Skocz do zawartości

Podsumowanie 2021 u Bercika

Bercik

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

U mnie całkiem owocny rok, 6 modeli i kilka filmików na YouTube. Rok pod znakiem Messerschmitta  ;o) 

Bf-109 E-7 Tamiya 1/72

AVvXsEjXLAp831xRW6Q8sn1TGwykb_F2jST13SaE

AVvXsEiPtw84GWfFC5_Wf6o8WT6Qblnw9MJhBPa9

PZL P.11b IBG 1/72
IMG_7507.JPG

IMG_7517_01.JPG

Bf-109 G-10 AZ Model 1/72
IMG_7446.JPG

IMG_7451.JPG

Dioramka na bazie Bf-110 G w 1/48 Revell
IMG_7489.JPG

Bf-109 E-3 Tamiya 1/72
IMG_7397.JPG

Bf-109 E-7 Airfix 1/72
IMG_7302.JPG

I YouTube:

• Like 10

Cześć!

Dziękuję wszystkim za pozytywne słowa :) 

Topielca szerzej nie pokazywałem bo jednak chciałbym pilotowi dorobić pod ręce kawałek złomu, którego mógłby się trzymać. Na fejsie słusznie zwrócono mi uwagę, że trochę za bardzo wystaje z wody. Jak zrobię poprawkę, to pokażę galerię.

W dniu 2.01.2022 o 12:26, kozborn napisał:

Gratuluję i subskrybuję (SilverKnobs) 😉

Dziękuję, niebawem na kanale inbox Mustanga Arma Hobby i niedługo potem początek prac nad kucem.

W dniu 2.01.2022 o 14:05, bulik58 napisał:

Dioramka z topielcem pierwsza klasa , a co do zdobycznej 109 , rozumie gdyby to byla bardzo wczesna wersja 109 ale  G w takim malowaniu jeszcze nie widzialem. Nie jest przemalowana bo sa krzyze , kiedy alianci przejeli ten samolot?

Sporo późnych 109 zostało przejętych w 1944-1945, jest dużo ciekawych malowań brytyjskich i amerykańskich, nie tylko z Europy. 

Jeśli chodzi o ten konkretny samolot, to na podstawie tej książki, w kwietniu 1945 na lotnisku w Fassberg zajętym wtedy przez Aliantów, wylądowało kilka w pełni sprawnych samolotów (Gustawy oraz Focke-Wulf 190). Wśród samolotów były dwa G-10 pomalowane w całości w RLM76 -biała 43 oraz biała 44. Jest kilka zdjęć każdego z tych samolotów, biała 44 jest strzelona z obu stron więc dobrze widać rozmieszczenie znaków, które namalowano totalnie koślawo - rondle nie są okrągłe. Dodatkowym smaczkiem jest podwozie w kolorze czerwonego wina 😉 

Natomiast sam fakt malowania późnych 109 w RLM76 nie jest aż tak rzadki. Biała 43 opisana powyżej jest uwieczniona na zdjęciach w oryginalnym niemieckim oznakowaniu, było też sporo pomalowanych w RLM76 G-6 A/S. Też taką z resztą robiłem (był artykuł w SuperModel).

IMG_7105.JPG

Edytowane przez Bercik

14 godzin temu, Bercik napisał:

Topielca szerzej nie pokazywałem bo jednak chciałbym pilotowi dorobić pod ręce kawałek złomu, którego mógłby się trzymać. Na fejsie słusznie zwrócono mi uwagę, że trochę za bardzo wystaje z wody. Jak zrobię poprawkę, to pokażę galerię.

Aaaa, też mi to spokoju nie dawało, no ale się wyjaśniło 🙂

Pilot wygląda, jakby w miejscu w którym "stoi" miał wody ledwie po pas i patrzy z niedowierzaniem na ten dziwnie i złowieszczo wystają obok niego spory kawał ogona samolotu i zastanawiał się, jak to możliwe, że samolot utonął niemal w całości  😂 😉

Roberto, koniecznie dorób pilotowi jakiś dryfujący element, bo faktycznie dziwnie to teraz wygląda.

...no i czekam na jego galeryję 😎

12 godzin temu, Rafał B napisał:

Aaaa, też mi to spokoju nie dawało, no ale się wyjaśniło 🙂

Pilot wygląda, jakby w miejscu w którym "stoi" miał wody ledwie po pas i patrzy z niedowierzaniem na ten dziwnie i złowieszczo wystają obok niego spory kawał ogona samolotu i zastanawiał się, jak to możliwe, że samolot utonął niemal w całości  😂 😉

Roberto, koniecznie dorób pilotowi jakiś dryfujący element, bo faktycznie dziwnie to teraz wygląda.

...no i czekam na jego galeryję 😎

No niestety wyszedł tutaj brak doświadczenia ze specyfikiem od AK. Myślałem, że warstwa będzie dużo grubsza i uda się "zanurzyć" pilota i samolot, ale niestety żel nabiera dużego skurczu i nic z tego nie wyszło. Ale damy radę 😉