unicaunica Napisano 27 Lipca 2022 Autor Share Napisano 27 Lipca 2022 Przy pomocy wiertarki i papieru błyskawicznie powstały kije i zacząłem już to motać . Cześć olinowania, tak jak to może widać albo i nie, jest metalowa. Fajne to niby, ale trudniejsze w obróbce. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 27 Lipca 2022 Share Napisano 27 Lipca 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 To co się dało związać bez szmat to już związane. Przyszedł czas na szycie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 strasznie grubaśny ten ścieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 9 Sierpnia 2022 Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Chomik Ci reje szykował? Ścieg faktycznie jakiś grubawy, ale pewnie i tak lepszy od tego co dają w zestawie. Chyba, że to są zestawowe chociaż nie wyglądają. A tak poza tym bardzo ładny postęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 Musi być na grubo. W zestawie jest obrus, trzeba sobie narysować, wykąpać w rozcieńczonym kleju, wyciąć, założyć i zszyć brzegi, wszyć wzmocnienia i przeszyć podziałki ( te już będą cieńsze. To nie chomik, tylko jakieś plamy były na drzewie przed bejcowaniem i nie złapało koloru. Nie wiem czy ja gdzieś pochlapałem czy nasiąkło wcześniej bo szlifowane były. W każdym razie to przebarwienie, a nie bobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 10 Sierpnia 2022 Share Napisano 10 Sierpnia 2022 Ja bym jednak uważał na te bobry, człowiek sobie myśli że ładnie pobejcował zostawia na noc, a tu takie kwiatki wychodzą i nie wiadomo dlaczego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 4 Września 2022 Autor Share Napisano 4 Września 2022 Skończyłem ... ale tylko szyć żagiel. Reszta dostała ostatnią warstwę lakieru i można montować. Niestety jest to proces ciekawszy niż wieszanie firanek, więc i bardziej emocjonujący 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 4 Września 2022 Share Napisano 4 Września 2022 53 minuty temu, unicaunica napisał: ... Niestety jest to proces ciekawszy niż wieszanie firanek, więc i bardziej emocjonujący... To sobie meliski do roboty zaparz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 "Białe żagle, szmaragdowa toń..." Widać, że nie żałowałeś herbaty do kąpieli, jednak to płótno sprawia wrażenie brudnego, a nie bardzo styranego, czy tym bardziej założonego niezbyt dawno. Ale to tylko moje zdanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Żagle i żaglowce też się brudzOM Resztę statka też zaciuraj, będzie miła odmiana od tych cukierecziowych żaglówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Cześć! To i ja się włączę do dyskusji - sam też zbudowałem kiedyś podobny statek, też w 1:50, amerykański i z podobnego roku. Robiąc "risercz" do niego przeczytałem, że z racji dostępności towaru Amerykanie często stosowali żagle bawełniane, które miały trochę bardziej żółty kolor - ale tylko przed impregnacją a potem ciężką pracą na morzu gdzie ich czystość nie była priorytetem. Wolfram zu Mondfeld pisze w swojej książce o budowie modeli okrętów, że modelarze powtarzają błąd malarzy, którzy przedstawiali żagle jako o wiele bielsze niż w rzeczywistości, bo to ładnie wygląda. Podobno naprawdę białe żagle są dopiero od momentu kiedy do ich budowy zaczęto stosować tworzywo sztuczne, a przedtem nawet takie zabiegi jak smołowanie żagli w celu ich zabezpieczenia przed wodą morską, nie należało do rzadkości... Generalnie model bardzo mi się podoba, a zwłaszcza takie detale jak bloki, okucia itd. Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Jeden głos więcej, swietnie! Już myślałem, że poza 3-4 osobami nikogo wiecej tu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Nie ma kominów= NUDY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 5 Września 2022 Share Napisano 5 Września 2022 Że niby co ciekawego jest w kominie? To tylko słup gorącego, śmierdzącego powietrza obudowany kawałkiem blachy! A tu te wszystkie małe deseczki, i te sznurki... Nie idzie się napatrzyć! 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 Fajnie że się ożywiło to po kolei teraz. Obeszło się bez melisy i innych ziół. Jeśli chodzi o barwienie żagla to jest on po zastosowaniu najpierwej kurkumy i potem herbaty i to słabej. Tak jak wyżej kolega wspomniał żagle nie brudzące się trwale to te z tworzyw sztucznych. Płótno bawełniane można wybielić (tak jak na podobrazia) tylko że na żagle nie miało to sensu. W zależności od pogody taki żagiel będzie inaczej wyglądał, z resztą tak samo jak na zdjęciach tego modelu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Nic dodać nic ująć. Pięknie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 6 Września 2022 Autor Share Napisano 6 Września 2022 Wręcz przeciwnie dziś bez zioła się nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Refbanty mogłeś wykonać inaczej .To jest zawsze wzmocnienie z pasa materiału., a tu jest tylko zasygnalizowane ściegiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 21 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Nie ma kominów= NUDY 21 godzin temu, pmroczko napisał: Że niby co ciekawego jest w kominie? To tylko słup gorącego, śmierdzącego powietrza obudowany kawałkiem blachy! A tu te wszystkie małe deseczki, i te sznurki... Nie idzie się napatrzyć! tu nie chodzi o komin ale o wUngiel - ostatnio towar cenniejszy niż obligacje NBP 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Od razu trzeba było tak pisać! A nie jakieś kominy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unicaunica Napisano 10 Października 2022 Autor Share Napisano 10 Października 2022 Prawie koniec, pozostało wykończenie głównie walające się albo zwisające postronki Chyba ostatnie foto przed galerią więc musi być niechlujne żeby potem mogło być lepiej 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laskonogi Napisano 10 Października 2022 Share Napisano 10 Października 2022 fajnie fajnie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 11 Października 2022 Share Napisano 11 Października 2022 Ło Panie, ale to duże. Dopiero teraz sprawdziłem wymiary. Ładny jacht Ci wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi