kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 12 minut temu, barszczo napisał: Srebrne z obu stron, wręcz lustrzano srebrne, ze znaczkiem Curtiss Electric. Tak wychodziły z fabryki. Czarne śmigła miały maszyny z kontraktu brytyjskiego i można je łatwo wypatrzyć na słynnej serii zdjęć z Life'a. Ok, dzięki :). Cytuj
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 Oszklenie jakieś dziwne jest . Porysowało się od wykałaczki i przy próbie naprawy niestety przednia owiewka pękła :(. 1 Cytuj
greatgonzo Napisano 6 Marca 2022 Napisano 6 Marca 2022 2 godziny temu, kowal76 napisał: Srebrne z obu stron Prawda, ale jeśli faktycznie mamy być w Pearl Harbor... Hickam: Bellows: 1 Cytuj
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 Co do owiewki, to mam jeszcze jeden taki sam zestaw, więc sytuacja uratowana :). Jakby ktoś był chętny, to mogę odsprzedać ten zestaw za 50 zł. Można zrobić te drugie Chińskie malowanie. Cytuj
greatgonzo Napisano 6 Marca 2022 Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie. Wheeler Field: Edytowane 6 Marca 2022 przez greatgonzo 1 1 Cytuj
kowal76 Napisano 6 Marca 2022 Autor Napisano 6 Marca 2022 50 minut temu, greatgonzo napisał: Wygląda na to, że samoloty z Hickam są z nowszej dostawy ze śmigłami malowanymi w nowym standardzie. P-40 z Bellows Field ma najprawdopodobniej śmigło przemalowane, o czym świadczy znaczna erozja farby, a przede wszystkim srebrna nasada łopaty. To zapewne stało u podstaw wersji z czarnym tylko z tyłu. Moim zdaniem nieracjonalnej, ale podeprzeć tego nie mam czym. Ze znanych mi zdjęć trudno wnioskować jednoznacznie. Wheeler Field: Dziękuję za wyjaśnienie kwestii śmigła :). Cytuj
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Napisano 6 Marca 2022 W dniu 5.03.2022 o 17:29, kowal76 napisał: Jako podkład tym razem postanowiłem użyć Gunze C 8. Zakupiłem też lufy Mastera , bo te zestawowe jakieś liche są. Dawałeś coś pod C8 czy tak na goły plastik? Cytuj
Baas ArK Napisano 6 Marca 2022 Napisano 6 Marca 2022 (edytowane) Sorki, podwójnie się klikło. Edytowane 6 Marca 2022 przez Baas ArK Cytuj
kowal76 Napisano 8 Marca 2022 Autor Napisano 8 Marca 2022 Światełka na burtach zrobiłem przy użyciu kleju Tamki do elementów przeźroczystych i od wewnątrz dałem clear blue. Skrzydła już poskładane. 1 Cytuj
barszczo Napisano 8 Marca 2022 Napisano 8 Marca 2022 Super idzie. Będziesz nitował? Fajnie by było . 1 Cytuj
kowal76 Napisano 9 Marca 2022 Autor Napisano 9 Marca 2022 17 godzin temu, barszczo napisał: Super idzie. Będziesz nitował? Fajnie by było . Nie, raczej nie będę. Jakoś mi to nie wychodzi. Cytuj
kowal76 Napisano 12 Marca 2022 Autor Napisano 12 Marca 2022 Dziś mało brakowało , a model by poleciał do kosza, ale jakoś się opanowałem :). Cytuj
barszczo Napisano 12 Marca 2022 Napisano 12 Marca 2022 8 minut temu, kowal76 napisał: Dziś mało brakowało , a model by poleciał do kosza, ale jakoś się opanowałem :). Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32. Cytuj
kowal76 Napisano 12 Marca 2022 Autor Napisano 12 Marca 2022 11 minut temu, barszczo napisał: Aż tak? Miałem go przez chwile ale na warsztat nie trafił bo już na rynku jest cudeńko od GWH w 1:32. Jakoś mi nie idzie z tym modelem . Tak ten GWH fajny jest. Cytuj
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Napisano 13 Marca 2022 Kadłub zamknięty i w kilku miejscach szpachlowanie jest niezbędne. Do tego celu używan CA w żelu. Teraz do wyschnięcia i szlifowanie. Zapomniałem też zrobić zdjęcia kokpitu przed zamknięciem kadłuba. 2 Cytuj
marek d Napisano 13 Marca 2022 Napisano 13 Marca 2022 Nie myślałeś żeby te wstawki z przodu wkleić i obrobić przed sklejeniem kadłuba? Szpachlowanie i szlifowanie to normalne w tej branży. Cytuj
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Napisano 13 Marca 2022 1 minutę temu, marek d napisał: Nie myślałeś żeby te wstawki z przodu wkleić i obrobić przed sklejeniem kadłuba? Szpachlowanie i szlifowanie to normalne w tej branży. Pasują o dziwo bardzo dobrze i wkleję po obróbce. 1 Cytuj
barszczo Napisano 13 Marca 2022 Napisano 13 Marca 2022 No i nie jest tak źle jak pisałeś. Kokpit całkiem, całkiem . 1 Cytuj
kowal76 Napisano 13 Marca 2022 Autor Napisano 13 Marca 2022 3 minuty temu, barszczo napisał: No i nie jest tak źle jak pisałeś. Kokpit całkiem, całkiem . Były problemy, aby to wszystko zamknąć, ale jest ok. Dzięki Cytuj
kowal76 Napisano 14 Marca 2022 Autor Napisano 14 Marca 2022 Czy na śmigle powinny być żółte końcówki ?. W instrukcji są. ale na niektórych zdjęciach z epoki ich nie ma ?. Cytuj
barszczo Napisano 14 Marca 2022 Napisano 14 Marca 2022 Nie wpadłem niestety na zdjęcie twojego egzemplarza z numerem 160. Osobiście zrobiłbym przód srebrny, tył czarny: niedomalowany u nasady, starty od góry. Zawsze to atrakcyjniej . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi