LuisNazarioDeLama Napisano 25 Kwietnia Share Napisano 25 Kwietnia Luz, to tylko podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 25 Kwietnia Autor Share Napisano 25 Kwietnia 1 minutę temu, LuisNazarioDeLama napisał: Luz, to tylko podpowiedź. Nie no spoko, akurat te elementy robiłem sam z papieru więc te dziurki nie wchodziły w rachubę. Jakoś nie planowałem tego robić w druku 3D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września (edytowane) Hej, jakby co żyję i pracuję. Niestety musiałem w ciągu wakacji wywiązać się z pewnych zobowiązań ale już wracam do modelu. Poniżej działo 127 mm Type 89 skala oczywiście 1/200. Niebawem pewnie już update w realu Edytowane 27 Września przez wieslaw_ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września Cześć, czy możesz pokazać materiał zdjęciowy według którego weryfikowałeś poprawność modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 27 Września Autor Share Napisano 27 Września 1 godzinę temu, LuisNazarioDeLama napisał: Cześć, czy możesz pokazać materiał zdjęciowy według którego weryfikowałeś poprawność modelu? Zdjęć jest paradoksalnie niewiele a i modeli tego działa było kilka. Korzystałem bardziej z monografii Skulskiego i materialow Waldemara Góralskiego. Jak wrócę do domu to coś wrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 27 Września Share Napisano 27 Września 11 godzin temu, wieslaw_ napisał: Hej, jakby co żyję i pracuję. Niestety musiałem w ciągu wakacji wywiązać się z pewnych zobowiązań ale już wracam do modelu. Poniżej działo 127 mm Type 89 skala oczywiście 1/200. Niebawem pewnie już update w realu Łocie Panie ile detali. Można pozazdrościć cierpliwości. Czekam na bardziej namacalne twory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września 14 godzin temu, wieslaw_ napisał: Zdjęć jest paradoksalnie niewiele a i modeli tego działa było kilka. Korzystałem bardziej z monografii Skulskiego i materialow Waldemara Góralskiego. Jak wrócę do domu to coś wrzucę. Moim zdaniem lepiej jest weryfikować modele materiałem zdjęciowym. Nawet jeśli istniało kilka wersji danego działa, a różnice widać jedynie w zabudowie, to wybór logicznie staje się prosty. Czy wiesz, że kilka egzemplarzy tego działa w różnym stanie zachowało się do dzisiaj? Z grubszych rzeczy, to to mocowanie jest za wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 28 Września Autor Share Napisano 28 Września 45 minut temu, LuisNazarioDeLama napisał: Z grubszych rzeczy, to to mocowanie jest za wysoko. To jest akurat pierdoła łatwa w naprawie. Jeśli masz jakieś zdjęcia to proszę wstawiaj. Ile się da to jeszcze na tym etapie jestem w stanie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Najlepszym źródłem na początek będzie pewien modelarz z Japonii który robi na zamówienie okręty RC w większych skalach. Na jego profilu w serwisie X masz rednery jego wydruków tego działa. Check out 戦艦 霧島こと海洋公民館「こじま」再起動 on X. Fusion360と3Dプリンターで1:200、1:100スケール艦船ラジコン設計製作。他1:16のチハ車とマチルダも。加えて八九式12.7糎高角砲、十年式12糎高角砲のリサーチ継続中。 https://x.com/ijnkirishima 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Autor zdjęcia: https://x.com/sensouiseki?t=Qf3xIHZy1ir5-VTwHpUZfQ&s=09 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 28 Września Share Napisano 28 Września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 29 Września Autor Share Napisano 29 Września (edytowane) W dniu 28.09.2024 o 11:25, LuisNazarioDeLama napisał: Najlepszym źródłem na początek będzie pewien modelarz z Japonii który robi na zamówienie okręty RC w większych skalach. Na jego profilu w serwisie X masz rednery jego wydruków tego działa. Zajrzałem w końcu na stronę tego gościa, musiałem specjalnie założyć konto na X'ie ale niech będzie. Oprócz tego przesunięcia i jednego większego błędu przy modelowaniu podstawy (tego nie ruszam, zbyt dużo do poprawiania) raczej większych nieścisłości nie widzę. Szczerze mówiąc spodziewałem się większych fajerwerków a moim skromnym zdaniem, raczej detalem nie powala mimo, że skala by na to pozwalała. Ale dzięki, każde źródło informacji na przyszłość się przyda. Edytowane 29 Września przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Czy masz jakieś zdjęcia mechanizmu? To się nie zgadza z tym co jest w Gakkenach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 29 Września Share Napisano 29 Września 1 godzinę temu, wieslaw_ napisał: Zajrzałem w końcu na stronę tego gościa, musiałem specjalnie założyć konto na X'ie ale niech będzie. Oprócz tego przesunięcia i jednego większego błędu przy modelowaniu podstawy (tego nie ruszam, zbyt dużo do poprawiania) raczej większych nieścisłości nie widzę. Szczerze mówiąc spodziewałem się większych fajerwerków a moim skromnym zdaniem, raczej detalem nie powala mimo, że skala by na to pozwalała. Ale dzięki, każde źródło informacji na przyszłość się przyda. Twitter ma to do siebie że widzisz więcej jak klikniesz obserwuj. A najwięcej zawartości widzisz jak autor też cię obserwuje. Ja skończyłem tam zaglądać jak wydrukował to działo z ruchomym mechanizmem góra-dół ze zmiana położenia podestów ładowniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października (edytowane) Po niemałych poprawkach w geometrii udało się zrobić nawet riga żeby przetestować czy podesty dla ładowniczych będą zawsze faktycznie w poziomie. Teraz idzie do druku. Edytowane 1 Października przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października (edytowane) 1) masz jakieś zdjęcie na którym jest pokazane takie zakończenie tych elementów? 2) brakuje uchwytu na pas. Był przy obu ruchomych podestach. Pas mocowany był do uchwytu i barierki. 3) modelarz którego z X ci podałem podłogę z desek na podestach robił wzdłuż a nie w poprzek. Masz na to zdjęcie? Edytowane 1 Października przez LuisNazarioDeLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października (edytowane) 45 minut temu, LuisNazarioDeLama napisał: 1) masz jakieś zdjęcie na którym jest pokazane takie zakończenie tych elementów? 2) brakuje uchwytu na pas. Był przy obu ruchomych podestach. Pas mocowany był do uchwytu i barierki. 3) modelarz którego z X ci podałem podłogę z desek na podestach robił wzdłuż a nie w poprzek. Masz na to zdjęcie? 1. Poprawiona, 2. Poprawiona z tym, że nie mam pewności czy to w ogóle wyjdzie w druku (zobaczymy), 3. Będą zrobione z oryginalnych listewek (to co widzisz to tylko wypusty na których leżą deski). Dzięki za materiały, więcej poprawek nie przewiduję bo działa właśnie się drukują. Edytowane 1 Października przez wieslaw_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października (edytowane) Zdjęcia bodajże z Okinawy. I jak się przyjrzysz dobrze zdjęciu to deski leżą jednak w poprzek a nie wzdłuż Edytowane 1 Października przez LuisNazarioDeLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 1 Października Autor Share Napisano 1 Października 6 minut temu, LuisNazarioDeLama napisał: Zdjęcia bodajże z Okinawy. I jak się przyjrzysz dobrze zdjęciu to deski leżą jednak w poprzek a nie wzdłuż No cóż będę się martwił o to jak już będę robił "dechy" z listewek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października z takim detalem mógłbyś się pokusić o dioramę w skali 1/72 autor zdjęć: https://x.com/sensouiseki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października (edytowane) tu masz deski wzdłuż więc robili tak i tak https://x.com/ijnkirishima/status/1641442076117315591 Edytowane 2 Października przez LuisNazarioDeLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LuisNazarioDeLama Napisano 2 Października Share Napisano 2 Października autor zdjęć: https://x.com/sensouiseki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi