jmx62 Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Tydzień temu w "słytaśnym" temacie SweetBomber w "Nowościach i inboxach " pochwaliłem się, że dostałem od swojego syna Łukaszka na 60-kę model F-15A z Revella i że wrzucę inboxa. Nacieszyłem się już przez tydzień widokiem tego modelu, przyszedł czas podzielić się z resztą świata. Ktoś kto zna temat od razu ma prawo zaatakować, przecież to staroć, są nowe dużo lepsze w tym i Revella. I być może miałby rację. Ale ten model ma symboliczne znaczenie. Dla mnie i dla mojego syna. 1992r. Warszawa, tramwaj linii ... nie pamiętam, jadę i widzę w jakimś sklepie zabawkarskim modele na wystawie. Postanawiam że na powrocie zajrzę. Dwie godziny później rozpacz, zamknięte. Ale na wystawie "przyczaiłem" żółtonosego Mustanga D "Detroit Miss", A6M2 Zero z Fujimi no i tytułowego Eagla. Krótka decyzja, jutro tu będę, oby modele jeszcze były. Na drugi dzień - były!!! Ufff co za ulga. Po sklejeniu eFa-15go oczywiście dorwał go "Mały" no i było po zabawie. Najbardziej rajcował Go wysuwany(wypadający) silnik. Oprócz tego bajerem jak na tamte czasy był podniesiony hamulec aerodynamiczny na grzbiecie kadłuba. No i te zabójcze kolorowe pasy na końcówkach skrzydeł i kadłubie. Ile on przeżył nieudanych podejść do lądowania, wtedy ciężko było sklejać polamane golenie podwozia, odpadnięte rakiety czy bomby nie mając superglutów czy innych kropelek. Minęło około 30 lat. Przeglądam oferty na alled... patrzę i oczom nie wierzę. Mój, co tam , nasz "Orzeł". Wspominam przez komunikator synowi i puszczam linka. Piszę mu: Pamiętasz? Pewnie że pamiętam. Chcesz to Ci go kupię. To odpowiadam Synowi: Łukasz dzięki ale nie chcę, jest za dużo takich modeli które chciałbym mieć jeszcze raz, ot tak z nostalgii, z sentymentu. Ale po prostu nie starczy mi kasy, miejsca a przede wszystkim czasu żeby to skleić. Nie, nie kupuj. Dobra, jak chcesz. Nie to nie. Na drugi dzień sprawdzam oferty, patrzę, nie ma, ktoś go kupił. Chwila namysłu, dzwonię, Łukasz powiedz tylko że go nie kupiłeś? No jak miałem kupić jak nie chciałeś? Minęły 2-3 tygodnie. Przychodzi piątek, moje 60te urodziny. Od córki z narzeczonym dostaję Mi-24 ze Zvezdy i tort w kształcie samolotu od syna ... F-15A Eagle z Revella z lat 80tych ubiegłego wieku. Tatuś, masz tu mój-nasz model i go sklej tak jak 30 lat temu. I będę musiał. Dobra, dość ględzenia, do roboty. Pudełko Wypraska nr 1 Linie podziału wypukle ale bardzo delikatne. Trzeba będzie uważać żeby nie zniszczyć przy klejeniu czy szpachlowaniu bo trudno takie odtworzyć. ę Wnęki podwozia głównego niestety jak pustynia. Wypraska nr 2 Sławetny "wypadający" silnik, fotel pilota, wanna i dziób. Spód i części przodu kadłuba. Turbiny, dysze, koła i golenie podwozia. Ogólnie słabo jak na dzisiejsze standardy. Jak na 30 lat wstecz jest OK. Szpony "Orla" czyli to czym orzeł walczy. Bomby, rakiety itp. Szkło. Niezbyt cienkie ale w miarę klarowne, przejrzyste, średnio soczewkujące. Myślę że po porządnej polerce będzie git. Kalkomania!!! Jak widać kalkomania ma 40 lat i nie wiem jak zareaguje na próbę oddzielenia jej od podkładu? Prawdopodobnie rozpadnie się na pierdyliard drobniutkich części nienadających sie do niczego. Wówczas będzie problem. No i instrukcja, uważam że całkiem sensowna i logiczna. na pewno nie utrudnia sklejenia modelu. Ot i tyle. Po 30 latach historia zatoczyła koło. Edytowane 4 Czerwca 2022 przez jmx62 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Czerwca 2022 Share Napisano 4 Czerwca 2022 Na kalki pozostaje spróbować tego: https://exito.sklep.pl/pl/p/MICROSCALE-Liquid-Decal-Film-Film-do-kalkomanii-w-plynie-29-ml/39545 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2022 Mam różne wynalazki do kalkomanii. Coś trzeba będzie wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 Na zbliżeniach wygląda bardzo mydlanie, ale malowanie ma świetne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 Może i mydlanie, dla mnie jest git. A poza tym ze mnie taki fotograf jak ... modelarz A tak wgl to dzieki za fotkę tegoż konretnie egzemplarza. Miałem właśnie zabrać się za surfowaniem w poszukiwaniu jakichś materiałów. barszczo może masz coś dobrego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 27 minut temu, jmx62 napisał: barszczo może masz coś dobrego? Jeszcze jedno znalazłem: A z wydawnictw polecam starsze wydania monografii Orła, jest tam dużo więcej zdjęć wczesnych egzemplarzy. Na przykład Famous Airplanes of the World poświęcone F-15 z 1978 roku. Nie do odczytania bo po Japońsku ale zdjęć mnóstwo. Na pewno można gdzieś wygrzebać skany w sieci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2022 Akurat FAW z Orłem to mam ale jeszcze nie sięgnąłem po te materiały. Wgl to F-15 nie był w moim kręgu zainteresowań więc i za bardzo nie zbierałem materiałów, no ale skoro "kobyłka u płota..." to trzeba będzie coś poszperać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 gdzies cos poszukam z kalek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 3 godziny temu, BRAVO112 napisał: gdzies cos poszukam z kalek.... Gdzieś powinienem mieć kalki na egzemplarz izraelski z zestawu ESCI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Czerwca 2022 Share Napisano 5 Czerwca 2022 9 godzin temu, barszczo napisał: Z tymi pasami na płatach,to jak jaki "śfajcar", Panie wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Jak na lata 80 to był wypas ! Nawet makieta silnika była (wyjmowalna) ! Z dzisiejszego punktu widzenia to już tylko poczciwy vintage i do modeli ESCi z tego samego okresu to zestwowi Revella jednak daleko. Model ten w latach 90 Revell wydał równiez pod marką Matchbox. Wypraski w edycji Matchboxa były z bialego lub jasno szarego tworzywa. Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 Był wypas nie był , kwestia dyskusyjna . W tym samym mniej więcej może rok wcześniej kupiłem 1/72 Italeri A - 4 E/F Hot Rod . https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-181-skyhawk-a-4e-f--148554 Bił Revella jakością na głowę. Ale wartość sentymentalna tego F - 15 bezcenna. Więc powodzenia w sklejaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2022 Od samego początku pisałem, że akurat TEN model ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną. Nie twierdziłem natomiast że mam zamiar zrobić z niego super model. Będzie zrobiony jako typowy vintage. Nie będę rył linii, malowanie humbrolami i pędzlem. Dlatego najbardziej obawiam się kalkomanii czy uda się je wykorzystać? A kolegom BRAVO112 i barszczo którzy zobligowali sie do pomocy w kwestii właśnie kalkomanii dziękuję z tym że na razie nie ma takiej potrzeby. Najpierw będę próbował coś wyczarować z tych zestawowych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 (edytowane) Mam ten model we wspomnianej edycji Matchboxa. Jest to jedna z ciekwostek w moich zbiorach ale jak jak miałbym się za niego zabrać i go robić to pierwsze co to przeryłbym linie na wklęsłe bo model na tym zdecydowanie zyskuje bo ja modelarstwo związane z modelami vintage traktuję jak każde inne modelarstwo i chcę wykonać z takiego zestawu miniaturę jak nabardziej przypominającą rzeczywisty obiet w skali (oczywiście w granicach swoich możliwości i umiejętności). Jednym słowem ja jestem w tej kwestii freestylowcem a nie ortodoksem :). No ale zbudowany porządnie taki model prosto z pudła też może się podobać i też może cieszyć oko. Edytowane 6 Czerwca 2022 przez Staryfajter1954 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 23 minuty temu, jmx62 napisał: Od samego początku pisałem, że akurat TEN model ma dla mnie ogromną wartość sentymentalną. Nie twierdziłem natomiast że mam zamiar zrobić z niego super model. Będzie zrobiony jako typowy vintage. Nie będę rył linii, malowanie humbrolami i pędzlem. Dlatego najbardziej obawiam się kalkomanii czy uda się je wykorzystać? A kolegom BRAVO112 i barszczo którzy zobligowali sie do pomocy w kwestii właśnie kalkomanii dziękuję z tym że na razie nie ma takiej potrzeby. Najpierw będę próbował coś wyczarować z tych zestawowych. Jeżeli obawiasz się np pękania kalkomanii zestawowych to przed ich nałożeniem nałóż cienką warstwę preparatu Microscale Decal Film. To je wzmocni i nie będą kalkomanie pękać pod wpływem kontaktu z wodą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 6 Czerwca 2022 Share Napisano 6 Czerwca 2022 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: Był wypas nie był , kwestia dyskusyjna . W tym samym mniej więcej może rok wcześniej kupiłem 1/72 Italeri A - 4 E/F Hot Rod . https://www.scalemates.com/pl/kits/italeri-181-skyhawk-a-4e-f--148554 Bił Revella jakością na głowę. Ale wartość sentymentalna tego F - 15 bezcenna. Więc powodzenia w sklejaniu. Mam tego Skyhawka i jest to bardzo ładny zestaw. Poziom nieco niższy od zesawu ESCI (linie wkleśłe na kadłubie i usterzeniu, oddzielny garb z awioniką) ale akceptowalny i po przeryciu linii model Italeri może się stać dobra bazą do zbudowania ładnej miniatury. Warto w nim jeszcze wypuścić sloty, które na postoju samoistnie otwierały się. Aktualnie zestaw ten jest w oferce firmy TAMIYA i mój właśnie pochodzi z tej edycji na rynek japoński. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi