MAREK74 Napisano 8 Maja 2022 Autor Napisano 8 Maja 2022 Niestety, jeżeli chodzi o wloty powietrza do silników to zestaw nie rozpieszcza. Mimo, że tam będzie mało widać stwierdziłem, że zrobię chociaż namiastkę "czegoś". Zrobiłem kopię części z zestawu Academy i wydłubałem otwory wlotów do silnika. Krawędzie otworów pocieniowałem. Jeszcze na to kolorek ale to później, jak się zabiorę za dalsze prace przy wlotach po złożeniu kadłuba. 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 11 Maja 2022 Autor Napisano 11 Maja 2022 Wkleiłem kokpit. Fotele włożone na sucho tylko do zdjęcia. Teraz pasuje połówki kadłuba i nadejdzie ten moment, czyli zamknięcie kadłuba. Równocześnie biorę się za uzbrojenie. Zestawowe jest trochę glutowate ale już i tak zestaw jest sporo doinwestowany więc nie będę kupował żywicy. Myślałem, że znajdę jakieś rakietki (AIM-7E Sparrow) w innych zestawach ale nic z tego, czyli robię z tego co mam. Tu zdjęcie z fotelami jeszcze przed wklejeniem kokpitu. 10 Cytuj
barszczo Napisano 12 Maja 2022 Napisano 12 Maja 2022 Trochę pracy i żywicy nie trzeba. Podoba się . 1 Cytuj
Endrju Napisano 13 Maja 2022 Napisano 13 Maja 2022 Efekty Twojej pracy robią wrażenie. Obserwujemy dalej. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 16 Maja 2022 Autor Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Prace na podwieszeniami trwają. Coś tam poszlifowałem i podoklejałem. Edytowane 16 Maja 2022 przez MAREK74 zdjęcia 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 21 Maja 2022 Autor Napisano 21 Maja 2022 W temacie podwieszeń jestem na takim etapie. Zbiorniki w trakcie obróbki straciły "spawy", więc dorobiłem je z żyłki. Kadłub mam zamknięty z doklejoną dolną częścią skrzydeł. Jak się uporam z obróbką to wstawię zdjęcia. 2 Cytuj
MAREK74 Napisano 23 Maja 2022 Autor Napisano 23 Maja 2022 Kadłub zamknięty. Końcówka do zrzutu paliwa się urwała, dokleję ją przed samym podkładem. Ponitowałem go w paru miejscach. Podwieszenia w odstawce. Robię do nich kalki- trochę napisów eksploatacyjnych głównie do AIM-7. Powoli zabieram się za dysze. Chcę przeszczepić kilka elementów do nich z zestawu Academy (tam mam żywice i szkoda, by zestawowe części się zmarnowały, a wyglądają lepiej niż Hasegawa) plus blaszki. 6 Cytuj
barszczo Napisano 24 Maja 2022 Napisano 24 Maja 2022 Super idzie, wyciągasz z tego modelu co się da . 1 Cytuj
MAREK74 Napisano 26 Maja 2022 Autor Napisano 26 Maja 2022 Dziękuję za komentarze. Kadłub na razie idzie w odstawkę. Tak jak pisałem wziąłem się za dysze. Z zestawu Academy wziąłem turbinę i rurę dopalacza i po lekkim jej skróceniu i odchudzeniu pasuje do dyszy. Na turbinę dokleję blaszki. Dysze też dostały blaszki. 2 Cytuj
MAREK74 Napisano 28 Maja 2022 Autor Napisano 28 Maja 2022 Aktualizacja prac. Dodałem małe prostokątne elementy na końcach dysz i dosyć obficie zalałem surfacerem (by połączyć z blaszką w środku), następnie to wyszlifowałem gąbkami i ponitowałem. Potem podkład i malunki od środka. W środku posiłkowałem się tuszami Tamiya weathering master oraz białą olejną. 5 Cytuj
MAREK74 Napisano 29 Maja 2022 Autor Napisano 29 Maja 2022 Temat dysz uważałbym za zakończony i zostawiłbym tak jak jest. Jak ktoś ma jakiś pomysł czy jeszcze coś kombinować to śmiało. Dałem lekko niebieskie i brązowe przepalenia ale jest to tak delikatne, że na zdjęciach praktycznie tego nie widać. 3 Cytuj
MAREK74 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Dorobiłem czujnik we wlotach powietrza. Uzbrojenie gotowe. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez MAREK74 7 Cytuj
MAREK74 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Napisano 14 Czerwca 2022 Trochę grzęznę i warsztat powoli idzie. Dorobiłem dwa elementy na osłonie przyrządów i przerobiłem sloty. Sukcesywnie doklejam blaszki. Jeszcze nie wiem jak będę wypełniał te poniżej. Chyba będę ciął kalki... 3 Cytuj
Juffre Napisano 15 Czerwca 2022 Napisano 15 Czerwca 2022 Ładne te detale robisz No i rakiety wyszły super Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Napisano 19 Czerwca 2022 Podglądam sobie Twoją relację z budowy tego fantomasa :). Kilka sztuczek sobie pożyczę do prac nad moimi fantomasami :). Cytuj
MAREK74 Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Napisano 28 Czerwca 2022 Bywa i tak... Niestety przy wierceniu otworu pod rurkę rozkleił się statecznik. Musiałem go skleić jeszcze raz i powiercić większy otwór. Wstawiłem dość gruby i długi pręcik (mając nadzieję, że jego długość pomoże zachować równoległość do kadłuba) . Pręcik był wcześniej nawiercony. Podziałałem też trochę we wnękach podwozia. Trochę mało widać ale niestety bliżej już aparat nie chce ostrzyć... 5 Cytuj
MAREK74 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Napisano 16 Lipca 2022 Mała aktualizacja. Obrobiłem wstępnie tego wystającego ze statecznika "kulfona". Mam też kółka. 3 Cytuj
Staryfajter1954 Napisano 16 Lipca 2022 Napisano 16 Lipca 2022 Kibicuję Twojej relacji z budowy tego Phantoma II. Przyda mi się do moich prac nad zestawami Hasegawy a mam już ich 4 :). Cytuj
MAREK74 Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Napisano 7 Sierpnia 2022 Trochę zaniedbałem warsztat ale okres wakacyjny ma swoje prawa... Mimo tego pociągnąłem Phantoma trochę do przodu. Wziąłem się za pylony i wyrzutniki pułapek. Na razie tak to wygląda: Dokleiłem HUDa: Następnie dokleiłem wiatrochron i położyłem podkład. W kilku miejscach są małe niedoróbki. Większych baboli przy szpachlowaniu jeszcze nie znalazłem. 7 Cytuj
MAREK74 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Zauważyłem na zdjęciach, że Phantomy mają coś w rodzaju mocowania płyt oddzielających warstwę przyścienną. Stwierdziłem, że je dorobię (białe elementy na zdjęciu poniżej). Nie chcę ich przyklejać (za mało miejsca na ewentualne poprawki) i będą tylko przylegać do kadłuba. Zrobiłem prostą rzecz, mianowicie nałożyłem kawałki patafixu i płyty przyłożyłem do kadłuba - rozgnieciony patafix pokazał miejsca cięcia. Całość już spasowana. Aha, w poprzednim wpisie pominąłem, że mam gotowe oszklenie. Dodałem do niego blaszki. Leżało schowane w pudełeczku i zapomniałem o nim ale mam zdjęcia jeszcze sprzed przyklejenia wiatrochronu. Kalki dość grube. (musiałem potraktować arkusz Liquid decal film, bo nie dość, że stare i żółte to jeszcze się rozsypują - złe doświadczenia przy ich naklejaniu na uzbrojenie). Lakierowane dwa razy i szlifowane, by zmniejszyć uskok. To na razie tyle. Jak ktoś ma jakieś uwagi, pomysły czy rady to śmiało. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez MAREK74 4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi