Skocz do zawartości

Żywiczny model szybowca SZD 24 Foka w skali 1/72

Wojtek59

Rekomendowane odpowiedzi

Zapewne wiecie, że we Francji był produkowany model szybowca SZD 24 Foka w skali 1/72 .

Zdjęcie dla zwrócenia uwagi.

image.png.bd568469bb2c14d9b084540c5b2d9b61.png

Ich produkty są dostępne pod adresem:

https://www.jfrteam-neufgrange.fr

Ostatnio zapytałem ich o możliwość wznowienia produkcji tegoż. W odpowiedzi otrzymałem odpowiedź wymijającą, ale zapytano również o ilość zainteresowanych oraz o sugerowany/ preferowany schemat malowania.

W związku z tym wrzucam tutaj zapytanie czy ktoś byłby zainteresowany zakupem,  w jakiej ilości, gdyby francuzi zdecydowali się uruchomić produkcję, oraz preferowany schemat malowania.

Moim zdaniem szacunkowa cena to 20-24 Euro za sztukę, o ile inflacja nie podbije ceny.

Pozdrawiam

Wojtek

P.S. W ankiecie na ich stronie można zagłosować na trzy modele z wylistowanych. Z polskich szybowców mają jeszcze Swifta Acrobat.

6 minut temu, Wojtek59 napisał:

Zapewne wiecie

Nie wiecie :mrgreen:

7 minut temu, Wojtek59 napisał:

czy ktoś byłby zainteresowany zakupem,

Jestem na tak.

To podaj jeszcze ilość zestawów i pożądane malowania.

Proponuję poczekać jakiś czas - np. 3 tygodnie, dla zebrania ewentualnych ofert.

Żeby nie było wątpliwości 😉

Jestem trzecim chętnym :)

Malowanie mi pasuje

EDIT
Jeszcze muszę zerknąć, czy da się z 4-ki zrobić 5-kę ( usterzenie i chyba kabina to na pewno ) i wtedy nawet 2 sztuki :)

Edytowane przez Kon_Bar

Za żywice to w niemal standardowa cena. Z dziesięć lat temu było taniej o połowę, ale to chyba nie wróci. Z drugiej strony jakość często jest lepsza.
Nikt nam nie każe zajmować wąskiej półeczki w także wąskiej niszy modelarzy redukcyjnych :D

W dniu 3.06.2022 o 20:58, Kon_Bar napisał:

Za żywice to w niemal standardowa cena. Z dziesięć lat temu było taniej o połowę, ale to chyba nie wróci. Z drugiej strony jakość często jest lepsza.
Nikt nam nie każe zajmować wąskiej półeczki w także wąskiej niszy modelarzy redukcyjnych :D

Zdarza się dobra jakość, np. w przypadku Ardpola, jednak u tych Francuzów są to modele dla strasznie chcących.  Nazwa firmy Dujin może być bardziej przemawiająca da niektórych.

Tak przykładowo mogą wyglądać:

P221004442.JPG

Gdyby jakość faktycznie była dobra, ja tez bym się pisał, Foka ładna jest.

Tak naprawdę Foki to nikt nigdy nie widział. Znane są tylko zdjęcia pudełka. Z szybowców to mam AV-36 Fauvel. Po powrocie do domu wrzucę zdjęcia.

1 minutę temu, Wojtek59 napisał:

Tak naprawdę Foki to nikt nigdy nie widział. Znane są tylko zdjęcia pudełka

O! Może grają w tej samej lidze co Answer...

• Haha 1

No to macie:

Zestaw: Fauvel AV-36
Producent: FSC Dujin
Nr zestawu: FSC 809
Skala: 1/72

W skład zestawu wchodzą:

- 12 elementów odlanych z beżowej żywicy,
- 2 kabinki vacu
- 1 ramka elementów fototrawionych wyposażenia wnętrza kabiny;
- tablice przyrządów na kliszy;
- 2 arkusz instrukcji;
- 1 arkusz kalkomanii - 3 malowania do wyboru;

Podłoga, fotele pilotów odlane osobno. Brak pedałów pilotów.

Zestaw umożliwia zrobienie jednego z dwóch wariantów tego szybowca. 
Fotel pilota mimo, że wchodzi w skład zestawu nie odpowiada oryginałowi AV-36 i trzeba go zrobić od nowa (przynajmniej, na podstawie dostępnych materiałów). Tablica przyrządów wymaga tylko niewielkiej korekty. Wnętrze kabinu wymaga rozfrezowania. Dwa różne rodzaje stateczników pionowych dla każdej z wersji.
Model o tyle ciekawy, że przedstawia model szybowca w układzie bezogonowym.

20201024_105031.jpg

20201024_105242.jpg

20201024_105327.jpg

20201024_105410.jpg

20201024_105437.jpg

Też go mam. W oryginale są różne wersje osłon kabiny, trzeba porównywać ze zdjęciami, bo nie wszystkie da się dobrze zrobić z zestawu. W modelu ta osłona jest dość słabo wykonana, raczej do zamiany. Już na tym zdjęciu  widać dziury w statecznikach, mój kadłub jest nimi usiany od spodu. No i nie ma polskich kalkomanii.

Więc jeśli Foka ma być w podobnej jakości, to się trzeba mocno zastanowić, chyba że chłopaki przez lata poduczyli się odlewania.

• 2 weeks later...

Umówmy się, że minęły właśnie 3 tygodnie od założenia wątku. 😛

Jak na razie lista zainteresowanych wygląda jak poniżej:

- Kon_Bar - 1 szt

- Grześ - 1 szt. 

- Piotrek - 1 szt

- ja - 3 szt.

Razem 6 szt.

Odnośnie malowań padła tylko jedna propozycja - Grzesia z akceptacją Kon-Bara i mnie. 
I tu mi pojawia się pytanie, czy ktoś ma dostęp do do naprawdę dobrej jakości skanu kalek z Ardpolu (lub ma same kalki), co może nam ułatwić życie. Skany dostępne w sieci - mam od dawna - słabe.

Jak nie będzie korekty - to jutro zapytam JFR Team Neufgrange.

Edytowane przez Wojtek59

28 minut temu, dedrey napisał:

łatwiej wystrugać z kawałka  polistyrenu...

To poprosimy, zgodnie z listą - 6 sztuk.

pociąć polistyren na kawałki czy   w bloku😉  Zwyczajnie jak  czasem patrze na  to co koledzy  strugaja od podstaw to... walka  z  żywica  wizualnie   nie najwyższej jakości  może być trudniejsza .. mam kilka szybowców  z CMR i...chwilami  mam chec pignać  w ciemny kąt (oćL L33Solo jest  bardzo ładny)

Edytowane przez dedrey
dodałem tekst

• 4 weeks later...