Endrju Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Mam kompresor Adler AD 4000, który kupiłem kilka lat temu ale przez dwa lata go właściwie nie używałem. Ostatnio używam go intensywnie i zauważyłem, że mniej więcej po 15 minutach pracy jest tak gorący, że ręką co prawda można go jeszcze dotknąć ale jest to już mało przyjemne. Temperatura urządzenia jest wysoka. Czy to normalne że ten kompresor tak się grzeje? Co może być przyczyną? Wolałbym wiedzieć za nim go rozkręcę. Jakieś sugestie? Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Tanie bezolejopwe kompresory mocno się grzeją, to fakt. Dlatego zbiornik wyrównawczy który wymusza większe przerwy w pracy kompresora to podstawa. Lepszym rozwiązaniem jest kompresor z dwoma głowicami który jeszcze rzadziej się włącza, bo ma lepszą wydajność. Markowe kompresory również sa wydajniejsze i grzeją się mniej. Więc po prostu musisz robić przerwy przy pracy żeby nie przegrzać głowicy. Dla pewności możesz odkręcić głowicę i sprawdzić stan gumowej uszczelki na tłoku. Ew. nasmarować smarem silikonowym dla zmniejszenia tarcia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 (edytowane) 18 minut temu, Endrju napisał: Mam kompresor Adler AD 4000, który kupiłem kilka lat temu ale przez dwa lata go właściwie nie używałem. Ostatnio używam go intensywnie i zauważyłem, że mniej więcej po 15 minutach pracy jest tak gorący, że ręką co prawda można go jeszcze dotknąć ale jest to już mało przyjemne. Temperatura urządzenia jest wysoka. Czy to normalne że ten kompresor tak się grzeje? Co może być przyczyną? Wolałbym wiedzieć za nim go rozkręcę. Jakieś sugestie? Pozdrawiam. Andrzej. Brak zbiornika wyrównawczego powoduje,że sprężareczka nie ma czasu na odpoczynek.Interwałowy czas pacy.W sprężarkach ze zbiornikami praca polega na włączaniu sie i wyłączaniu sprzętu.Wobec tego jej czas pacy jest rozłożony w czasie.I tak jest,że nagrzewając się sprężarka staje się mniej wydajna.Dłużej I CIĘŻEJ PRACUJE.CYKL PRACY NAWET DLA SPRĘŻARKI OLEJOWEJ LODÓWKOWEJ TO MAX15PRACY CIĄGŁEJ!Moja ma zbiornik 4l i na ustawieniu 1,5atm załącza się w cyklu co parę minut.W zależności naturalnie ile mam ustawione na reduktorze.Może i szybciej ale naturalnie jak przedmu:bip:ę akurat PCta,to w praktyce nie wyłącza się i 5-10minut bo nie nadąży z napełnieniem zbiornika.A tyle zajmuje mi przedmuchanie procka -radiatorów i zasilacza.Jak daje max 3,5 atm do przedmuchu.Tak to normalne,że się grzeją. Edytowane 29 Kwietnia 2022 przez push-up78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2022 @HKK @push-up78 Dziękuję Wam za wyjaśnienie. Jak nabywałem sprężarkę razem z aerografem to nie wchodziłem w szczegóły techniczne. Poprosiłem o dobranie zestawu. Przy założeniu że maluje się na bieżąco to być może zdało by to egzamin. U mnie chyba się nie sprawdza bo ja jak się biorę za malowanie to leci kilka modeli na raz a przerwy są tylko na czyszczenie i przeładowanie magazynków (farby). Chyba będę musiał go zmienić. Oddam córci do malowania tortów. A skoro byliście tak uczynni to może jeszcze podpowiecie jak kompresor ze zbiornikiem wyrównawczym warto kupić, Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Mój ma bańkę 24L ze starego hydroforu...nabija raz na dzień. Na olx widziałem zbiorniki 4 l i 6 l z używki, może warto dokupić? Można nad głowicą zamontować wentylatorek 120x120 do chłodzenia jej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 29 Kwietnia 2022 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2022 @myszaty Dziękuję za podpowiedź ale chyba zdecyduję się na zakup nowego. Jak znam życie to się okaże że koszty tych dodatkowych materiałów i elementów + stracony czas dadzą mi oszczędność rzędu kilkudziesięciu złotych i okaże się że gra nie była warta świeczki a tylko dla satysfakcji to już mi się nie chce. Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Kup kompresor dwutłokowy ze zbiornikiem. Wyguglujesz ich sporo, ale to w gruncie rzeczy ten sam model i konstrukcja. Np: https://agtom.eu/kompresory/309679-kompresor-tc-30t-2-tlokowy-zbiornik-30l-5903246820775.html Powinien Ci wystarczyć na lata, ale to jednak tani chińczyk więc szczytu jakości bym sie nie spodziewał. Jak chcesz coś o lepszym standardzie (znaczy trwalsze) to weź Sparmax-a. Najlepiej dwutłokowego, ale jednotłokowy tez będzie ok. Znajdziesz je np. w sklepie fine-art.com.pl. Są niestety dośc drogie. A jak w ogóle chcesz się pozbyć problemu z przegrzewaniem i hałasem, to olejowy. Też sa dostępne w fine-art, ale jeszcze drożej: https://www.fine-art.com.pl/kompresor-htc-20a-wyjscie-17-l-6-bar-zbiornik-1-5-l-halas-38-db-18-kg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamDw Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Osobiście polecam lodówkowiec od forumowego kolegi @adamek1003. Z butlą 6 - 8 litrów co prawda droższy od bezolejowych chińczyków ale można go włączyć (jak wszystkie lodówkowce) o 1 w nocy i żaden z domowników nawet nie zamruczy przez sen , nie mówiąc o sąsiadach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Endrju napisał: @HKK @push-up78 Dziękuję Wam za wyjaśnienie. Jak nabywałem sprężarkę razem z aerografem to nie wchodziłem w szczegóły techniczne. Poprosiłem o dobranie zestawu. Przy założeniu że maluje się na bieżąco to być może zdało by to egzamin. U mnie chyba się nie sprawdza bo ja jak się biorę za malowanie to leci kilka modeli na raz a przerwy są tylko na czyszczenie i przeładowanie magazynków (farby). Chyba będę musiał go zmienić. Oddam córci do malowania tortów. A skoro byliście tak uczynni to może jeszcze podpowiecie jak kompresor ze zbiornikiem wyrównawczym warto kupić, Pozdrawiam. Andrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 800 za nowegolub prawie nowego lodówkowca to dobra okazja. Do małego pokoju może być nieco za duży. No i pewnie waży ze 25 kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 Dokładnie waga mojego to 24,5 kilosa.Wiec ten w podobnej klasie wagowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 29 Kwietnia 2022 Share Napisano 29 Kwietnia 2022 https://www.olx.pl/d/oferta/kompresor-butla-6l-zbiornik-manometr-presostat-skraplacz-szybkozlaczka-CID5-IDOVyQt.html + agregat od lodówki za 100-200 złotych i po sprawie Panie Inżynierze w Stanie Spoczynku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi