Endrju Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 Wrzuć ten plan. Chętnie odświeżę sobie pamięć bo niestety czas robi swoje i cieka wiele rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2023 Wrzucam. Autor nieznany, grafika umieszczona poglądowo do tematu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 17 Stycznia 2023 Share Napisano 17 Stycznia 2023 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 No jednak pamięć mnie zawiodła bo to był jednak trapez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robertas Napisano 18 Stycznia 2023 Share Napisano 18 Stycznia 2023 W dniu 17.01.2023 o 09:49, tomekk napisał: Zacząłem końcową fazę obróbki kadłuba, oraz dodawanie drobnych elementów. Mam parę pytań i wątpliwości. Interesuje mnie maszyna z numerem 621. 1. Trapez pod kadłubem, z tego co widzę na zdjęciach z tamtych czasów i aktualnych jest taki element. Nie wiem czy był na wszystkich Mi-8 będących w Etiopii, czy ktoś jest w stanie to ewentualnie potwierdzić (czerwony prostokąt na zdjęciach, rys.1, rys.2)? 2. Mam jeszcze wątpliwość dotyczącą elementu zaznaczonego kółkiem niebieskim (rys..2). Na współczesnym zdjęciu takie coś jest, a nie bardzo widzę na zdjęciu z tamtego czasu (rys.3.). Rys.1. Rys.2. Rys.3. 3. Klapa nad kabiną załogi. Według dostępnych materiałów wychodzi że są na niej dwa, owalne okienka, ale na zdjęciu z tamtego czasu nic takiego nie widać (rys.4). Znalazłem jedno współczesne, gdzie też okienek nie ma. Co sądzicie na ten temat ? Rys.4. 5. Nad kabiną załogi nie było 3 małych mieczyków anteny (nie wiem czy dobrze to opisuje) - rys.6. Tak samo nie było od spodu końca ogona (rys.7.) I tak mogę spokojnie to przyjąć ? Na rys.8. zaznaczyłem o co mi chodzi. rys.6. Rys.7. Rys.8. Obrazki Nr.5,6,7 i 8. To anteny systemu ''swój - obcy''. Na cywilnych statkach one niepotrzebne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 19 Lutego 2023 Autor Share Napisano 19 Lutego 2023 (edytowane) Wydaje mi się że wygląda to już dobrze. Podkład położyłem. Zastanawiam się nad tym jak teraz postąpić z maziajami, jaki kierunek obrać, żeby docelowy biały był "efektowny" ? Chętnie wysłucham propozycji. Tomek Edytowane 19 Lutego 2023 przez tomekk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 (edytowane) Dzisiaj porobiłem maziaje podkładem i cieniowania. Zażółciłem górne wypukłości z takim zamiarem, żeby po położeniu koloru brązowego, był w tym miejscu inny odcień. Fotografie nie bardzo to obrazują, niestety. Zobaczymy. Teraz będzie kolor bazowy. Zakładam że zrobię biały z malutkim dodatkiem czarnego. Tomek Edytowane 25 Lutego 2023 przez tomekk 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 25 Lutego 2023 Autor Share Napisano 25 Lutego 2023 Wyszło tak. Tomek 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 Szukam i nie mogę znaleźć. Wersja z zamalowanymi czerwonymi krzyżami - czy od spodu kadłuba była szachownica ? Jakiej wielkości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 Godzinę temu, tomekk napisał: czy od spodu kadłuba była szachownica ? Jakiej wielkości ? Wysoko stawiasz poprzeczkę Tomku, określ jeszcze, którą wersję? Tą z wielkimi szachownicami, czy późniejszą - z małymi? I już biorę się za szukanie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 26 Lutego 2023 Autor Share Napisano 26 Lutego 2023 36 minut temu, Grzes napisał: Wysoko stawiasz poprzeczkę Tomku, określ jeszcze, którą wersję? Tą z wielkimi szachownicami, czy późniejszą - z małymi? I już biorę się za szukanie... Grzesiek brakowało mi Ciebie. Będzie wersja z dużymi szachownicami. Jest jeszcze jedna kwestia. Zamieszczam zdjęcie poniżej, źródło internet, autor nieznany. Czy jak powiększycie fragment z dużą szachownicą to czy nie ma tam odbijającego się odcieniem jaśniejszym zamalowania emblematu czerwonego krzyża ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Lutego 2023 Share Napisano 26 Lutego 2023 7 minut temu, tomekk napisał: Grzesiek brakowało mi Ciebie Ojej... 9 minut temu, tomekk napisał: Czy jak powiększycie fragment z dużą szachownicą to czy nie ma tam odbijającego się odcieniem jaśniejszym zamalowania emblematu czerwonego krzyża ? To możliwe, bo przecież krzyże i małe szachownice nad nimi były zamalowywane na miejscu misji, w Etiopii. Choć patrząc na poniższe zdjęcie... niby jest lekkie rozjaśnienie, ale tylko na drzwiach. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 28 Lutego 2023 Autor Share Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Wziąłem się za obróbke łopat - linie wypukłe za wysokie, trzeba przeszlifować. Zacząłem jeszcze przeglądać zdjęcia i przyznam się szczerze, że naszły mnie wątpliwości co do kolorystyki łopat. Na odcień ciemnego szarego to mi za bardzo nie wygląda, ale żeby białe były ??? Krawędzie natarcia wyglądają na ciemniejsze, czyli gdzieś koło srebrnego. Jest to ktoś w stanie rozstrzygnąć ? Czy jest to FS36280 - grey ? Na zdjęciu poniżej odcień jest wpadający w szary... Edytowane 28 Lutego 2023 przez tomekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Łopaty to raczej we wszystkich odmianach tych śmigłowców są malowane w jednym kolorze........popatrz na współczesne Mi-8/17....i z tego brałbym wzór. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 (edytowane) Edytowane 28 Lutego 2023 przez Sławekb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Czy zielony,czy szary,czy łaciaty,czy biały.....taki jest kolor łopat.....szaro-błękitny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Lutego 2023 Share Napisano 28 Lutego 2023 Ja jeszcze wrócę do W dniu 26.02.2023 o 17:55, tomekk napisał: Wersja z zamalowanymi czerwonymi krzyżami - czy od spodu kadłuba była szachownica ? Jakiej wielkości ? przewaliłem trochę materiałów i niestety nadal nie wiem. Na pewno na spodzie kadłuba był krzyż taki jak na bokach, ale czy po jego zamalowaniu nanieśli szachownicę... Jeszcze mam kilka miejsc, gdzie może się coś znaleźć, co naświetli temat. Przy okazji, kalkomanie Lima Oscar Decals LD72-005 mają błąd - brak trzeciego czerwonego krzyża. @Sławekb korzystaj z możliwości edycji swoich postów zamiast pisać jeden po drugim. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 (edytowane) Kolor łopat wirnika nośnego jest taki sam jak kolor łopat śmigła ogonowego. A ten kolor masz na załączonym zdjęciu. Zdjęcie z sieci tylko docelów dyskusji. Edytowane 1 Marca 2023 przez Endrju 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 1 Marca 2023 Autor Share Napisano 1 Marca 2023 Co do krzyża od spodu to też wczoraj nad tym się zastanawiałem, że musiał być, przynajmniej na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Marca 2023 Share Napisano 1 Marca 2023 3 godziny temu, tomekk napisał: Co do krzyża od spodu to też wczoraj nad tym się zastanawiałem, że musiał być Był. Są kwity. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 4 Marca 2023 Autor Share Napisano 4 Marca 2023 Łopaty w zestawie HB mają wysokie linie podziału, oraz są płaskie. Trzeba lekko posłużyć się drobnym ścierniwem, oraz nadać lekko łukowy zwis w gorącej wodzie. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Postęp prac. Dodałem cieniowanie po zamalowaniu czerwonego krzyża. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Skoro aktualizacja, to słówko ode mnie. Przekopałem u siebie już wszystko (ciekawostka - fotki z tej misji są w wielu publikacjach, zarówno współczesnych, jak i albumowych z czasów PRL). Niestety, nie znalazłem nic by się wypowiedzieć w temacie W dniu 26.02.2023 o 17:55, tomekk napisał: Wersja z zamalowanymi czerwonymi krzyżami - czy od spodu kadłuba była szachownica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 To w takim razie może dać standardową szachownicę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekk Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Kalkomanie położone. Bardzo dobrze kształtują się w liniach podziału. Godło misji delikatnie pomalowałem niebieskim w miejsce zielonego, tak jak zwracali uwagę Koledzy. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi