wieslaw_ Napisano 2 Lipca 2022 Share Napisano 2 Lipca 2022 Dzień dobry wszystkim. Jak obiecałem wbijam z moim Fuso w 1/200 z papieru i nie tylko. Zrobię krótki wstęp abyście byli na bieżąco. Model zacząłem w okolicach stycznia 2010 czyli dawno. Niestety za każdym razem gdy próbowałem wrócić do budowy następowały jakieś nieprzewidziane zawirowania w moim życiu. Mam nadzieję, że teraz przełamię tą złą passę. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć tego jak zaczynałem i gdzie jestem obecnie. Wręgi kadłuba: Po wielu perturbacjach uchwycona bryła: Deskowanie pokładu: Kadłub gotowy do malowania: Obecnie wygląda to tak: Przy tej okazji mam do Was pytanie. Mianowicie czy jest jakiś spis farb w puszce Tamiya (TS) oraz ich odpowiedników w słoiczkach (XF)? Do malowania kadłuba użyłem TS-67 a teraz planuję resztę pomalować XF-77 plus oczywiście na końcu Semi Gloss X-35. Pytanie brzmi czy to zadziała? Jeśli macie jakieś rady chętnie wysłucham. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.tamiyausa.com/media/files/lp-color-compatibility-chart-521-1238-177a.pdf&ved=2ahUKEwiHz9T-uN34AhVGl4sKHfXmB1EQFnoECAYQAQ&usg=AOvVaw2DuFIu90BxZopXyVb9RR3L Znalazłem taką tabelkę, bardzo fajna trzymaj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Dzięki serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 Gratuluję i przyglądam się budowie . Robi wrażenie . Czekam na efekty dalszej pracy. Przyznam, że sam obecnie pracuję nad fuso ale 1/350 i rad dotyczących malowania skorzystam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 3 Lipca 2022 Share Napisano 3 Lipca 2022 kadłub wygląda niesamowicie, z czego jest wykonany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Lipca 2022 Autor Share Napisano 3 Lipca 2022 Głównie karton trochę pianki, która wypełnia przestrzeń między wręgami. Na to poszycie z wycinanki a potem paski imitujące blachy oryginalnego poszycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 niezły kolos będzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 4 Lipca 2022 Share Napisano 4 Lipca 2022 15 godzin temu, wieslaw_ napisał: Głównie karton trochę pianki, która wypełnia przestrzeń między wręgami. Na to poszycie z wycinanki a potem paski imitujące blachy oryginalnego poszycia. Wygląda jak plastik. Niesamowita sprawa że z pianki da się uzyskać taki efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 4 Lipca 2022 Autor Share Napisano 4 Lipca 2022 1 minutę temu, cloner16 napisał: Wygląda jak plastik. Niesamowita sprawa że z pianki da się uzyskać taki efekt Wiesz to jednak nie tylko pianka Jeśli masz ochotę to tutaj jest więcej zdjęć, nie wrzucałem wszystkiego bo nie chciałem zaśmiecać wątku: http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=173646&t=173646&filtr=0&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 5 Września 2022 Autor Share Napisano 5 Września 2022 (edytowane) Wrzuciłem info w dziale Poradników ale żeby relacja była na bieżąco wrzucę info także tu. Poniżej moje pierwsze druki z Sonic Mini 8K. Wydruki praktycznie jak z wypraski. Edytowane 5 Września 2022 przez wieslaw_ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Jak sobie radzi ten Sonic ze skalą 1:350? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Października 2022 Autor Share Napisano 3 Października 2022 (edytowane) 15 godzin temu, bsnt3k napisał: Jak sobie radzi ten Sonic ze skalą 1:350? Szczerze mówiąc nie wiem bo siedzę w skali 1/200 ale mam wrażenie, że przy odpowiednim przeskalowaniu ilości detali w dół powinno się udać. Poniżej 1/200 ale "motylki" można by sobie odpuścić a pokrętło albo nieco przeskalować albo ogarnąć na blaszkach. Edytowane 3 Października 2022 przez wieslaw_ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoltan1 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Podziwiam za cierpliwość ,rewelacyjna praca i świetny okręt do takich katuszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 To wygląda rewelacyjnie, odpuść sobie przeskalowania, czy inne saystyczne sprawy. Jest naprawdę świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Października 2022 Autor Share Napisano 3 Października 2022 13 minut temu, Superbe napisał: To wygląda rewelacyjnie, odpuść sobie przeskalowania, czy inne saystyczne sprawy. Jest naprawdę świetnie To co pokazałem jest do Fuso 1/200, ja tylko odpowiadałem koledze bsnt3k czy druk sprawdzi się przy skali 1/350. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bsnt3k Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Czy to wg ciebie jest dobry jakościowo druk 3d? Ten Sonic potrafi tak drukować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 3 Października 2022 Autor Share Napisano 3 Października 2022 Wygląda OK choć z takimi zdjęciami jest różnie. Najłatwiej by to było ocenić przy jakimś przysłowiowym groszu do porównania. Co do druku to 8K powinna to ogarnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 23 Października 2022 Share Napisano 23 Października 2022 (edytowane) W końcu zamiast grać w wowsika robisz fajną relację z budowy! kibicuję mocno szykuje się przepyszna relacja budowy pięknego okrętu ... EDIT pytanie techniczne - jakiej żywicy używasz? też mam 8K ale jeszcze nie "odpalałem" drukowania... Edytowane 23 Października 2022 przez blacman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 23 Października 2022 Autor Share Napisano 23 Października 2022 5 minut temu, blacman napisał: W końcu zamiast grać w wowsika robisz fajną relację z budowy! kibicuję mocno szykuje się przepyszna relacja budowy pięknego okrętu ... EDIT pytanie techniczne - jakiej żywicy używasz? też mam 8K ale jeszcze nie "odpalałem" drukowania... Niestety teraz mnie połamało i znowu mam przerwę. Co do żywicy to używam Phrozena 8K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 28 Listopada 2022 Autor Share Napisano 28 Listopada 2022 (edytowane) Kilka nowych zdjęć, pokazała się pierwsza większa forma na kadłubie i zacząłem cisnąć nadbudówkę kominową. Niestety... Kilka zdjęć na komin i części przed umieszczeniem na pokładzie: "Niestety za każdym razem gdy próbowałem wrócić do budowy następowały jakieś nieprzewidziane zawirowania w moim życiu." Zdanie z mojego pierwszego posta brzmi jak przepowiednia. No i stało się... ledwo się zacząłem rozpędzać, muszę przerwać bo szykuję się naprawiać mój kręgosłup. Trzymajcie kciuki mam nadzieję, że z nowym rokiem wrócę do pracy z nowym kręgosłupem Edytowane 28 Listopada 2022 przez wieslaw_ 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Listopada 2022 Share Napisano 28 Listopada 2022 zdrówka ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Superbe Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Dużo zdrowia, Trzymaj się!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CH123 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Cudeńka. Życzę wolframowego kręgosłupa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 2 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2022 Dzięki Panowie, mam nadzieję niebawem wrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wieslaw_ Napisano 22 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki Panowie, Już po wszystkim więc wróciłem do pracy. Cisnę dalej komin, co prawda natrafiłem na niewielki problem ale już jest ogarnięte. Do zrobienia "siateczek" użyłem fenomenalnego zestawu blaszek od Pana Halińskiego dedykowanych dla tego modelu. Pozdrawiam, W. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez wieslaw_ 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi