Wojtek59 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Zapewne wiecie, że we Francji był produkowany model szybowca SZD 24 Foka w skali 1/72 . Zdjęcie dla zwrócenia uwagi. Ich produkty są dostępne pod adresem: https://www.jfrteam-neufgrange.fr Ostatnio zapytałem ich o możliwość wznowienia produkcji tegoż. W odpowiedzi otrzymałem odpowiedź wymijającą, ale zapytano również o ilość zainteresowanych oraz o sugerowany/ preferowany schemat malowania. W związku z tym wrzucam tutaj zapytanie czy ktoś byłby zainteresowany zakupem, w jakiej ilości, gdyby francuzi zdecydowali się uruchomić produkcję, oraz preferowany schemat malowania. Moim zdaniem szacunkowa cena to 20-24 Euro za sztukę, o ile inflacja nie podbije ceny. Pozdrawiam Wojtek P.S. W ankiecie na ich stronie można zagłosować na trzy modele z wylistowanych. Z polskich szybowców mają jeszcze Swifta Acrobat. Cytuj
Grzes Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 6 minut temu, Wojtek59 napisał: Zapewne wiecie Nie wiecie 7 minut temu, Wojtek59 napisał: czy ktoś byłby zainteresowany zakupem, Jestem na tak. Cytuj
Wojtek59 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 To podaj jeszcze ilość zestawów i pożądane malowania. Proponuję poczekać jakiś czas - np. 3 tygodnie, dla zebrania ewentualnych ofert. Cytuj
Grzes Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 Wziąłbym ewentualnie 1 szt. Mi się podoba klasyczne malowanko: Myślę, że Kolega @Kon_Bar też byłby zainteresowany Cytuj
Wojtek59 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 No to w kwestii malowania jest nas dwóch. Szczerze powiedziawszy, zrobiłem ten temat w porozumieniu właśnie z nim. Cytuj
Kon_Bar Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Żeby nie było wątpliwości Jestem trzecim chętnym Malowanie mi pasuje EDIT Jeszcze muszę zerknąć, czy da się z 4-ki zrobić 5-kę ( usterzenie i chyba kabina to na pewno ) i wtedy nawet 2 sztuki Edytowane 2 Czerwca 2022 przez Kon_Bar Cytuj
Wojtek59 Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Napisano 2 Czerwca 2022 Nie uda się. "Piątka" miała wyższy kadłub. 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 2 Czerwca 2022 Napisano 2 Czerwca 2022 chyba nie na tym forum wyladowalem 24 Euro za " patyk " ? Cytuj
Kon_Bar Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Za żywice to w niemal standardowa cena. Z dziesięć lat temu było taniej o połowę, ale to chyba nie wróci. Z drugiej strony jakość często jest lepsza. Nikt nam nie każe zajmować wąskiej półeczki w także wąskiej niszy modelarzy redukcyjnych Cytuj
Grzes Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 22 godziny temu, BRAVO112 napisał: 24 Euro za " patyk " ? Taki jest przelicznik 1 Patyk = 24€ 1 Cytuj
giberes Napisano 3 Czerwca 2022 Napisano 3 Czerwca 2022 Niektórzy młodsi mogli już nie liczyć w patykach Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 6 Czerwca 2022 Napisano 6 Czerwca 2022 W dniu 3.06.2022 o 20:58, Kon_Bar napisał: Za żywice to w niemal standardowa cena. Z dziesięć lat temu było taniej o połowę, ale to chyba nie wróci. Z drugiej strony jakość często jest lepsza. Nikt nam nie każe zajmować wąskiej półeczki w także wąskiej niszy modelarzy redukcyjnych Zdarza się dobra jakość, np. w przypadku Ardpola, jednak u tych Francuzów są to modele dla strasznie chcących. Nazwa firmy Dujin może być bardziej przemawiająca da niektórych. Tak przykładowo mogą wyglądać: Gdyby jakość faktycznie była dobra, ja tez bym się pisał, Foka ładna jest. Cytuj
Wojtek59 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Napisano 6 Czerwca 2022 Tak naprawdę Foki to nikt nigdy nie widział. Znane są tylko zdjęcia pudełka. Z szybowców to mam AV-36 Fauvel. Po powrocie do domu wrzucę zdjęcia. Cytuj
Grzes Napisano 6 Czerwca 2022 Napisano 6 Czerwca 2022 1 minutę temu, Wojtek59 napisał: Tak naprawdę Foki to nikt nigdy nie widział. Znane są tylko zdjęcia pudełka O! Może grają w tej samej lidze co Answer... 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 6 Czerwca 2022 Napisano 6 Czerwca 2022 a jedna , albo nawet dwie foki z Ardpola w 48 sa w Jeleniej....( tak mi sie wydawalo ) Cytuj
Wojtek59 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Napisano 6 Czerwca 2022 No to macie: Zestaw: Fauvel AV-36 Producent: FSC Dujin Nr zestawu: FSC 809 Skala: 1/72 W skład zestawu wchodzą: - 12 elementów odlanych z beżowej żywicy, - 2 kabinki vacu - 1 ramka elementów fototrawionych wyposażenia wnętrza kabiny; - tablice przyrządów na kliszy; - 2 arkusz instrukcji; - 1 arkusz kalkomanii - 3 malowania do wyboru; Podłoga, fotele pilotów odlane osobno. Brak pedałów pilotów. Zestaw umożliwia zrobienie jednego z dwóch wariantów tego szybowca. Fotel pilota mimo, że wchodzi w skład zestawu nie odpowiada oryginałowi AV-36 i trzeba go zrobić od nowa (przynajmniej, na podstawie dostępnych materiałów). Tablica przyrządów wymaga tylko niewielkiej korekty. Wnętrze kabinu wymaga rozfrezowania. Dwa różne rodzaje stateczników pionowych dla każdej z wersji. Model o tyle ciekawy, że przedstawia model szybowca w układzie bezogonowym. Cytuj
Piotr Dmitruk Napisano 7 Czerwca 2022 Napisano 7 Czerwca 2022 Też go mam. W oryginale są różne wersje osłon kabiny, trzeba porównywać ze zdjęciami, bo nie wszystkie da się dobrze zrobić z zestawu. W modelu ta osłona jest dość słabo wykonana, raczej do zamiany. Już na tym zdjęciu widać dziury w statecznikach, mój kadłub jest nimi usiany od spodu. No i nie ma polskich kalkomanii. Więc jeśli Foka ma być w podobnej jakości, to się trzeba mocno zastanowić, chyba że chłopaki przez lata poduczyli się odlewania. Cytuj
Wojtek59 Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Napisano 7 Czerwca 2022 Sprawdziłem. Masz rację. U mnie kadłub jest O.K., ale skrzydło przypomina jeża, po zaklejeniu pęcherzyków powietrza Cytuj
Wojtek59 Napisano 20 Czerwca 2022 Autor Napisano 20 Czerwca 2022 (edytowane) Umówmy się, że minęły właśnie 3 tygodnie od założenia wątku. Jak na razie lista zainteresowanych wygląda jak poniżej: - Kon_Bar - 1 szt - Grześ - 1 szt. - Piotrek - 1 szt - ja - 3 szt. Razem 6 szt. Odnośnie malowań padła tylko jedna propozycja - Grzesia z akceptacją Kon-Bara i mnie. I tu mi pojawia się pytanie, czy ktoś ma dostęp do do naprawdę dobrej jakości skanu kalek z Ardpolu (lub ma same kalki), co może nam ułatwić życie. Skany dostępne w sieci - mam od dawna - słabe. Jak nie będzie korekty - to jutro zapytam JFR Team Neufgrange. Edytowane 20 Czerwca 2022 przez Wojtek59 Cytuj
dedrey Napisano 20 Czerwca 2022 Napisano 20 Czerwca 2022 pacząc na ten glutek...chyba łatwiej wystrugać z kawałka polistyrenu... Cytuj
Grzes Napisano 20 Czerwca 2022 Napisano 20 Czerwca 2022 28 minut temu, dedrey napisał: łatwiej wystrugać z kawałka polistyrenu... To poprosimy, zgodnie z listą - 6 sztuk. Cytuj
dedrey Napisano 21 Czerwca 2022 Napisano 21 Czerwca 2022 (edytowane) pociąć polistyren na kawałki czy w bloku Zwyczajnie jak czasem patrze na to co koledzy strugaja od podstaw to... walka z żywica wizualnie nie najwyższej jakości może być trudniejsza .. mam kilka szybowców z CMR i...chwilami mam chec pignać w ciemny kąt (oćL L33Solo jest bardzo ładny) Edytowane 21 Czerwca 2022 przez dedrey dodałem tekst Cytuj
BRAVO112 Napisano 17 Lipca 2022 Napisano 17 Lipca 2022 a w Jeleniej w hangarze stoja dwie piekne i latajace Foki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi