robertmodelarz Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 (edited) Wszyscy mają Merkavę - mam i JA!!! Na warsztat trafia mój pierwszy Izraelita- obrzezany i z pejsami. Model dostałem w prezencie od bardzo miłej koleżanki z pracy, w podziękowaniu za wzorową współpracę. Zestaw to wypust Hobby Boss nr katalogowy 82441 Israel Defense Forces Merkava Mk.III D. In box modelu dostępny pod linkiem: https://www.mojehobby.pl/products/IDF-Merkava-Mk.III.D.html Merkava Mk 3D (Dor Dalet) - nazwa tej wersji pochodzi od dodatkowego opancerzenia pojazdu (hebr. דור ד, czyli czwarta generacja). Jest ona czasem nazywana wersją Batasz. W modernizacji tej zwiększono opancerzenie wieży czołgu - po obu jej stronach dodano specjalne panele, które nadają wieży charakterystyczny, bardziej aerodynamiczny kształt zbliżony do dysku. Model będzie prawie prosto z pudła, posiada już w standardzie dwie blaszki, ogniwkowe gąsienice i powierzchnie wieży i kadłuba z naniesioną powłoką anty-slip. Startujemy: Edited July 10, 2022 by robertmodelarz 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 Ło matko! Kolejna ... Powodzenia w budowie 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SnajperTBG Posted July 10, 2022 Share Posted July 10, 2022 Cyt. klasyka "żydzi górą" Jak się obrobię z naprawą lodówkowca i malowaniem to pewnie na jesień siądę za merkave z menga to se porównamy je przy browarku Jedziesz majster ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 Opcja podglądacz włączona. Podglądacz uprzejmie donosi że drugie zdjęcie jest głową do dołu. Czy takie było założenie taktyczne? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 11, 2022 Author Share Posted July 11, 2022 11 minut temu, Endrju napisał: Opcja podglądacz włączona. Podglądacz uprzejmie donosi że drugie zdjęcie jest głową do dołu. Czy takie było założenie taktyczne? Tak się wkleili, brak opcji taktycznego obrotu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Endrju Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 A nie da się go wyciąć i wkleić jeszcze raz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 11, 2022 Author Share Posted July 11, 2022 7 minut temu, Endrju napisał: A nie da się go wyciąć i wkleić jeszcze raz? Na telefonie pewnie tak. Pogrzebać muszę na ekranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 No to zasiadam i oglądam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Grabowski Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 14 godzin temu, Dorotka napisał: Ło matko! Kolejna ... Powodzenia w budowie Fajnie że kolejna. Szkoda tylko, że nie "czwórka" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 13 minut temu, Grzegorz Grabowski napisał: Fajnie że kolejna. Szkoda tylko, że nie "czwórka" Ano... Może ktoś się z nią objawi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LuckyStrike Posted July 11, 2022 Share Posted July 11, 2022 Kibicuje i podpatruje jako, że jestem w trakcie MK 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 11, 2022 Author Share Posted July 11, 2022 Po robocie obiad i trochę sklejania. Tradycyjnie zaczynamy od dołu........ Podwozie (wahacze i koła) założone na sucho do zdjęcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 13, 2022 Author Share Posted July 13, 2022 (edited) Ulepiłem gąsienice:- miękkie jeszcze - idą od razu na koła, żeby je już uformować: Skleiłem i pomazałem na biało lufę: Metodą na gumkę recepturkę oraz ściski z Biedronki-połączyłem górę kadłuba z podwoziem: Na koniec posprzątałem norko-jamę: Edited March 17, 2023 by robertmodelarz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 16, 2022 Author Share Posted July 16, 2022 Dalsza działalność w tej materii: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 16, 2022 Author Share Posted July 16, 2022 Moja będzie normalna, bez wodotrysków, starozakonna, koszerna i wyznania mojżeszowego -jak Hobby Boss w pudełku dał. Ta wieżyczka dowódcy to fajna sprawa, ale nie ma chyba jeszcze na rynku takiej konwersji. Ja włazy już wkleiłem- tak jak mówi to instrukcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 16, 2022 Author Share Posted July 16, 2022 Dzięki za info - fajny ten model MENGA- na razie muszę ten skończyć......Modeli Merkavy nigdy dosyć........... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 17, 2022 Share Posted July 17, 2022 5 godzin temu, robertmodelarz napisał: Dzięki za info - fajny ten model MENGA- na razie muszę ten skończyć......Modeli Merkavy nigdy dosyć........... nie do końca taki fajny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 17, 2022 Share Posted July 17, 2022 2 godziny temu, bulik58 napisał: Oj nie narzekaj , bierz przyklad z galernikow . kolek w zeby i dzialaj dalej tak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 17, 2022 Author Share Posted July 17, 2022 Jeszcze bez pejsów, ale cały czasz kosher.......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 17, 2022 Author Share Posted July 17, 2022 6 minut temu, bulik58 napisał: Te kolory celownika to raczej na US jak na IDF To taśma maskująca. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 18, 2022 Author Share Posted July 18, 2022 Podkład czarny Vallejo: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 Szybko Ci to idzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
robertmodelarz Posted July 18, 2022 Author Share Posted July 18, 2022 Godzinę temu, bulik58 napisał: Robert Rydwan wpadl na syryjska TM 46 lub pod ostrzal Hezbollachu , a tak na powaznie masz uszkodzony 8 fartuch , oraz sprawdz linie dzialowe 4 pierwszch fartuchow bo na zdjeciach wygladaja nie ciekawie. Nauka radziecka zna takie przypadki- mina pójdzie na polerkę: To ostry cień mgły.............. Fartuchy fabryczne prosto z pudła beż ingerencji chirurga plastycznego........... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 hhah te ostatnie zdjęcie wymiata... jak ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bengal Posted July 18, 2022 Share Posted July 18, 2022 No to kierowca miał lipę ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts