robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Z Nowym Rokiem czasz coś nowego skleić. Ma być hucznie i głośno- tak też czynię. Na warsztat idzie Tygrys Królewski nr 502 z 501 Batalionu Czołgów Ciężkich zdobyty przez Rosjan pod Oględowem. Potyczka pod Oględowem – bitwa pancerna stoczona 13 sierpnia 1944 z niemiecką kolumną pancerną podążającą na linię frontu na przyczółku baranowsko-sandomierskim w czasie zasadzki zorganizowanej przez zwiad Armii Czerwonej pod Oględowem. Trochę historii z Wikipedii: Usiłując zlikwidować tworzony przez armię radziecką przyczółek baranowsko-sandomierski, Niemcy użyli po raz pierwszy nowych czołgów Panzerkampfwagen VI B Tiger II (Königstiger). Podążająca w kierunku Staszowa z zamiarem dotarcia na linię frontu niemiecka kolumna pancerna w okolicy Oględowa wpadła w zasadzkę. Zorganizował ją dowódca patrolu radzieckiego z 6 Korpusu Pancernego Gwardii mł. lejt. Aleksandr Ośkin, wykorzystując dogodne ukształtowanie terenu. Doskonale zamaskowany (w dużym stopniu snopami skoszonego zboża[ czołg T-34-85 Ośkina, którego załogę stanowili także: st. sierż. Aleksandr Stiecenko (kierowca-mechanik), st. sierż. Abubachir Mierchajdarow (celowniczy), st. sierż. Aleksandr Grudinin (strzelec-radiooperator) i mł. sierż. Aleksiej Chalczew (ładowniczy), strzałami z najbliższej odległości trafił 3 niemieckie czołgi, które stanęły w płomieniach. Reszta kolumny zawróciła. Użyte pod Oględowem Tygrysy II pochodziły ze składu 501 Batalionu Czołgów Ciężkich. Po zakończeniu walk w ręce Rosjan wpadły 3 całkowicie sprawne Tygrysy Królewskie o numerach „234”, „102” i „502”. Czołg w wersji dowódczej o numerze „502” został porzucony przez załogę na podwórzu jednego z zabudowań w Oględowie w pełni sprawny, z pełnym zapasem amunicji i paliwa. Według znalezionej dokumentacji Tygrys Królewski miał przebieg 444 kilometrów. Obecnie czołg ten znajduje się w Muzeum Czołgów w Kubince pod Moskwą. Za odwagę i bohaterstwo w tej potyczce, z rozkazu Prezydium Rady Najwyższej ZSRR 23 września 1944 mł. lejt. Aleksandr Ośkin otrzymał tytuł Bohatera Związku Radzieckiego wraz ze Złotą Gwiazdą i Orderem Lenina, st. sierż. Abubachir Mierchajdarow Order Czerwonego Sztandaru, a reszta załogi Order Wojny Ojczyźnianej II stopnia. i z Gazety Wyborczej: https://kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,17886311,ale-historia-czolgi-tygrysy-hitlera-upolowane-pod-staszowem.html?disableRedirects=true Edytowane 3 Stycznia 2022 przez robertmodelarz Cytuj
_OldMan_ Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 Jak chcesz brać udział w projekcie to popraw tytuł. Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Napisano 2 Stycznia 2022 (edytowane) Model powstanie na bazie zestawu: Dragon 6303 German Sd.Kfz 182 King Tiger Henschel Turret with Zimmerit skala 1/35, który kupiłem dawno temu w okazyjnej cenie na jednym z portali społecznościowych. Model nie miał paru elementów (zdublowanych), niektóre elementy były powycinane z ramek, ale na oko wygląda, że da się z tego zbudować model. In-box modelu: https://www.mojehobby.pl/products/German-Sd.Kfz-182-King-Tiger-Henschel-Turret-with-Zimmerit.html lub na wideo: Z akcesoriów niezbędna będzie antena typu gwiazda- czołg jest w wersji dowódczej. Mam na szczęście jeszcze pozostałości z zestawu: German Tank Antennae Set 1/35 Dragon 3819 oraz pancerna osłona mocowania anteny na górnej płycie na tyle kadłuba. RE35-182 German “Command” vehicles antenna set Kalkomania z modelu: Zvezda 3601 KingTiger Aufs. B Henschel Turret Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Napisano 2 Stycznia 2022 9 minut temu, _OldMan_ napisał: Jak chcesz brać udział w projekcie to popraw tytuł. Na jaki mam poprawić? Tiger pochodzi z 1944 roku- chyba łapię się ramach projektu grupowego? Poproszę o sugestię. Cytuj
_OldMan_ Napisano 2 Stycznia 2022 Napisano 2 Stycznia 2022 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Na jaki mam poprawić? Tiger pochodzi z 1944 roku- chyba łapię się ramach projektu grupowego? Poproszę o sugestię. Wystarczy przeczytać regulamin: 7. Tytuły warsztatów oraz galerii ukończonych w projekcie modeli muszą zaczynać się wyrażeniem [WH-Schrott]. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 2 Stycznia 2022 Autor Napisano 2 Stycznia 2022 5 minut temu, _OldMan_ napisał: Wystarczy przeczytać regulamin: 7. Tytuły warsztatów oraz galerii ukończonych w projekcie modeli muszą zaczynać się wyrażeniem [WH-Schrott]. Zmienione 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 3 Stycznia 2022 Autor Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Dzień drugi walki z wypraskami: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 4 Stycznia 2022 Autor Napisano 4 Stycznia 2022 (edytowane) Dzisiejsze postępy: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 5 Stycznia 2022 Autor Napisano 5 Stycznia 2022 Walka z kołami: -pomalowane podkładem VALLEJO 74604 - Surface Primer - German Dark Yellow / Dunkelgelb RAL 7028 Kolor docelowy: - AK-Interactive AK-714 RAL 7028 DG III Dunkelgelb + Wash DAK Afrika Korps AK066 AK Interactive 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 7 Stycznia 2022 Autor Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) Po orszaku Trzech Króli: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 7 Stycznia 2022 Napisano 7 Stycznia 2022 (edytowane) Najlepiej kociak bez błotników wygląda. Jakie to bydle było. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez MayonesEXG7 Cytuj
MayonesEXG7 Napisano 7 Stycznia 2022 Napisano 7 Stycznia 2022 Kumam, ale zobaczyłem, taka fotkę i bez błotników naprawdę wygląda imponująco masywnie. Cytuj
zyziek Napisano 7 Stycznia 2022 Napisano 7 Stycznia 2022 Fakt, że bez błotników to masa stali. Widocznie o tego 502 bardzo dbali. Przy pełnym zabudowaniu można ukryć np łączenie gąsienic Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Napisano 8 Stycznia 2022 (edytowane) Trochę blacharki........... Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Napisano 8 Stycznia 2022 17 minut temu, Thalgonis napisał: Z tymi klamerkami to się pobawisz O nie nie zabawy nie będzie zamówiłem wydrukowane w 3D: Cytuj
Thalgonis Napisano 8 Stycznia 2022 Napisano 8 Stycznia 2022 Dołączam się do pytania bulika58... Cytuj
robertmodelarz Napisano 8 Stycznia 2022 Autor Napisano 8 Stycznia 2022 14 minut temu, bulik58 napisał: Gdzie takie zestawy dla lenichow sprzedawaja i po ile zlociszy? 3 minuty temu, Thalgonis napisał: Dołączam się do pytania bulika58... Przemek Przybulewski https://allegro.pl/uzytkownik/RahGelerth 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 10 Stycznia 2022 Autor Napisano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Podkład Vallejo-tym razem już po całości: Edytowane 17 Marca 2023 przez robertmodelarz 2 Cytuj
meser262 Napisano 11 Stycznia 2022 Napisano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Model i wykonanie super. Tylko takie dwa - "ale". Osłona wlotu powietrza do silnika powinna mieć siatkę - jaka jest tego na fotkach nie mogę dostrzec dlatego sygnalizuję. Drugie - chciałem uczulić i zwrócić uwagę że ten pojazd powinien mieć trzy anteny. Na płycie nad silnikiem FuG 7 i FuG 8 oraz na wieży FuG 5 i tej ostatniej nie dostrzegam (podstawy anteny). Pozdrawiam Krzysztof PS. Część otworów pod śrubami na bocznych błotnikach Masz zalane. Odpowietrzenie zbiorników powinno być tylko z prawej strony - tego też na pomalowanym pojeździe nie mogę zweryfikować. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez meser262 PS. 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 11 Stycznia 2022 Autor Napisano 11 Stycznia 2022 37 minut temu, meser262 napisał: Model i wykonanie super. Tylko takie dwa - "ale". Osłona wlotu powietrza do silnika powinna mieć siatkę - jaka jest tego na fotkach nie mogę dostrzec dlatego sygnalizuję. Drugie - chciałem uczulić i zwrócić uwagę że ten pojazd powinien mieć trzy anteny. Na płycie nad silnikiem FuG 7 i FuG 8 oraz na wieży FuG 5 i tej ostatniej nie dostrzegam (podstawy anteny). Pozdrawiam Krzysztof PS. Część otworów pod śrubami na bocznych błotnikach Masz zalane. Odpowietrzenie zbiorników powinno być tylko z prawej strony - tego też na pomalowanym pojeździe nie mogę zweryfikować. Bardzo dziękuję za informacje Wyszło jak wyszło. Za każdym razem jest lepiej Anteny Dragon zaleca tak wkleić: Dokupię RB Model 1:35 Niemiecka podstawa anteny (35A15) i przykleję na wieży. Cytuj
meser262 Napisano 12 Stycznia 2022 Napisano 12 Stycznia 2022 Dokładnie tak jak zaleca Dragon - popatrz na fotkę oryginału z muzeum Kubinki - Na "surowej materii" widać te dwa odpowietrzenia, a na pomalowanej nie widać więc może już to zweryfikowałeś? Ponownie porównanie z oryginałem - Pozdrawiam Krzysztof PS. Kurcze teraz widzę że jakoś dziwnie jarzmo działa Wkleiłeś. Otwór MG jest nie na swoim miejscu. 1 Cytuj
maxim Napisano 12 Stycznia 2022 Napisano 12 Stycznia 2022 Dobra robota z tym Tygryskiem. Myślę, że powinieneś dodać pojemnik na anteny na tyle pojazdu. Dodatkowo na fotce widać umiejscowienie odpowietrznika po prawej stronie o którym mówi Messer. Pozdrawiam 1 Cytuj
robertmodelarz Napisano 12 Stycznia 2022 Autor Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i udzielona pomoc merytoryczną przy budowie modelu. Ten element wg instrukcji kazali zciąć, co też zrobiłem. Jarzmo lufy zgram z otworem na karabin MG. Co do pojemnika na anteny to nie mam pojęcia jak on wyglądał, pierwszy raz dopiero go zobaczyłem. Jak się go uda wystrugać np. z patyczka po lizaku to spróbuję. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez robertmodelarz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi