mic43 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 2 godziny temu, bulik58 napisał: Czyli robisz tego? Tak. Byłem przekonany, że to jakaś późna wersja zwykłgo Pershinga, a nie Super Pershinga. No i teraz mam problem z lufą, chyba jest nie do dostania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) 17 minut temu, mic43 napisał: Tak. Byłem przekonany, że to jakaś późna wersja zwykłgo Pershinga Taka wersja to nazywa się M-46 Patton Edytowane 31 Marca 2022 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 10 minut temu, bulik58 napisał: Boss tak zamieszal z tym czolgiem iz naprawde trudno sie juz pokapowac co naprawde jest w pudelku Chodzi o to, że zestawową lufę popsułem, za bardzo zeszlifowałem i ma teraz przekrój jajka Natomiast ta lufa z panzer art jest przecież do zwykłego Pershinga i nie będzie pasować do reszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 31 Marca 2022 Autor Share Napisano 31 Marca 2022 Ale ja potrzebuję długiej lufy, żeby była jakakolwiek zgodnośc historyczna. Reszta kadłuba nie będzie pasować historycznie do zwykłej lufy, chyba, że coś źle rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) No nie M-46 to wieża od M-26A1 (inna armata) i podwozie M-26 z nowym silnikiem dlatego napisałem że to modernizacja M-26. Tu masz wyciąg z instrukcji Tamiya T26E4 - różnica miedzy zwykłym M-26 a Super Pershingiem to ta przeciwwaga i dłuższa lufa reszta zmian jest wewnątrz czołgu. Wywal przeciwwagę i zamontuj normalną lufę i masz M-26. Z kadłubem nic nie musisz robić jest taki sam jak M-26 Pershing. W moim M-26 długość lufy to 9.5 cm od wyjścia z osłony armaty. Pozdrawiam Edytowane 31 Marca 2022 przez ManiekB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Różnice miedzy M-26 a M-26A1 i M46: M-26A1 w stosunku do M-26 inna armata: M-26A1: i M-26 a M-46 tył kadłuba, wieża jak wyżej. Ten twój T-26E4 Late Pershing to ostateczna wersja Pershinga (zwanego Super) z długolufową wersja armaty 90mm nie produkowanego seryjnie dlatego oznaczanie T (prototypowe). Poprzednie dwa tzw. piloty były robione na szybko po montażu tej długolufowej armaty. Pierwszy wylądował w Europie i miał nawet starcie z czołgami niemieckimi, ale umieszczanie na wierzchu wieży oporopowrotników nie było najszczęśliwsze i dążono do tego aby je schować w kadłubie ( i właśnie ten ostatni model jest tego odzwierciedleniem). Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem. Edytowane 31 Marca 2022 przez ManiekB 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzechu500 Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 Pokaż co Ci wyszło z tej lufy. Prawie wszystko da się naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 1 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2022 (edytowane) 13 godzin temu, ManiekB napisał: Różnice miedzy M-26 a M-26A1 i M46: M-26A1 w stosunku do M-26 inna armata: M-26A1: i M-26 a M-46 tył kadłuba, wieża jak wyżej. Ten twój T-26E4 Late Pershing to ostateczna wersja Pershinga (zwanego Super) z długolufową wersja armaty 90mm nie produkowanego seryjnie dlatego oznaczanie T (prototypowe). Poprzednie dwa tzw. piloty były robione na szybko po montażu tej długolufowej armaty. Pierwszy wylądował w Europie i miał nawet starcie z czołgami niemieckimi, ale umieszczanie na wierzchu wieży oporopowrotników nie było najszczęśliwsze i dążono do tego aby je schować w kadłubie ( i właśnie ten ostatni model jest tego odzwierciedleniem). Mam nadzieję że trochę rozjaśniłem. A co z kalkami? Te zestawowe pewnie też się nie nadadzą jeśli zrobię zwykłego pershinga? No i co z osłoną jarzma armaty? To zestawowe ma chyba za duży otwór. Hamulec wylotowy będzie pasował zestawowy? Edytowane 1 Kwietnia 2022 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 1 Kwietnia 2022 Share Napisano 1 Kwietnia 2022 23 godziny temu, orzechu500 napisał: Pokaż co Ci wyszło z tej lufy. Prawie wszystko da się naprawić no właśnie - dawaj (proszę ) foty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 11 godzin temu, Lipstein napisał: no właśnie - dawaj (proszę ) foty! Mogę potem wrzucić, ale w zasadzie już zdecydowałem, że przerobię go na zwykłego m26. Odkleiłem przeciwwagę i użyje lufy od Def models, choć na oko wydaje mi się mieć trochę za małą średnicę jak na 90mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, bulik58 napisał: To jest najlepsze wyjscie z problemu, a lufa z Panzer Art nie bedzie lepiej pasowac? Na zdjęciu wygląda podobnie, a to od Def jest już u mnie, więc chyba mer będę się bawił w zwroty. Pytanie jeszcze czy gąsienice zestawowe będę pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManiekB Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 A jakie masz gąski. Jeżeli metalowe możesz zrobić M-26 margines, jeżeli gumiaki to całą resztę US army. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 2 Kwietnia 2022 Share Napisano 2 Kwietnia 2022 A zdjęć dale nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Lufa od DEF: Przekrój oryginalnej lufy, niestety aparat kiepsko łapał ostrość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2022 Godzinę temu, ManiekB napisał: A jakie masz gąski. Jeżeli metalowe możesz zrobić M-26 margines, jeżeli gumiaki to całą resztę US army. Gąski gumiaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 17 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2022 Jaki kolor, bądź mieszankę, polecacie z palety tamiya do kadłuba? Olive drab rozjaśniony Dark yellow się nada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Model wstępnie pomalowany mieszanką olive drab i dark yellow. Ponawiam pytanie o kalki, coś polecacie w temacie drugowojennego Pershinga? Może zamiast kalek jakieś maski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 19 minut temu, mic43 napisał: Model wstępnie pomalowany mieszanką olive drab i dark yellow. Ponawiam pytanie o kalki, coś polecacie w temacie drugowojennego Pershinga? Może zamiast kalek jakieś maski? Gwiazdeczki z aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/4001271544111.html?spm=a2g0o.cart.0.0.41b83c00qfyGLm&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 1 minutę temu, robertmodelarz napisał: Gwiazdeczki z aliexpress https://pl.aliexpress.com/item/4001271544111.html?spm=a2g0o.cart.0.0.41b83c00qfyGLm&mp=1&gatewayAdapt=glo2pol Tylko pytanie, czy gwiazdki wystarczą, widzę, że powinny być też jakieś napisy gdzieniegdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 2 minuty temu, mic43 napisał: Tylko pytanie, czy gwiazdki wystarczą, widzę, że powinny być też jakieś napisy gdzieniegdzie. są jeszcze takie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Całkiem spoko, ciekawe tylko ile będę musiał czekać zanim przyjdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 42 minuty temu, mic43 napisał: Całkiem spoko, ciekawe tylko ile będę musiał czekać zanim przyjdą. Trzy lub cztery tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Godzinę temu, robertmodelarz napisał: Trzy lub cztery tygodnie. Ano właśnie. Ale pomyślę, może to jest jakieś rozwiązanie. Zastanawiam się też, czy nie nadadzą się jakieś zwykłe kalki od Shermana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 39 minut temu, mic43 napisał: Ano właśnie. Ale pomyślę, może to jest jakieś rozwiązanie. Zastanawiam się też, czy nie nadadzą się jakieś zwykłe kalki od Shermana. Jest na to sposób: Techmod 35009 - Allied Star Insignia White (1:35) https://www.plastmodel.pl/30562-techmod-35009-allied-star-insignia-white-135 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 11 godzin temu, robertmodelarz napisał: Jest na to sposób: Techmod 35009 - Allied Star Insignia White (1:35) https://www.plastmodel.pl/30562-techmod-35009-allied-star-insignia-white-135 Będą dobrej wielkości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi