Skocz do zawartości

Curtiss P 40B Warhawk Airfix 1/48

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, barszczo napisał:

Srebrne z obu stron, wręcz lustrzano srebrne, ze znaczkiem Curtiss Electric. Tak wychodziły z fabryki. Czarne śmigła miały maszyny z kontraktu brytyjskiego i można je łatwo wypatrzyć na słynnej serii zdjęć z Life'a.

Ok, dzięki :). 

Co do owiewki, to mam jeszcze jeden taki sam zestaw, więc sytuacja uratowana :).  Jakby ktoś był chętny, to mogę odsprzedać ten zestaw za 50 zł. Można zrobić te drugie Chińskie malowanie.

Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie.

ph3-Curtiss-P-40B-based-at-Bellows-Feild-during-the-attack-on-Pearl-Harbor.jpg

Wheeler Field:

image.thumb.jpeg.6b471dd1a0dd9eebf79c7542f31617fb.jpeg

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1
  • Thanks 1

50 minut temu, greatgonzo napisał:

Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie.

ph3-Curtiss-P-40B-based-at-Bellows-Feild-during-the-attack-on-Pearl-Harbor.jpg

Wheeler Field:

image.thumb.jpeg.6b471dd1a0dd9eebf79c7542f31617fb.jpeg

Dziękuję za wyjaśnienie kwestii śmigła  :). 

W dniu 5.03.2022 o 17:29, kowal76 napisał:

Jako podkład tym razem postanowiłem użyć Gunze C 8.  Zakupiłem też lufy Mastera , bo te zestawowe jakieś liche są.

PICT0104.JPG

PICT0100.JPG

PICT0102.JPG

Dawałeś coś pod C8 czy tak na goły plastik?

8 minut temu, kowal76 napisał:

Dziś mało brakowało , a model by poleciał do kosza, ale jakoś się opanowałem  :).

Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32.

11 minut temu, barszczo napisał:

Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32.

Jakoś mi nie idzie z tym modelem  😞. Tak ten GWH fajny jest.

Kadłub zamknięty i  w kilku miejscach  szpachlowanie  jest niezbędne. Do tego celu używan CA w żelu. Teraz do wyschnięcia i szlifowanie. Zapomniałem  też zrobić zdjęcia kokpitu przed zamknięciem kadłuba.

PICT0002.JPG

PICT0009.JPG

PICT0011.JPG

PICT0016.JPG

• Like 2

1 minutę temu, marek d napisał:

Nie myślałeś żeby te wstawki z przodu wkleić i obrobić przed sklejeniem kadłuba?

Szpachlowanie i szlifowanie to normalne w tej branży. :cool:

Pasują o dziwo bardzo dobrze i wkleję po obróbce.

• Like 1