myszaty Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Czy ktoś spotkał się z materiałami typu plastruct, evergreen: profile/ płytki w innym kolorze niż białe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 HIPS-jest kolorowy. https://tuplex.pl/katalog-produktow/hips/kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 To ja wiem, grubości praktycznie od 1mm, można czasem trafić 0,5. Chodziło mi o takie materiały modelarskie, przekroje typu: wałek, kwadrat, prostokąt, ćwierć i półwałki... To jest wyjątkowo upierdliwe - wszystko białe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 Godzinę temu, myszaty napisał: To ja wiem, grubości praktycznie od 1mm, można czasem trafić 0,5. Chodziło mi o takie materiały modelarskie, przekroje typu: wałek, kwadrat, prostokąt, ćwierć i półwałki... To jest wyjątkowo upierdliwe - wszystko białe.. Tylko białe- nigdzie nie widziałem kolorowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 1 godzinę temu, myszaty napisał: To ja wiem, grubości praktycznie od 1mm, można czasem trafić 0,5. Chodziło mi o takie materiały modelarskie, przekroje typu: wałek, kwadrat, prostokąt, ćwierć i półwałki... To jest wyjątkowo upierdliwe - wszystko białe.. No z innymi się nie spotkałem nigdy jak z białymi naturalnymi kolorami profili polistyrenu.Nie wiem skąd te parcie na kolorowe profile.Pozostaje zmalować na dowolny kolor.Fajnie robi się papierosy figurką bo mają naturalny kolor fajki daje się jedynie przypalony przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 8 minut temu, push-up78 napisał: No z innymi się nie spotkałem nigdy jak z białymi naturalnymi kolorami profili polistyrenu.Nie wiem skąd te parcie na kolorowe profile Bo bardziej skomplikowane bryły/ konstrukcje zlewają się bardzo. Szczególnie jeżeli używa się profili w poniżej 1mm. 9 minut temu, push-up78 napisał: profile.Pozostaje zmalować na dowolny kolor. Malowane? źle się klei ...i nie tylko. 11 minut temu, push-up78 napisał: Fajnie robi się papierosy figurką bo mają naturalny kolor fajki daje się jedynie przypalony przód. T9 czy 0,5 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 26 Marca 2022 Share Napisano 26 Marca 2022 22 minuty temu, myszaty napisał: Bo bardziej skomplikowane bryły/ konstrukcje zlewają się bardzo. Szczególnie jeżeli używa się profili w poniżej 1mm. Malowane? źle się klei ...i nie tylko. T9 czy 0,5 ? Mają nawet mniejsze niż 0,5mm także dają radę.W jeden szesnaście skali ,90tkach 0,5 są super do imitacji peta , 1;10 sprawdzają się ciut grubsze.Malowanie nie problem super się maluje polistyren .Pozostaje oczyścić miejsce sklejenia i klei się bardzo dobrze.Miejsce sklejenia zaretuszować .Ogólnie lubię wykorzystywać do luf broni w wybranych skalach profile.Kiedy odlew jest skopany.Lub ułamie się jakiś element i zgubi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 26 Marca 2022 Autor Share Napisano 26 Marca 2022 Ciekawe że wyprasek z białego PS to ze świecą szukać, przynajmniej w nowych, nie vintydżowych Nie myślę o jakiejś palecie barw, ale w szarym płytki i profile były by spoko. No ale jak nima, to nima, trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 31 Marca 2022 Share Napisano 31 Marca 2022 (edytowane) Kolorowe hipsy sa niestety duzo gorsze do obróbki niż białe. Kupiłem kilka kolorowych arkuszy w czechach i szczerze mówiąć to bardzo trzeba chcieć, zeby je uzywać Edytowane 31 Marca 2022 przez Qz9 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Kwietnia 2022 Super Moderator Share Napisano 21 Kwietnia 2022 jest szary i czarny, szary ma w ofercie Trumpeter w serii Master Tools a czarny kupowałem na Ebay w UK. Profile niestety tylko białe. @Qz9 ja nie mam żadnego kłopotu ani z jednym ani drugim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Ja kupiłem biały hips z RP TOOLZ grubość 0,7 mm - ten wogóle nie reagował na kleje do polistyrenu. Inne grubości bez problemu, tylko ten jeden... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 22 Kwietnia 2022 Super Moderator Share Napisano 22 Kwietnia 2022 może nie hips tylko abs... wtedy tak w sensie abs się nie klei... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 22 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2022 Niby ,,stirene" ( inne grubości zachowują się normalnie) tylko ten jeden : RP TOOLZ RP-SHEET07 Stirene Sheet 0.7mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi