykład mam hopla na punkcie nowoczesnej chemii modelarskiej bo a) jestem gadzeciażem b) lubię pracować w dużej czystości c) mam bardzo mało czasu na sklejanie. Oczywiście chemia ta niesie za sobą koszty – w pierwszej fazie nabywania niezbędnych produktów duże potem minimalne typu dokupiony pigment kredka tamiyi. Oglądam różne prace i widzę jednak że ludzie się bez tych gadżetów obchodzą świetnie. Dlaczego ty tego nie robisz – to nie brak umiejętności tylko pośpiech. Trzeba sobie zrobić jakieś próby na starym wraku, resoraku, zabawce plastikowej różnych efektów błota choćby z wykorzystaniem tych najprostszych środków. Wybrać najlepsze rozwiązanie po wyschnięciu wszystkich próbek i tak ubrudzić model. Mam wrażenie że brudzenie modeli traktowane jest trochę na zasadzie maskowania tego co się spieprzy podczas sklejania czy malowania. Czyta się posty typu a to się zamaskuje błotem tu położy szmatkę a tam powiesi wiaderko i będzie git. A to nieprawda – proces brudzenia zawsze będzie ciut spontaniczny ale efekt jaki chcemy uzyskać trzeba przewidywać wcześniej. Nie zawsze to się udaje – bo to bardzo trudna sztuka. Dodatkowo warto przejsć się do lasu, na pole , na budowę zrobić sobie jakieś zdjęcia aby mieć inspirację co do prawdziwości efektów. Ja powiem tak brutalnie ale na dobrze ci to wyjdzie – to coś nie przypomina błota . Popraw to - rad ci więcej nie potrzeba bo u góry ci napisałem jak masz to zrobić. Howgh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Wygłąda to jak glony Czerwone gąsienice to chyba też słaby pomysł, spróbuj jakiejś innej metody na błotko i przemaluj gasienice. Zobaczymy co z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 No dobra. Zrobiłęm nowe zdjęcia i nie wiem moim zdaniem nie jest to takie tragiczne . Oceńcie najwyżej jeszcze zmienie P/s Ślady po wypychaczach zobaczyłem dopiero teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Poczytałem, poszperałem i wyszło cos takiego Sami oceńcie: Przepraszam za kolejny post pod postem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Mi się podoba Mam identycznie umorusanego Stuga u siebie. Solidne błotko z rozmokniętych pól i łąk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Widzę że komuś się podoba Prwdopodobnie model stanie w głębokim rosyjskim błocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 O wiele lepiej I nie maluj już więcej gąsienic na czerwono. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 na czerwono. Docelowo mial być taki radzawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 26 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Zapomniałem dać zdjęć samego modelu przed postawieniem go na dioramce Ale jakieś zbliżenia modelu dałem rade zrobić. Sami oceńcie: Według mnie, jest to mój najlepszy model jak dotychczas Czekam na wasze opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryk Wierzbicki Napisano 26 Sierpnia 2008 Share Napisano 26 Sierpnia 2008 Mi się bardzo model podoba, tylko to błotko na ukł. jezdnym mi nie odpowiada, ale góra jast realistycznie przybrudzona i bardzo dopracowana, także Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 27 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2008 Fajnie ze Ci się podoba Niedługo postaram się dać zdjęcia gotowej makiety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson9 Napisano 10 Listopada 2008 Autor Share Napisano 10 Listopada 2008 Zrobiłem figurki i postarałem się o lepsze zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi