Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Hej, Poniżej prezentuję mój niedawno ukończony model Fiata 508 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Drogi Marudku. Przyzwyczaiłeś mnie do tego że Twoje modele są wykonane z naprawdę dużą wrecz jubilerską precyzją i dbałością o detale. Proszę napisz że ten Fiat to chwila słabości, że spadł z blatu i nie dało się już nic z tym zrobić... To jest jeden z trudniejszych modeli IBG. Jest maleńki, kiepsko spasowany i do tego ma sporo błędów. W tym modelu niestety wszystko to widać. Błotniki przednie mocno opadły przez co jest ogromna szpara między grillem a tym łukiem łączącym obie strony błotników. W związku z tym światła są dużo niżej i pojazd z przodu nie przypomina pierwowzoru. Koło zapasowe powinno być głębiej wpuszczone w błotnik (to już błąd producenta). Linia boczna błotników też pozostawia wiele do życzenia. To można dużo lepiej spasować. Pojazd od boku wygląda jakby był łukowato wygięty (przód i tył niżej niż środek). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 29 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2021 Hej, zanim zabrałem się za ten model to przeanalizowałem punkty wskazane przez Shermana na PWM. Poprawiłem wcięcie w poprzednich błotnikach żeby lepiej pasowało pod chłodnicą (widać na zdjęciu w wątku warsztatowym jeszcze przed sklejeniem w całość) i zaprojektowałem koła z poprawnym bieżnikiem i ilością szprych. Niestety nie zauważyłem przy sklejaniu że błotnik opadł, albo może uszkodziłem go potem w każdym razie to powinno się dać naprawić. Miałem nadzieję że kilka innych knyfów poprawią blaszki Parta (ilość skrzel w masce, mocowania kół zapasowych itp). Nie chciałem już ingerować w wysokość maski ani położenie kół zapasowych. Za to dodałem fakturę brezentu naklejając na plastik chusteczkę higieniczną. Jak widać nie ustrzegłem się kilku błędów i na idealnego Fiata 508 w skali 72 chyba będziemy musieli jeszcze poczekać Ale następny będzie lepszy. Tego jestem pewien bo skończyłem Bentleya w 72 tyle że dokończyłem go w wersji SAS Brakuje jeszcze tylko kilku figurantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Bardzo ładna dioramka! Ja bym ją zatytułował: ,,Ja nie przeskoczę?", albo ,,Potrzymaj mi piwo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Noremalnie - Miszcz. Też go kiedyś popełniłem, ale nie będę zaniżał poziomu forumowych galerii prezentacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Błędy producenta to jedno. Im bardziej się przyglądam zdjęciom w galerii i tym w warsztacie tym bardziej dochodzę do wniosku że tu głównym problemem jest dopasowanie i sklejenie elementów. Już pierwsze zdjęcie w warsztacie pokazuje błędnie sklejona kanapę tylna i już na tym etapie krzywo ustawione burty tylnej części. Siedzisko jest za długie, a plandeka zdaje się jakby miała się zsunąć z pojazdu. Końcówki tylnego blotnika tylnego i stopień powinny być w jednej linii. Poprawione koła niestety poza bardzo ładnym bieżnikiem i właściwą ilością otworów niestety nie są podobne do oryginału. Co do scenki to jestem pod wrażeniem i gratuluję. Czekam na Bentleya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FLECZER Napisano 29 Grudnia 2021 Share Napisano 29 Grudnia 2021 Dodam że bardzo trudno dopasować tył. W swoich modelikach zmieniłem kolejność klejenia żeby to ładnie spasować bo instrukcja IBG jest wręcz niemożliwa do zrealizowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Grudnia 2021 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2021 Dzięki Panowie za cenne uwagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Betinho Napisano 31 Grudnia 2021 Share Napisano 31 Grudnia 2021 W dniu 29.12.2021 o 14:51, FLECZER napisał: Drogi Marudku. Przyzwyczaiłeś mnie do tego że Twoje modele są wykonane z naprawdę dużą wrecz jubilerską precyzją i dbałością o detale. Proszę napisz że ten Fiat to chwila słabości, że spadł z blatu i nie dało się już nic z tym zrobić... To jest jeden z trudniejszych modeli IBG. Jest maleńki, kiepsko spasowany i do tego ma sporo błędów. W tym modelu niestety wszystko to widać. Błotniki przednie mocno opadły przez co jest ogromna szpara między grillem a tym łukiem łączącym obie strony błotników. W związku z tym światła są dużo niżej i pojazd z przodu nie przypomina pierwowzoru. Koło zapasowe powinno być głębiej wpuszczone w błotnik (to już błąd producenta). Linia boczna błotników też pozostawia wiele do życzenia. To można dużo lepiej spasować. Pojazd od boku wygląda jakby był łukowato wygięty (przód i tył niżej niż środek). Pozdrawiam. Słyszałem, że to wymagający model, ale ten komentarz mocno mnie zaniepokoił. Na co szczególnie zwrócić uwagę, bo chciałem się za niego niedługo zabrać? Nie trafiłem w necie na warsztat opisujący krok po kroku batalię z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz 72 Napisano 14 Lutego 2022 Share Napisano 14 Lutego 2022 masz fantazję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 18 Lutego 2022 Share Napisano 18 Lutego 2022 Bardzo fajna scenka, zarówno pomysł jak i wykonanie.... ale chyba nie chcę wiedzieć jak się skończyła opowiadana przez Ciebie historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi