tomekk Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) @Sławekbweryfikacja mile widziana. Rozumiem. Zrobię zdjęcia planów i osłon. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 6 godzin temu, Vieh_san napisał: Bardzo dużo pracy w niego wkładasz, trzymam kciuki za szczęśliwe doprowadzenie do końca Mam głęboki sentyment do tych śmigłowców, a gotowy model chciałbym przedstawić na grupie leźnickiej, więc nie może być skuchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 2 godziny temu, tomekk napisał: Mam głęboki sentyment do tych śmigłowców, a gotowy model chciałbym przedstawić na grupie leźnickiej, więc nie może być skuchy. To masz podobnie jak ja..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Żeby nie było skuchy,,,,przyjrzyj się tym fotkom....same wloty masz trochę inne...jakbyś to co masz potraktował szpachlą i wyoblił,a później natrasował tak aby te "obręcze"...(jak zwał tak zwał...mam nadzieję,że wiesz o co mi chodzi) sprawiały wrażenie masywniejszych....tak jak na tych fotkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 Zauważ też,że u ciebie wloty są lekko skośne......a np.na tym zdjęciu widać ,że są bardziej pionowo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 4 minuty temu, Sławekb napisał: Żeby nie było skuchy,,,,przyjrzyj się tym fotkom....same wloty masz trochę inne...jakbyś to co masz potraktował szpachlą i wyoblił,a później natrasował tak aby te "obręcze"...(jak zwał tak zwał...mam nadzieję,że wiesz o co mi chodzi) sprawiały wrażenie masywniejszych....tak jak na tych fotkach. Dzięki za sugestie. Zrobimy coś z tym. Pierwsze zdjęcie skądś znam. Dla porządku dodam tylko że mój sentyment bierze się stąd że moje całe dzieciństwo spędziłem w Leźnicy. No i to ja w wieku nastoletnim z kolegą postawiliśmy dyżurny śmigłowiec w powietrze, bawiąc się w wojsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 22 Grudnia 2022 Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Z góry przepraszam,jeżeli cię męczę...ale też mi zależy zebyś fajnie zrobił mój ulubiony śmiglak.....a jak nie powiem teraz,to później już nie poprawisz....hehe. Jak spędziłeś dzieciństwo przy śmigłowcach,to tylko ci zazdroszczę.....ja na codzień miałem tylko ważki,które mi przypominały śmigłowce,ale pamiętam jak na niebie obserwoawłem jeszcze SM-1.....Kiedyś jakoś więcej tego wszystkiego latało...Teraz w naszych stronach to najczęściej mogę obserwować LPR jak leci po turystów w góry...albo ćwiczących GOPR-owców i SOKOŁA z 1GPR ze Świdwina.....Jeśli chodzi o Leźnicę to Mi-17 nb.605 budował u nas kolej linową na Kopę....ale szkoda,że wtedy człowiek nie miał nawet aparatu fotograficznego.....Mam tylko dwa zdjęcia zrobione przez pana Hołysia z niebieskimi ślepiami na pyłofiltrach.... Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Sławekb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 33 minuty temu, Sławekb napisał: Z góry przepraszam,jeżeli cię męczę...ale też mi zależy zebyś fajnie zrobił mój ulubiony śmiglak.....a jak nie powiem teraz,to później już nie poprawisz....hehe. Jak spędziłeś dzieciństwo przy śmigłowcach,to tylko ci zazdroszczę.....ja na codzień miałem tylko ważki,które mi przypominały śmigłowce,ale pamiętam jak na niebie obserwoawłem jeszcze SM-1.....Kiedyś jakoś więcej tego wszystkiego latało...Teraz w naszych stronach to najczęściej mogę obserwować LPR jak leci po turystów w góry...albo ćwiczących GOPR-owców i SOKOŁA z 1GPR ze Świdwina.....Jeśli chodzi o Leźnicę to Mi-17 nb.605 budował u nas kolej linową na Kopę....ale szkoda,że wtedy człowiek nie miał nawet aparatu fotograficznego.....Mam tylko dwa zdjęcia zrobione przez pana Hołysia z niebieskimi ślepiami na pyłofiltrach.... W niczym mnie nie męczysz, uwagi mile widziane. Mój Tato był żołnierzem zawodowym, a ja wychowałem się w garnizonie leśnym. Jak chłopaki wracali eskadrą z ćwiczeń i nisko przelatywali nad blokami to był czad. Pamiętam jak przyszły pierwsze Mi-24 i robiły akrobacje nad naszym zalewem, pierwsza klasa. Lotnisko służyło nam, jako nastolatkom do lotów samolotami na uwięzi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Może jednak to...... https://www.mojehobby.pl/products/Mi-8-correct-engine-cowling-for-Hobby-Boss.html Poszukaj po sklepach :) Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Adamsky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Tu masz porównanie- foto własne Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Adamsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 44 minuty temu, Adamsky napisał: Może jednak to...... https://www.mojehobby.pl/products/Mi-8-correct-engine-cowling-for-Hobby-Boss.html Poszukaj po sklepach :) Ja już szukałem wcześniej i nie znalazłem. Muszę chwilę pomyśleć. Dzięki za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 9 godzin temu, Adamsky napisał: Może jednak to...... https://www.mojehobby.pl/products/Mi-8-correct-engine-cowling-for-Hobby-Boss.html Poszukaj po sklepach :) Chętnie nabędę ale nigdzie nie est dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 w Mi-8 KP były silniki do Mi-8 i Mi17 - popytajcie na pewno ktos ma 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 24 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 24 Grudnia 2022 Tak właśnie się zastanawiałem od wczoraj. Mam jeszcze jedną Zvezde i tak myślę, myślę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 https://allegrolokalnie.pl/oferta/mi8-172-kp-nowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 25 Grudnia 2022 Share Napisano 25 Grudnia 2022 (edytowane) Mastercraft Models też ma w środku 2 wersje ....dostępny tu: https://www.mojehobby.pl/products/Mil-Mi-17-Hip.html#gallery Edytowane 25 Grudnia 2022 przez Sławekb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2022 Mam złom z KP. Będę dopasowywał. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 30 Grudnia 2022 Wydaje mi się że jest lepiej. Pozostała by tylko obróbka końcowa. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Mi się bardzo podoba..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Jest dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) Zacząłem końcową fazę obróbki kadłuba, oraz dodawanie drobnych elementów. Mam parę pytań i wątpliwości. Interesuje mnie maszyna z numerem 621. 1. Trapez pod kadłubem, z tego co widzę na zdjęciach z tamtych czasów i aktualnych jest taki element. Nie wiem czy był na wszystkich Mi-8 będących w Etiopii, czy ktoś jest w stanie to ewentualnie potwierdzić (czerwony prostokąt na zdjęciach, rys.1, rys.2)? 2. Mam jeszcze wątpliwość dotyczącą elementu zaznaczonego kółkiem niebieskim (rys..2). Na współczesnym zdjęciu takie coś jest, a nie bardzo widzę na zdjęciu z tamtego czasu (rys.3.). Rys.1. Rys.2. Rys.3. 3. Klapa nad kabiną załogi. Według dostępnych materiałów wychodzi że są na niej dwa, owalne okienka, ale na zdjęciu z tamtego czasu nic takiego nie widać (rys.4). Znalazłem jedno współczesne, gdzie też okienek nie ma. Co sądzicie na ten temat ? Rys.4. 4. Golenie podwozia pokryte płytami (rys.5). Czy płyty były nałożone od góry, czy też z dołu, z naddatkiem poza rurę goleni ? Rys.5. 5. Nad kabiną załogi nie było 3 małych mieczyków anteny (nie wiem czy dobrze to opisuje) - rys.6. Tak samo nie było od spodu końca ogona (rys.7.) I tak mogę spokojnie to przyjąć ? Na rys.8. zaznaczyłem o co mi chodzi. rys.6. Rys.7. Rys.8. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 2 godziny temu, tomekk napisał: 4. Golenie podwozia pokryte płytami (rys.5). Czy płyty były nałożone od góry, czy też z dołu, z naddatkiem poza rurę goleni ? Ze zdjęć jakie wykonałem Mi-8 Policji....(choć słabe od dołu zrobiłem...nie pomyślałem)...wynika,że raczej od góry i od spodu. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Super, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) 7 godzin temu, tomekk napisał: 1. Trapez pod kadłubem, z tego co widzę na zdjęciach z tamtych czasów i aktualnych jest taki element. Nie wiem czy był na wszystkich Mi-8 będących w Etiopii, czy ktoś jest w stanie to ewentualnie potwierdzić (czerwony prostokąt na zdjęciach, rys.1, rys.2)? To co nazywasz trapezem to jest to tzw. zawiesie, czyli element śmigłowca, do którego mocowany był ładunek przenoszony na zewnątrz śmigłowca. Niestety nie pamiętam już dokładnie ale według mnie to był trójkąt który w przedniej części w dwóch punktach przegubowo był przymocowany do kadłuba a tylna część z zamkiem do mocowania liny była podciągnięta i znajdowała się pod kadłubem. Zwalnianie samego zamka i wypuszczeni liny odbywało się przyciskiem chyba na drążku pilota. Niestety nie jestem pewien. Co najważniejsze dla Ciebie na śmigłowcach etiopskich mogły być używane ponieważ wiem z opowiadań że dostarczanie żywności do pewnych miejsc było bardzo utrudnione i worki z żywnością były zrzucane i prawdopodobnie przenoszone na zewnątrz na zawiesiu. Pytałeś o to na stronie Leźnickiej? 7 godzin temu, tomekk napisał: 3. Klapa nad kabiną załogi. Według dostępnych materiałów wychodzi że są na niej dwa, owalne okienka, ale na zdjęciu z tamtego czasu nic takiego nie widać (rys.4). Znalazłem jedno współczesne, gdzie też okienek nie ma. Co sądzicie na ten temat ? Część śmigłowców miała klapy z okienkami a część bez okienek. Niestety nie wiem do czego służyły okienka. 7 godzin temu, tomekk napisał: 4. Golenie podwozia pokryte płytami (rys.5). Czy płyty były nałożone od góry, czy też z dołu, z naddatkiem poza rurę goleni ? Dokładnie tak jak napisałeś. Blachy były od góry i od dołu. Edytowane 17 Stycznia 2023 przez Endrju 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Dzięki bardzo. Mam plan ósemki od dołu ze schematem zawiesia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi