MAREK74 Napisano 4 Maja 2022 Autor Share Napisano 4 Maja 2022 Grzebie przy kokpicie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 8 Maja 2022 Autor Share Napisano 8 Maja 2022 Niestety, jeżeli chodzi o wloty powietrza do silników to zestaw nie rozpieszcza. Mimo, że tam będzie mało widać stwierdziłem, że zrobię chociaż namiastkę "czegoś". Zrobiłem kopię części z zestawu Academy i wydłubałem otwory wlotów do silnika. Krawędzie otworów pocieniowałem. Jeszcze na to kolorek ale to później, jak się zabiorę za dalsze prace przy wlotach po złożeniu kadłuba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 11 Maja 2022 Autor Share Napisano 11 Maja 2022 Wkleiłem kokpit. Fotele włożone na sucho tylko do zdjęcia. Teraz pasuje połówki kadłuba i nadejdzie ten moment, czyli zamknięcie kadłuba. Równocześnie biorę się za uzbrojenie. Zestawowe jest trochę glutowate ale już i tak zestaw jest sporo doinwestowany więc nie będę kupował żywicy. Myślałem, że znajdę jakieś rakietki (AIM-7E Sparrow) w innych zestawach ale nic z tego, czyli robię z tego co mam. Tu zdjęcie z fotelami jeszcze przed wklejeniem kokpitu. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Pięknie to wygląda :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Ładny kokpit wyszedł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Maja 2022 Share Napisano 12 Maja 2022 Trochę pracy i żywicy nie trzeba. Podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 13 Maja 2022 Share Napisano 13 Maja 2022 Efekty Twojej pracy robią wrażenie. Obserwujemy dalej. Pozdrawiam. Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Prace na podwieszeniami trwają. Coś tam poszlifowałem i podoklejałem. Edytowane 16 Maja 2022 przez MAREK74 zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 21 Maja 2022 Autor Share Napisano 21 Maja 2022 W temacie podwieszeń jestem na takim etapie. Zbiorniki w trakcie obróbki straciły "spawy", więc dorobiłem je z żyłki. Kadłub mam zamknięty z doklejoną dolną częścią skrzydeł. Jak się uporam z obróbką to wstawię zdjęcia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 23 Maja 2022 Autor Share Napisano 23 Maja 2022 Kadłub zamknięty. Końcówka do zrzutu paliwa się urwała, dokleję ją przed samym podkładem. Ponitowałem go w paru miejscach. Podwieszenia w odstawce. Robię do nich kalki- trochę napisów eksploatacyjnych głównie do AIM-7. Powoli zabieram się za dysze. Chcę przeszczepić kilka elementów do nich z zestawu Academy (tam mam żywice i szkoda, by zestawowe części się zmarnowały, a wyglądają lepiej niż Hasegawa) plus blaszki. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Maja 2022 Share Napisano 24 Maja 2022 Super idzie, wyciągasz z tego modelu co się da . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 26 Maja 2022 Autor Share Napisano 26 Maja 2022 Dziękuję za komentarze. Kadłub na razie idzie w odstawkę. Tak jak pisałem wziąłem się za dysze. Z zestawu Academy wziąłem turbinę i rurę dopalacza i po lekkim jej skróceniu i odchudzeniu pasuje do dyszy. Na turbinę dokleję blaszki. Dysze też dostały blaszki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 28 Maja 2022 Autor Share Napisano 28 Maja 2022 Aktualizacja prac. Dodałem małe prostokątne elementy na końcach dysz i dosyć obficie zalałem surfacerem (by połączyć z blaszką w środku), następnie to wyszlifowałem gąbkami i ponitowałem. Potem podkład i malunki od środka. W środku posiłkowałem się tuszami Tamiya weathering master oraz białą olejną. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 29 Maja 2022 Autor Share Napisano 29 Maja 2022 Temat dysz uważałbym za zakończony i zostawiłbym tak jak jest. Jak ktoś ma jakiś pomysł czy jeszcze coś kombinować to śmiało. Dałem lekko niebieskie i brązowe przepalenia ale jest to tak delikatne, że na zdjęciach praktycznie tego nie widać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Dorobiłem czujnik we wlotach powietrza. Uzbrojenie gotowe. Edytowane 5 Czerwca 2022 przez MAREK74 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Wygląda świetnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 14 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2022 Trochę grzęznę i warsztat powoli idzie. Dorobiłem dwa elementy na osłonie przyrządów i przerobiłem sloty. Sukcesywnie doklejam blaszki. Jeszcze nie wiem jak będę wypełniał te poniżej. Chyba będę ciął kalki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 15 Czerwca 2022 Share Napisano 15 Czerwca 2022 Ładne te detale robisz No i rakiety wyszły super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Czerwca 2022 Share Napisano 19 Czerwca 2022 Podglądam sobie Twoją relację z budowy tego fantomasa :). Kilka sztuczek sobie pożyczę do prac nad moimi fantomasami :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 28 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2022 Bywa i tak... Niestety przy wierceniu otworu pod rurkę rozkleił się statecznik. Musiałem go skleić jeszcze raz i powiercić większy otwór. Wstawiłem dość gruby i długi pręcik (mając nadzieję, że jego długość pomoże zachować równoległość do kadłuba) . Pręcik był wcześniej nawiercony. Podziałałem też trochę we wnękach podwozia. Trochę mało widać ale niestety bliżej już aparat nie chce ostrzyć... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 29 Czerwca 2022 Share Napisano 29 Czerwca 2022 Wnęki super . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 16 Lipca 2022 Autor Share Napisano 16 Lipca 2022 Mała aktualizacja. Obrobiłem wstępnie tego wystającego ze statecznika "kulfona". Mam też kółka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 16 Lipca 2022 Share Napisano 16 Lipca 2022 Kibicuję Twojej relacji z budowy tego Phantoma II. Przyda mi się do moich prac nad zestawami Hasegawy a mam już ich 4 :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 7 Sierpnia 2022 Trochę zaniedbałem warsztat ale okres wakacyjny ma swoje prawa... Mimo tego pociągnąłem Phantoma trochę do przodu. Wziąłem się za pylony i wyrzutniki pułapek. Na razie tak to wygląda: Dokleiłem HUDa: Następnie dokleiłem wiatrochron i położyłem podkład. W kilku miejscach są małe niedoróbki. Większych baboli przy szpachlowaniu jeszcze nie znalazłem. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Zauważyłem na zdjęciach, że Phantomy mają coś w rodzaju mocowania płyt oddzielających warstwę przyścienną. Stwierdziłem, że je dorobię (białe elementy na zdjęciu poniżej). Nie chcę ich przyklejać (za mało miejsca na ewentualne poprawki) i będą tylko przylegać do kadłuba. Zrobiłem prostą rzecz, mianowicie nałożyłem kawałki patafixu i płyty przyłożyłem do kadłuba - rozgnieciony patafix pokazał miejsca cięcia. Całość już spasowana. Aha, w poprzednim wpisie pominąłem, że mam gotowe oszklenie. Dodałem do niego blaszki. Leżało schowane w pudełeczku i zapomniałem o nim ale mam zdjęcia jeszcze sprzed przyklejenia wiatrochronu. Kalki dość grube. (musiałem potraktować arkusz Liquid decal film, bo nie dość, że stare i żółte to jeszcze się rozsypują - złe doświadczenia przy ich naklejaniu na uzbrojenie). Lakierowane dwa razy i szlifowane, by zmniejszyć uskok. To na razie tyle. Jak ktoś ma jakieś uwagi, pomysły czy rady to śmiało. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez MAREK74 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi