Skocz do zawartości

1:72 T-55AM Merida

pmroczko

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, jeszcze taka sprawa - co sądzicie o kadłubie T-55 z Trumpetera jako podstawie do konwersji na Meridę ewentualnie polskiego T-55?

Z tego co patrzyłem to ma właśnie "polskie" osłony chłodnic, a całą resztę i tak trzeba dorabiać.

Przy czym zamiast oryginalnych gumowych gąsek jest fajny zestaw waloryzacyjny w 3D - koła, gąsienice, DSzK, różne kombinacje wyrzutni granatów dymnych.

7 godzin temu, DarthModellbau napisał:

Panowie, jeszcze taka sprawa - co sądzicie o kadłubie T-55 z Trumpetera jako podstawie do konwersji na Meridę ewentualnie polskiego T-55?

Z tego co patrzyłem to ma właśnie "polskie" osłony chłodnic, a całą resztę i tak trzeba dorabiać.

Przy czym zamiast oryginalnych gumowych gąsek jest fajny zestaw waloryzacyjny w 3D - koła, gąsienice, DSzK, różne kombinacje wyrzutni granatów dymnych.

T-55 Trumpetera to bardzo stary i mało dokładny model. Gotowy model Meridy jest oferowany  jako kompletny wydruk 3D,  Kombinacje z wymianą płyty to już poważne wyzwanie, poza tym nie widomo czy elementy waloryzacyjne będa idealnie pasowały do modelu Trumpetera. Jak chcesz to próbuj, zobaczymy jak to wyjdzie...Powodzenia!!!!

21 godzin temu, robertmodelarz napisał:

T-55 Trumpetera to bardzo stary i mało dokładny model. Gotowy model Meridy jest oferowany  jako kompletny wydruk 3D,  Kombinacje z wymianą płyty to już poważne wyzwanie, poza tym nie widomo czy elementy waloryzacyjne będa idealnie pasowały do modelu Trumpetera. Jak chcesz to próbuj, zobaczymy jak to wyjdzie...Powodzenia!!!!

Dzięki za info,

Jakby co mam jeszcze Revella i Italeri 😁

ten zestaw sobie sprawdzę, ponoć jest "specjalnie pod Trumpetera" zrobiony przez Chińczyków - moze wiedzą, co robią... 😅

Co do "gotowego modelu Meridy w 3D" - masz jakiś namiar/linka?

Bo ja sobie kupiłem ten:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/model-z-druku-3d-t55-merida-172

ale... tam do wymiany (czyli odcięcia, szlifowania i zrobienia nowych...) są: wyrzutnie granatów, skrzynki amunicyjne, celownik, czujniki Bobrawa (wieża) oraz zasobniki i zbiorniki (kadłub). Czyli jeśli już to wziąć samą wieżę i pokombinować, a kadłub z normalnego modelu i dorobić... 🧐

3 godziny temu, DarthModellbau napisał:

Dzięki za info,

Jakby co mam jeszcze Revella i Italeri 😁

ten zestaw sobie sprawdzę, ponoć jest "specjalnie pod Trumpetera" zrobiony przez Chińczyków - moze wiedzą, co robią... 😅

Co do "gotowego modelu Meridy w 3D" - masz jakiś namiar/linka?

Bo ja sobie kupiłem ten:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/model-z-druku-3d-t55-merida-172

ale... tam do wymiany (czyli odcięcia, szlifowania i zrobienia nowych...) są: wyrzutnie granatów, skrzynki amunicyjne, celownik, czujniki Bobrawa (wieża) oraz zasobniki i zbiorniki (kadłub). Czyli jeśli już to wziąć samą wieżę i pokombinować, a kadłub z normalnego modelu i dorobić... 🧐

Do samodzielnego wydruku -projekt 3D:

https://cults3d.com/en/3d-model/game/t-55-am-merida-polish-mbt-1-72-1-87?srsltid=AfmBOop0sJFEY3MVthm5fxrzq8eB2onmmYHIqQWn8UDFoRMTc2eWRpid

Capture-d’écran-du-2024-04-13-11-27-01.png T-55 AM Merida - Polish MBT - 1/72 - 1/87

• Haha 1
  • Confused 2

Jeżeli pozwolicie wziąć udział w tej ożartej dyskusji... Obejrzałem sobie rendery z powyższego postu i musze powiedzieć, że jestem dość rozczarowany... Ktoś się chyba bardzo spieszył przy rysowaniu tego - a może wziął sobie do serca wojskowe zasady, że "sztuka jest sztuka" i "z tego nie będzie strzelane"...

Ktoś kto patrzy na to, czy płyta nadsilnikowa jest prawidłowa dla takiego czołgu, chyba nie zaakceptuje na wieży takiej wyrzutni i czujnika:

image.png.8e78cd36c6e2af7b692abc05e96a95ac.png

• Like 2

10 godzin temu, pmroczko napisał:

Jeżeli pozwolicie wziąć udział w tej ożartej dyskusji... Obejrzałem sobie rendery z powyższego postu i musze powiedzieć, że jestem dość rozczarowany... Ktoś się chyba bardzo spieszył przy rysowaniu tego - a może wziął sobie do serca wojskowe zasady, że "sztuka jest sztuka" i "z tego nie będzie strzelane"...

Ktoś kto patrzy na to, czy płyta nadsilnikowa jest prawidłowa dla takiego czołgu, chyba nie zaakceptuje na wieży takiej wyrzutni i czujnika:

image.png.8e78cd36c6e2af7b692abc05e96a95ac.png

Teraz widać, że  autor projektu do roboty się mało przykładał. Pilnik i do dzieła.

3 godziny temu, robertmodelarz napisał:

Teraz widać, że  autor projektu do roboty się mało przykładał. Pilnik i do dzieła.

IMO nie warto.

To jest model bardzo podobny w technice wykonania do tego z Allegro czyli zawieszenie (koła + gąski) jest tylko do linii fartuchów bocznych, powyżej jest jednolity blok. Samo zawieszenie jest jedną bryłą z kadłubem.

W sumie do wykorzystania byłaby chyba tylko wieża, a i tak trzeba by przerabiać czujniki, wyrzutnie granatów, dorobić „młotek” czujnika meteo, lufę z osłoną termiczną i przerobić/wymienić celownik działonowego. No i „coś” zrobić z włazami, bo są z wersji T-55 jeszcze bez obrotnicy km, nie mówiąc o dopancerzeniu stropu i podstaw włazów.  Chyba nawet gorzej ten model jest zrobiony niż ten z Allegro.

Technika j.w. jest IMO podobna do tych modeli:

https://www.ebay.com/itm/267275964224?var=567058778535

https://www.ebay.com/itm/267275964309?var=567058637839

https://www.ebay.com/itm/267275964344?var=567058905900

Tam też zawieszenie to całość z kadłubem i pod fartuchami nic nie ma - od kół do półek nadgąsienicowych jednolity blok z krawędzią na dolnej krawędzi fartucha.

To są fajne modele do gier bitewnych, np. Bolt Action, Team Yankee itp.

Przyjechały do mnie, w sumie za tą cenę jest całkiem dobrze zrobiona wieża z działem (a w T-72B/B1 są dwie wieże, z różnymi celownikami) i może uda mi się ładnie odciąć i obrobić fartuchy boczne celem dalszego wykorzystania.

Z pilnikiem (tudzież mini -piłą) to się mogę pobawić nawet na tym z Allegro (lepiej zrobiona wieża, fartuchy można spróbować odciąć i wykorzystać) albo z tymi od Patrick Miniatures 🧐

Edytowane przez DarthModellbau
  • Like 1