barti94 Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Witajcie. Mam problem z farbami tamiya w wariancie XF. Używam aktualnie XF 59.Jesli chodzi o rozcieńczania używam dedykowanego x-20a. Farbę rozcieńczanczam w stosunku 1 farba : 2 rorozcieńczalnik. Niestety po pomalowaniu pędzlem powstają smugi i wszystko wygladz mega kiepsko. Nie wiem co jest tego przyczyna.Testowalem proporcje rozcienczenia- bez zmian - zmieniałem pędzel na inny bez zmian. Zarówno rozcienczalnik i farby używałem pierwszy raz (były nowe) . Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 XF NIE są do pędzla... Da się tak pomalować drobne elementy modelu ale nie duże powierzchnie... Do pędzla to chyba najlepsze (na ten moment) to są AK 3-gen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Farby stricte akrylowe - czyli oparte wyłącznie o żywice akrylowe jak np Tamiya, Gunze, MRP czy (chyba) AK RC słabo nadają się do pędzla z prostego powodu. Rozpuszczalnik zawarty w świeżej farbie rozpuści poprzednią warstwę, obojętnie czy będzie dobrze zaschnięta czy tylko częściowo. Stąd smugi. Jeśli taką farbę rozcieńczymy wodą (ale nie każdą się da) to nieco zniwelujemy efekt, bo agresywność się zmniejszy. Ale nadal, powierzchniowe malowanie cienkimi warstwami przy użyciu pędzla będzie kłopotliwe. Tym bardziej, że taka farba rozcieńczona wodą gorzej się "rozsmarowuje" na gładkich powierzchniach. Do powierzchniowego malowania pędzlem najlepiej nadają się farby olejne (ftalowe), zwane nieprawidłowo "emaliami". Farbę ftalową można mocno rozcieńczyć i położyć kilka warstw. Dobrze zaschnięta farba nie rozpuści się pod wpływem świeżej, a cienkie warstwy dadzą gładką powierzchnię bez smug. Farby oparte głównie o żywice winylowe takie jak Vallejo, Ammo i wspomniane AK 3gen również nie rozpuszczają się pod wpływem świeżych warstw i też sprawdzają się pod pędzel. Ale nigdy takimi nie pędzlowałem "powierzchniowo" więc nie mam pewności jak się wówczas zachowują. Edytowane 16 Maja 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Tamiya to słaby wybór pod pędzel. Mi osobiście najlepiej maluje się Vallejo Model Color a rozcieńczam je korzystając z Vallejo Glaze Medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Spróbuj HATAKI seria B- dedykowanych specjalnie do pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 16 Maja 2022 Autor Share Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) A jakie zamienniki możemy zastosować z palety Vallejo bo mam problem z doborem chodzi mi o 4 farby: XF 60. XF59. XF 50 XF11 Jeśli chodzi o małe elementy to mogę użyć tych farb np w figurach ( malowanie czapek pasów ) ? Edytowane 16 Maja 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 https://www.modelshade.com/paint-conversion-chart/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 Vallejo Model Color malowałem figurki 1:56. Małe paski na czapkach, kropki kamuflażu i tak dalej. Świetnie się do tego nadają. Trzeba mieć jednak dobry pędzel i odrobinę wprawy. Jest apka na telefom. Nazywa się hobby color converter. Możesz tam sobie znaleźć odpowiedniki dla tych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianosPL Napisano 16 Maja 2022 Share Napisano 16 Maja 2022 https://hobbylandbg.com/colourtable#TAMIYA Tutaj tez masz taka stronke. Nie wiem czemu ale mi https://www.modelshade.com/paint-conversion-chart nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi