kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 12 minut temu, barszczo napisał: Srebrne z obu stron, wręcz lustrzano srebrne, ze znaczkiem Curtiss Electric. Tak wychodziły z fabryki. Czarne śmigła miały maszyny z kontraktu brytyjskiego i można je łatwo wypatrzyć na słynnej serii zdjęć z Life'a. Ok, dzięki :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Oszklenie jakieś dziwne jest . Porysowało się od wykałaczki i przy próbie naprawy niestety przednia owiewka pękła :(. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 2 godziny temu, kowal76 napisał: Srebrne z obu stron Prawda, ale jeśli faktycznie mamy być w Pearl Harbor... Hickam: Bellows: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Czyli jednak czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Co do owiewki, to mam jeszcze jeden taki sam zestaw, więc sytuacja uratowana :). Jakby ktoś był chętny, to mogę odsprzedać ten zestaw za 50 zł. Można zrobić te drugie Chińskie malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie. Wheeler Field: Edytowane 6 Marca 2022 przez greatgonzo 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 50 minut temu, greatgonzo napisał: Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie. Wheeler Field: Dziękuję za wyjaśnienie kwestii śmigła :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Share Napisano 6 Marca 2022 Aktualizacja :). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 O ładnie. Coś się zaczyna dziać . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 17:29, kowal76 napisał: Jako podkład tym razem postanowiłem użyć Gunze C 8. Zakupiłem też lufy Mastera , bo te zestawowe jakieś liche są. Dawałeś coś pod C8 czy tak na goły plastik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Share Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Sorki, podwójnie się klikło. Edytowane 6 Marca 2022 przez Baas ArK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Marca 2022 Autor Share Napisano 7 Marca 2022 C 8 na palstik bezpośrednio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Marca 2022 Autor Share Napisano 8 Marca 2022 Światełka na burtach zrobiłem przy użyciu kleju Tamki do elementów przeźroczystych i od wewnątrz dałem clear blue. Skrzydła już poskładane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Marca 2022 Share Napisano 8 Marca 2022 Super idzie. Będziesz nitował? Fajnie by było . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 9 Marca 2022 Autor Share Napisano 9 Marca 2022 17 godzin temu, barszczo napisał: Super idzie. Będziesz nitował? Fajnie by było . Nie, raczej nie będę. Jakoś mi to nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 Dziś mało brakowało , a model by poleciał do kosza, ale jakoś się opanowałem :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Marca 2022 Share Napisano 12 Marca 2022 8 minut temu, kowal76 napisał: Dziś mało brakowało , a model by poleciał do kosza, ale jakoś się opanowałem :). Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Marca 2022 Autor Share Napisano 12 Marca 2022 11 minut temu, barszczo napisał: Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32. Jakoś mi nie idzie z tym modelem . Tak ten GWH fajny jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 Kadłub zamknięty i w kilku miejscach szpachlowanie jest niezbędne. Do tego celu używan CA w żelu. Teraz do wyschnięcia i szlifowanie. Zapomniałem też zrobić zdjęcia kokpitu przed zamknięciem kadłuba. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 Nie myślałeś żeby te wstawki z przodu wkleić i obrobić przed sklejeniem kadłuba? Szpachlowanie i szlifowanie to normalne w tej branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 1 minutę temu, marek d napisał: Nie myślałeś żeby te wstawki z przodu wkleić i obrobić przed sklejeniem kadłuba? Szpachlowanie i szlifowanie to normalne w tej branży. Pasują o dziwo bardzo dobrze i wkleję po obróbce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Marca 2022 Share Napisano 13 Marca 2022 No i nie jest tak źle jak pisałeś. Kokpit całkiem, całkiem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Share Napisano 13 Marca 2022 3 minuty temu, barszczo napisał: No i nie jest tak źle jak pisałeś. Kokpit całkiem, całkiem . Były problemy, aby to wszystko zamknąć, ale jest ok. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 14 Marca 2022 Autor Share Napisano 14 Marca 2022 Czy na śmigle powinny być żółte końcówki ?. W instrukcji są. ale na niektórych zdjęciach z epoki ich nie ma ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Marca 2022 Share Napisano 14 Marca 2022 Nie wpadłem niestety na zdjęcie twojego egzemplarza z numerem 160. Osobiście zrobiłbym przód srebrny, tył czarny: niedomalowany u nasady, starty od góry. Zawsze to atrakcyjniej . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi