Łukasz Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 (edytowane) Poniżej przedstawiam Wam moje najmłodsze dziecko - Airbusa A 321 Austrian Airlines. Edytowane 22 Czerwca 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Świetna robota! I jaka efektowna kalkomania A można wiedzieć co to za zestaw? Jeśli dobrze widzę to na podstawce jest skala 1:144. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Podstawką pomysłowa, jeszcze tylko w gablotkę i ołtarzyk Wykonanie modelu godne podziwu, no i te wloty do silników... Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 22 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2008 Tak, to model w skali 1/144 firmy Revell nr kat. 04251. Zestaw jest z roku 2000. Kalkomanię do tego zestawu zrobiła firma DACO Products. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ipkinss Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Hej! Bardzo efektowny model! Świetnie wygląda z tymi kalkami Mam pytanie odnośnie silników... Czy mógłbyś napisać jakie kolory do nich zastosowałeś? Chodzi mi zarówno o zewnętrzne jaki wewnętrzne elementy. Właśnie kleję Airbusa A320, a jako że nie znam się na "cywilach" proszę o podpowiedź. Jeszcze raz winszuję wykonania! Pozdrawiam Ipkinss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 22 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2008 Już odpowiadam Wirnik pomalowałem mieszanką Exhaust (1406 Model Master) i Gold (1551 Model Master). Wnętrze silnika to beżowy (SM 371 Revella). Składa się one z trzech wyraźnie widocznych pasów. Pomalowałem je na Steel (1780 Model Master) i nieco przyciemniłem brązem. Przy wirniku jest obręcz, którą pomalowałem przyciemnionym kremowym. Natomiast z zewnątrz silnik pomalowałem białą z połyskiem (Revell 04). Nałożyłem trzy cienkie warstwy. Biały został pokryty cienka warstwą Gloss Cote Humbrola. Tą ostatnią dość mocno rozcieńczyłem i nałożyłem cienką warstwę. Gondola silnikowa to znowu beżowy. Dyszę wylotową pomalowałem mieszanką Burn Metal (1415 MM) i Exhaust (1406 MM). Między białą obudową silnika, a dyszą jest jeszcze inna część, która pomalowałem przyciemnionym i zmatowionym aluminium. Obręcz wlotu powietrza to aluminium (1401 MM). Specjalnie nie pokrywałem jej bezbarwną, żeby nie straciła metalicznego błysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 O chytrusie królu... Razem z Falconem z jednej strony zachęcacie [bo takie fajowe te pasażery], z drugiej zniechęcacie [bo takie za fajowe to wykonanie]. Model super -SUPER- piękne silniki, kalki [ Jak takie płachty położyć!!!] , ale na mnie podwozie zrobiło wrażenie... tak jak i porady instruktażowe, choć trochę mię podłamały, bo myślałem, że pędzlem malując mam szansę na fajny efekt. I pytanie - czemu linii na silnikach się nie zaznacza? Tam chyba dość brudno być powinno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 23 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2008 Z tym brudem to różnie bywa. Zazwyczaj pasażery są dość czyste. To też zależy od pory roku. Ja na samym początku zdecydowałem, że mój pasażer będzie czysty. Silniki swojego airbusa możesz troszkę pobrudzić od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 23 Czerwca 2008 Share Napisano 23 Czerwca 2008 Chyba pty silnikach najwięcej poświęciłeś czasu czytając wcześniej i wnioskując po ilości kolorów Dobry pomysł z tym MM1401 na obręczy wlotu do silnika Ja się bałem używać tak jasnych metalizerów ze względu na polerowanie i maskowanie ich co mi jeszcze nie wychodzi dobrze, ale muszę kiedyś spróbować zamiast zwykłego srebrnego Jeszcze z wielką ciekawością zapytam o farbkę jakiej użyłeś na górną powierzchnię skrzydła? Chodzi mi o ten ciemny szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Ładnie, ładnie to wyrzeźbiłeś Łukaszu!!! Zrób jeszcze kilka fotek przy świetle dziennym, to ujawnisz prawdziwą game kolorów, bo te są lekko wypaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 24 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2008 Falconie, ten ciemnoszary to US Compass Grey (1741 MM). Grześ, masz rację z tymi zdjęciami. Następnym razem postaram się fotografować model przy świetle dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Gratuluję wykonania, piękny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Mówiłeś, że sklejasz model samolotu............. .......i teraz Ci wierzę........... .......do czego mogę się dopierniczyć to szpara w miejscu łączenia silnika ze skrzydłem........ ........przenosząc to na skalę, w prawdziwym samolocie wyszłaby niezła szczelina. Ale jakieś błędy robić trzeba. Napisz coś więcej o nakładaniu kalek, naprawdę wywarło to na mnie wrażenie....... i widać okienka Może faktycznie lekko przyciemnić linie na silnikach Efekt końcowy jak już napisali moi "przedpiscy" jest jednak bardzo dobry, podstawka rewelacja. Z niecierpliwością czekam na "bisa"........ ......znaczy na prawdziwy model samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dd1968 Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Nie moje "klimaty", ale jak dla mnie to bardzo fajny. Naprawdę podoba mi się to wykonanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 25 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2008 Kalkomania z obu stron kadłuba była podzielona na trzy części: część przednią, środkową i tylną. Pierwszego wieczoru udało mi się położyć tylko jedną stronę kadłuba. Było ciężko, oj było ... Poszło mnóstwo płynu set i sol. Zmęczony i zdenerwowany poszedłem spać. Następny wieczór to już druga strona. Też było gorąco Pozwijała mi się jedna z kalkomanii. Nie nadawała się już do nałożenia na model. Użyłem kilku niecenzuralnych słów Na szczęście miałem drugi model i brakującą kalkomanię. Tym razem było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 były technik MiG-23MF TECHNIK SU-22 Oj, widzę panowie, że cywilne kuszą ? Łukaszu, czyli nawet u Revella z kalkami trzeba ostrożnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reiden Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Autobus jak autobus.... Ale kaleczki i malowanie robią wrażenie. Gratuluję cierpliwości Teraz (tak jak Marek pisał) pora na jakiś prawdziwy model samolotu ;> Mam nadzieję, że ten bis zagości niedługo w dziale warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 były technik MiG-23MF Oj, widzę panowie, że cywilne kuszą ? Łukaszu, czyli nawet u Revella z kalkami trzeba ostrożnie? Jako transport do domu T A K......... ......jako model N I E ! ! ! Autobus jak autobus.... dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
falcon Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 ...Teraz (tak jak Marek pisał) pora na jakiś prawdziwy model samolotu ;> ... Czuje się urażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Panoczku Falcon, jakby cuś, to jestem tuż obok, podam topór czy innego morgenszterna , tyś mi wzorem, kompasem, szablonem kaleczki zrobimy kaleczki z wrogów jak malowanie Cośta się stało , chłopaky, nigdy DC-6 nie popełnicie? Nawet w agresywnie wojskowym malowaniu? Ja też tak rok temu myślałem ;D Cały czas nie wiem , co z kalkomanią w tych rozmiarach. Bardzo trzeba się staraćprzy nakładaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 26 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2008 LordDisneyLand, nie wiem, jak to jest z kalkomaniami innych modeli Revella, ale na pewno nałożenie kalki na A 321 Millennium wymaga szczególnej ostrożności i cierpliwości. Myślę, że podobnie też będzie z A 340 Wiener Philharmoniken, którego mam w planach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 26 Czerwca 2008 Share Napisano 26 Czerwca 2008 Kjurcze, zeppelin nt ma kalki większe o jakieś 35 % - w te i we wte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi